Nytt fra børsselskapene

Mer kostnadskutt i Hydro: – Nå hever vi lista

Norsk Hydro varsler ytterligere grep for å senke kostnadene, og satser på grønn vekst. Det kommer frem på selskapets kapitalmarkedsdag.

Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Hydro-aksjen har hatt en pen oppgang de siste to månedene, og ved onsdagens slutt var den opp 18,8 prosent så langt i år til 38,78 kroner.

Det skjer etter at aluminiumsprisen har tikket oppover og passert 2.000 dollar per tonn, etter å ha vært nede i under 1.500 dollar tonnet etter coronakrisen.

Hydro-aksjen fortsetter oppover med en stigning på rundt 1,9 prosent etter at selskapet torsdag varslet nye kostnadsgrep på sin kapitalmarkedsdag.

Dette er noen av grepene fra Hydro:

 • Selskapets forbedringsprogram forlenges med to år, til et nytt forbedringsmål på 8,5 milliarder kroner. Målet for 2025 omfatter 4,1 milliarder kroner som allerede er oppnådd i forbedringer i 2019 og 2020
 • Hydro setter en ambisjon på 2,0 milliarder kroner i kommersielle forbedringer av dagens virksomhet, hvor de vil utnytte sine innovasjoner, inngå samarbeid med kunder og prøve å øke etterspørselen etter Hydros grønne aluminium (Circal og Reduxa)
 • Selskapet vil doble dagens volumer av gjenvunnet forbrukerskrap, noe som kan gi en økning i brutto driftsresultat (ebitda) på 1-1,5 milliarder kroner
 • Hydros nye grønne forretningsområde «Fornybar vekst» har et mål om å investere i mer enn 1.000 megawatt
 • Frem mot 2025 skal Hydro investere i batterier sammen med partnere, og det kan potensielt gi selskapet et brutto driftsresultat på 600–700 millioner kroner fra de selskapene det er investert i
 • Selskapet skal investere ni til 9,5 milliarder kroner i året fra 2021 til 2025, som er 500 millioner kroner lavere enn et mål satt for ett år siden. Fra 2015–2019 varierte investeringene mellom 7,2 og 9,6 milliarder i året

– Nå hever vi lista

Konsernsjef Hilde Merete Aasheim peker på at det er nødvendig å ta grep for å sikre videre vekst.

– Vi har generert kontantstrøm, kuttet kostnader og levert omfattende driftsforbedringer i hele selskapet, noe som gir oss et solid grunnlag for vår vekstagenda, sier Aasheim i en melding torsdag.

– Nå hever vi lista, og setter oss nye og ambisiøse forbedringsmål for 2025, sammen med en klar strategi om å gjøre Hydro til en lønnsom og bærekraftig leder i vår industri, sier hun.

Selskapet har allerede tatt en rekke grep. Ti anlegg er stengt i 2019 og 2020, og Hydro har solgt fire anlegg. Selskapet har i tillegg redusert antallet ansatte med 1.300 eller seks prosent.

Slik skal resultatet forbedres

Hydro vil investere rundt tre milliarder kroner i å forbedre driften, ifølge presentasjonsmaterialet for kapitalmarkedsdagen.

Blant grepene som skal gi forbedringer på 8,5 milliarder kroner innen 2025 er opptrapping av produksjonen på Albras i Brasil og Husnes i Norge, hvor B-hallen skal i gang igjen etter ti år.

Selskapet vil også bruke råmaterialer mer effektivt, og skifte til mer bærekraftige drivstoff som også kan bidra til å kutte kostnader.

Hydro sier at det vil omorganisere og tilpasse størrelsen på organisasjonen, men sier ikke noe om eventuelle reduksjoner i antallet ansatte. Hydro meldte i fjor om at det ville bli flere tusen færre ansatte i løpet av noen år.

Selskapet regner også med å spare penger på synergier etter at et felleseid selskap med Lyse overtar Hydros vannkraftverk i Røldal-Suldal.

Satser grønt

For å levere lønnsom drift fremover ønsker Hydro å levere løsninger til det grønne skiftet. Det er mye penger i omløp nå som verden skal kutte utslippene dramatisk.

– Vi vil vokse på områder der vår kompetanse passer med megatrendene, først og fremst innenfor resirkulering, fornybar energi og batterier, sier Aasheim.

Nylig meldte Hydro at de vurderer et batterisamarbeid med Equinor og Panasonic, og potensielt kan bygge en batterifabrikk i Norge.

Denne uken varslet solkraftutbygger Scatec at de vil bygge et stort solkraftverk på 480 megawatt i Brasil sammen med Hydro og Equinor.

Hydro er også gode på gjenvinning, med sine 29 resirkuleringsverk og årlig kapasitet på 2,6 millioner tonn resirkulert skrap. Volumene innen forbrukerskrap skal nå dobles innen 2025, sier selskapet.

Tar grep for klimakutt

Hydros virksomhet slapp ut rundt 14 millioner tonn CO₂ i fjor, blant annet fra bruk av kull og tungolje ved anlegg som verdens største aluminaraffineri, Alunorte i Brasil.

Selskapet har planer om å kutte utslippene sine med 10 prosent i 2025 og 30 prosent i 2030.

Blant annet skal de skifte ut tungolje med flytende naturgass (LNG) på Alunorte. Det skal kutte 600.000 tonn CO₂-utslipp innen 2025.

Det kan også bli installert tre elektriske kjeler på anlegget, som kan kutte ytterligere 400.000 tonn CO₂ innen 2025.

Ved å elektrifisere de gjenværende kullkjelene kan selskapet kutte to millioner tonn CO₂-utslipp årlig. Dette blir svært viktig for å nå Hydros totale kuttmål, påpeker selskapet.

Innen 2050 skal Hydro bli en utslippsfri virksomhet. Da kan det bli nødvendig å utvikle teknologi som kan rense eksisterende anlegg for CO₂, eller helt ny utslippsfri teknologi som krever nye smelteverk.

Blant løsningene Hydro jobber med er å erstatte koksbaserte anoder med biobaserte løsninger. Selskapet jobber også med løsninger for å samle CO₂ og fange den, enten for lagring eller for bruk i andre industrier.

Det kan også være mulig å utvikle en klorprosess som produserer alumina på en helt annen måte enn i dag, men dette krever bygging av helt nye anlegg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Norsk Hydro
 3. Hilde Merete Aasheim
 4. Aluminium

Flere artikler

 1. Hydro-sjefen tar grep for å sikre lønnsomhet: – Akkurat nå ser det positivt ut

 2. Nye enheter for batterier, sol og vind: Hydro satser på fornybar vekst

 3. Hydro vurderer å hente penger til hydrogen

 4. Norsk Hydro snur til pluss i første kvartal

 5. Hydro vil kaste seg på hydrogenbølgen: – Har gode muligheter