Element-styreleder: – Umulig å vite om Spetalen er langsiktig

Element-styreleder Thomas Christensen drømmer om å forvandle Element til et nytt Nordic Semiconductor med en stjernespekket kryptosatsning. Han kaller Øystein Stray Spetalen en «kjempedyktig investor», men vil ikke spekulere i om Børsens mest kjente bjellesau satser langsiktig.

RYDDEGUTTER: Elements styreleder Thomas Christensen og administrerende direktør Geir Johansen har stått bak en større ryddejobb i selskapet. Nå får de flere av Norges mest kjente investorer med på en ny kryptosatsing.
Publisert:

Element-aksjen bykser på Oslo Børs fredag etter at selskapet torsdag hentet 60 millioner kroner til en ny kryptosatsing med flere profilerte investorer på laget.

Element børsmeldte blant annet en intensjonsavtale om oppkjøp av kryptoselskapet Harmonychain.

– Planen er at Element skal produsere hardware som gjør det mulig å utvinne kryptovaluta raskere. I tillegg planlegger vi å skille ut blokkjede-investeringene, sier Elements styreleder, Thomas Christensen, til E24.

Christensen forklarer at Element-ledelsen begynte å sondere markedet våren 2020. Deretter gikk de i dialog med en rekke selskaper og investorer.

– I prosessen fattet vi interesse for Harmonychain som vi så hadde sikret seg rettighetene til en chip som gjør det mulig å produsere kryptovaluta med høyere hastighet og lavere energiforbruk – uavhengig av hvilken coin eller blokkjede det er snakk om. Teknologien er sertifisert og patentert, og vi så en betydelig industriell kompetanse, sier Christensen.

For å finansiere planene tok Element-ledelsen kontakt med «mange av de største investorene i Norge».

– Vi fikk overveldende positiv respons, noe som resulterte i den overtegnede emisjonen. Å få med kjente investorer bidrar til å sette oss på kartet.

Øystein Stray Spetalen.

– Spetalen er en kjempedyktig investor

Blant investorene i kryptosatsingen, finner man kjente navn som Øystein Stray Spetalen, Arne Blystad, Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist.

Spetalen er fra før inne i Element gjennom investeringsselskapet Saga Pure, der han er dominerende eier. Men nå er han også med privat gjennom Tycoon Industrier.

Spetalen blir ofte omtalt som en «bjellesau» på Oslo Børs. Når Spetalen investerer i en aksje, kaster ofte andre investorer seg etter i håp om kursoppgang.

E24 har vært i kontakt med Spetalen fredag, som ikke ønsker å kommentere investeringen.

– Har Spetalen et langsiktig perspektiv på investeringen sin i Element?

– Det er umulig å vite, så det blir spekulasjoner, sier styreleder Christensen.

– Spetalen er en kjempedyktig investor som har vært positiv til ideen. Han får ikke de nye aksjene før i januar etter generalforsamlingen. Det er helt sikkert en kombinasjon av ulike perspektiver blant de finansielle investorene. Jeg har i hvert fall troen på Element i et langsiktig perspektiv, sier Christensen videre.

Christensen tegnet seg personlig for 900.000 aksjer i emisjonen og ble tildelt 785.470 aksjer, ifølge en børsmelding torsdag kveld.

– Hvor ser du selv den største oppsiden i Element som aksjonær?

– Hvis vi klarer å etablere oss som en stor, norsk hardware-produsent slik som Nordic Semiconductor har klart. Oljen er før eller siden på vei ut, så vi må satse på ny teknologiproduksjon i Norge.

Les også

Nordic Semiconductor med rekordkvartal

Skal selge spader til moderne gullgravere

Harmonychains datterselskap har inngått intensjonsavtaler for levering av 40.000 mikrochips til utvinning av kryptovaluta. Avtalene representerer potensielle inntekter på 80 til 100 millioner dollar.

– Vi har allerede en intensjonsavtale med potensielle kjøpere av chippen. Etter emisjonen har vi sikret nok penger til å starte produksjonen ut på vårparten i 2021 for å få produktet ut i markedet før eller etter sommeren, sier Christensen.

– Har oppgangen i bitcoinkursen vært avgjørende for timingen?

– Det hjelper at bitcoinkursen har begynt å stige og at Paypal har sagt de vil akseptere kryptovaluta i sitt system. Det blir mer og mer stuerent. Men bitcoin-kursen var ikke så viktig for når vi satt i gang dialogen.

Les også

Bitcoin over 19.000 dollar for første gang på nær tre år

HJELP FRA KURSOPPGANG: Element-styreleder Thomas Christensen sammenligner selskapets forretningsmodell med å selge utstyr til gullgravere. Han sier at kursoppgangen i bitcoin har hjulpet Element, men at det ikke har vært så viktig for timingen på den nye kryptosatsingen.

Christensen forklarer at Element regner med å ferdigstille en chip for bitcoin-algoritmen SHA-256 i løpet av neste år. Den første chippen som blir ferdigstilt, bruker algoritmen til kryptovalutaen litecoin, som ligner på bitcoin rent teknisk. Begge valutaene støttes nå av betalingstjenesteselskapet Paypal.

– Hvordan vil dere håndtere risikoen knyttet til volatil kryptovaluta?

– Når alle dro til Alaska for å grave etter gull, var det få av gullgraverne som tjente seg rike. De som ble rike, solgte spader, sekker og hakker. Det er slik Element skal tjene penger.

Les på E24+

Bitcoin kontra gull diskuteres heftig på Wall Street

– Har ikke fokusert på forhistorien

Den nye kryptosatsingen kommer etter en omfattende restrukturering av Element, der ledelsen har solgt flere av det tidligere gruveselskapets eierandeler og fått selskapet ut av en kontroversiell låneavtale med fondet Alpha Blue Ocean.

Før Element solgte sine råvareressurser, inngikk Element og Harmonychain en avtale om å utstede kryptovaluta med sikkerhet i disse ressursene.

– Var det vanskelig å overbevise så kjente investorer om å investere i Element med tanke på selskapets forhistorie?

– Det gikk veldig fort, og vi har ikke fokusert på forhistorien. Investorene har sett at vi har klart å rydde opp på en god måte, sier Christensen.

I sommer markedsførte administrerende direktør Geir Johansen selskapet som et attraktivt børsskall som kan gjøre det lettere å ta selskaper på børs, noe Oslo Børs har vært skeptisk til.

– Vi gjorde sonderinger med mange selskaper og har fått mange ulike henvendelser etter at vi var ute i avisen før sommeren. I mitt hode handlet det alltid om å finne et selskap som passet en teknologidrevet strategi.

LES MER OM ELEMENT:

Les på E24+

Slik ble Element fanget i dødsspiralen

Les også

Element-eierne skjøt ned krav om nytt styre: – Vi slo dem nok en gang

Les også

Storaksjonær i Element ga uriktige opplysninger i børsmelding

Publisert: