Kongressen holder høring etter Gamestop-saken

USAs folkevalgte kaller inn til høring om aksjemarkedet etter aksjespekulasjon og påfølgende handelsbegrensninger for brukere av investeringsapper.

Logoen til Robinhoods app på en smarttelefon.
  • NTB
Publisert:

Det er finanskomiteen i Representantenes hus og Senatets bankkomité som kaller inn til høring, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Vi må håndtere de store hedgefondenes uetiske oppførsel som direkte førte til sårbarheten i markedet, og vi må undersøke aksjemarkedet generelt og hvordan det har blitt manipulert av hedgefond og deres finansielle partnere for å tjene penger mens andre taper, sier demokraten Maxine Waters som leder arbeidet.

Waters sier høringen også skal ta opp shortsalg, nettbasert aksjehandel og hvordan anvendelsen av spilldesign- og prinsipper, såkalt «gamification», påvirker kapitalmarkedene.

Les også

Nordnet etter Gamestop-drama: Vil ikke hindre kjøp av aksjen

Småinvestorer drev kursen opp

Populære amerikanske aksjehandel-plattformer har begrenset handelen i Gamestop og andre aksjer som har vært utsatt for heftig spekulasjon.

Oppgangen er i stor grad drevet av brukere av Reddit og andre sosiale medier. De kjøper opp aksjer der store, institusjonelle investorer har plassert store veddemål i kursnedgang, og presser på den måten kursen til himmels.

De store institusjonelle shortselgerne står dermed overfor tap på milliarder av dollar. Småinvestorene risikerer imidlertid også å miste store deler av innsatsen når kursene faller – noe som før eller siden vil skje.

Åpner for begrenset aksjekjøp

Torsdag begrenset aksjeplattformen Robinhood Markets Inc og Interactive Brokers kjøpet av aksjer i Gamestop en rekke andre selskaper som steget kraftig.

Robinhood sier selskapet vil tillate begrenset kjøp fredag, og daglig leder Vladimir Tenev sier begrensningen på 13 sårbare aksjer, blant dem Gamestop og AMC Entertainment ble innført for å beskytte selskapet og deres kunder, skriver Reuters.

Les også

Nordnet etter Gamestop-drama: Vil ikke hindre kjøp av aksjen

Les på E24+

Kommentar: Gamestop er illevarslende for 2021

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Gamestop
  2. Wall Street
  3. USA

Flere artikler

  1. Robinhood-sjefen i Kongressen: – Skal ikke skje igjen

  2. Nordnet etter Gamestop-drama: Vil ikke hindre kjøp av aksjen

  3. Hedgefond som skal ha veddet mot Gamestop stenger

  4. Dramaet på Wall Street fortsetter – disse kan bli «den neste Gamestop»

  5. Robinhood kan verdsettes til over 300 mrd. kroner ved børsnotering