Turbulensen i Norwegian

Norwegian-styret vil ha styregrossist Bjarne Borgersen som leder av valgkomiteen

Dagen før den ekstraordinære generalforsamlingen i Norwegian kommer flyselskapet med litt flere detaljer til aksjonærene. Men rammene i fullmaktene som selskapet ber om er fortsatt vidåpne.

Styreleder Niels Smedegaard og konsernsjef Jacob Schram i Norwegian. Arkivbilde.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Dagen før Norwegians planlagte ekstraordinære generalforsamling sparkes i gang har selskapet sendt ut en oppdatering.

Der kommer det frem at styret i selskapet foreslår Bjarne Borgersen til å lede valgkomiteen i selskapet.

Gitt at aksjonærene stemmer ja vil Borgersen overta umiddelbart.

Bjarne Borgersen er oppført med hele 142 verv i norsk næringsliv. Han er blant annet styreleder i Selvaag Gruppen og for en rekke stiftelser og legater, samt styremedlem i Troms Kraft.

Borgersen har hatt verv i Kjell Inge Røkkes Aker-system og har også vært konsernsjef i Fokus Bank på 90-tallet, før det ble en del av Danske Bank.

Borgersen har i tillegg til en rekke styreverv vært med å drive rådgivningsselskapet Borgersen & Partners. Ifølge selskapets side skal selskapet oppløses grunnet «færre fakturerte oppdrag for selskapet i det siste».

Gitt aksjonærenes samtykke vil Borgersen etterfølge Aengus Kelly, konsernsjefen i leasingselskapet AerCap, som trakk seg fra vervet som leder i valgkomiteen 30. november. Det skjedde kort tid etter at Aercap-direktør Anton Joiner trakk seg fra styrevervet han hadde i Norwegian.

De to Aercap-toppene kom inn i vervene i juni under den ordinære generalforsamlingen i Norwegian. De ble valgt inn like etter at AerCap og andre leasingselskaper hadde gått fra å være store kreditorer til å bli aksjonærer i Norwegian, takket være gjeldskonverteringen som ble gjennomført i Norwegians første restrukturering i våres.

Børsmelding fra Norwegian – oppdatering før generalforsamlingBakgrunn: Aengus Kelly trekker seg fra Norwegian-verv

Dette skal aksjonærene stemme over

Etter at Norwegian i mai fikk vedtatt den første store finansielle redningspakken for selskapet, begynte ledelsen i sommer å snakke åpent om behovet for mer krisehjelp.

Både konsernsjef Jacob Schram og finansdirektør Geir Karlsen var tydelige på at man trengte mer kapital, utover de tre milliardene i statsgaranterte lån, emisjonen og gjeldskonvertering som ble gjort.

Etter at staten i høst sa nei til å gi flyselskapet mer hjelp, kom Norwegian i starten av desember med rammene for en andre redningspakke.

Selskapet har også søkt, og fått, konkursbeskyttelse i både Norge og Irland i et forsøk på å redde selskapet fra konkurs.

På generalforsamlingen torsdag har aksjonærene blitt bedt om å gi selskapet vide fullmakter frem til utgangen av juni 2021. Det skal blant annet stemmes over:

 • En aksjespleis som vil gjøre at 100 gamle aksjer blir til 1 ny aksje. Hver aksjonær får altså færre aksjer, men som er tilsvarende mer verdt isolert sett
 • En emisjon der Norwegian vil hente inntil fire milliarder kroner i friske penger – gjennom at man skal trykke opp mellom 1 aksje og 800 millioner aksjer til en tegningskurs på mellom 5 og 200 kroner per aksje (tidligere var dette 5 til 40 kroner)
 • Eksisterende aksjonærer vil få fortrinnsrett til emisjonen og vil få utstedt omsettelige tegningsretter basert på hvor mange aksjer de eide fra før
 • Å konvertere deler eller all seniorgjeld i form av banklån og obligasjonslån til aksjer, til en kurs på 5 til 200 kroner per aksje man får i bytte
 • Å konvertere deler av eller all leasinggjeld og forpliktelser knyttet til flyfinansiering til en kurs på mellom 5 og 200 kroner
 • Å konvertere deler eller all resterende gjeld og forpliktelser til en kurs på mellom 5 og 200 kroner
 • Fullmakt til å utstede evigvarende gjeld på inntil 15 milliarder kroner som ikke har renter, men som kan konverteres til aksjer.
 • Fullmakt til å utstede konvertible lån på inntil 10 milliarder
 • Muligheten til å betale lederlønninger i aksjer fremfor i kontanter til ledelsen i selskapet

Selve emisjonen er ventet å koste opp til tre prosent av bruttosummen, altså 120 millioner kroner.

PS! Den ekstraordinære generalforsamlingen starter 10:00 torsdag. E24 dekker møtet fortløpende.

Les også

Bakgrunn: Norwegians nye kriseplan: Vil hente inntil 4 milliarder i friske penger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Turbulensen i Norwegian
 2. Norwegian
 3. Luftfart

Flere artikler

 1. Ny generalforsamling i Norwegian: Aksjonærene sa ja til krisefullmakter

 2. Leasinggigant har solgt 156 millioner Norwegian-aksjer

 3. Norwegian-toppenes redningsoperasjon går videre: – Må overbevise domstolen om at vi har tilstrekkelig kapital

 4. Leasingkjempe vil videreutleie alle flyene de har leid til Norwegian

 5. Jobber for å gjøre Norwegian «investerbart»: – Gjelden skal ned