Får Enova-millioner til bulkskip

Statlige Enova gir 26,8 millioner kroner til Hagland Shipping. Rederiet skal bygge to selvlossende bulkfartøy som delvis går på batterier og landstrøm.

Slik skal de nye bulkfartøyene se ut. De drives på diesel og batterier, og bygges med mulighet for utslippsfri drift i fremtiden.
Publisert: Publisert:

Fartøyene skal bygges ved det nederlandske verftet Royal Bodewes og skal drives med diesel (MGO) og batterier.

Enova og Hagland Shipping opplyser at skipene bygges med mulighet for utslippsfri drift i fremtiden.

Tradisjonelt har mange skip gått på tungolje, med store utslipp av CO2 og partikler. Nyere skip kan ta i bruk løsninger med lavere utslipp, som diesel, flytende naturgass (LNG) eller ammoniakk, ofte kombinert med batterier.

Enova-støtten på 26,8 millioner kroner utgjør nær ti prosent av investeringen de de to bulkskipene, som ifølge Hagland Shipping er på 280 millioner kroner. Skipene skal leveres i første og andre kvartal i 2023.

Hagland Shipping skriver i en melding at de to skipene på 5.000 dødvekttonn skal erstatte eldre skip i flåten. De vil kutte CO2-utslippene med mer enn 30 prosent og utslippene av nitrogenoksider med 90–95 prosent.

Rederiet har tidligere også bestemt seg for å etterinstallere batterier på skipet Hagland Captain, i samarbeid med avfallshåndteringsselskapet Noah.

– De nye skipene representerer starten på en fornyelse av flåten for å nå de ambisiøse klimamålene som shippingindustrien har satt seg, sier operasjonsdirektør i Hagland Shipping, Øivind Wendelbo Aanensen.

Les også

219 millioner fra Enova til hydrogenskip: – Akkurat den typen prosjekter vi ønsker

– Vil gi verdifull kunnskap

Bulkskipene skal bruke landstrøm for å dekke kraftbehovet når de ligger ved kai, til lading av batteri og elektrisk gravemaskin for lasting og lossing.

– Prosjektet Hagland Greenship vil gi verdifull kunnskap som vil komme hele den maritime sektoren til gode på vegen mot nullutslippsløsninger, sier Gunnel Fottland, markedssjef for transport i Enova.

Bulkflåten er aldrende, og markedet har vært preget av lite nybygging, opplyser Enova. Selskapet har støttet 12 bulkfartøy med totalt 110 millioner kroner siden 2019.

– Nyere tonnasje tilrettelegger for grønne løsninger i form av batteri, landstrøm og elektrisk lasthåndtering også innenfor bulksegmentet, sier Fottland.

Les også

Rotevatn med ny marsjordre til Enova: Skal satse tyngre på klima

Les på E24+

Her vil dei bygga hydrogenfabrikk til ein milliard kroner

Publisert: