Nytt fra børsselskapene

Fagforeninger frykter salg av Hydro-verk: – Mer bekymret enn noensinne

Fagforeningene i Hydro er bekymret for et eventuelt salg av to norske valseverk, og tirsdag møtte de Hydro-ledelsen. – Vi bød opp til vals, men det ble ikke noen dans, sier Nito-sjef Trond Markussen.

VURDERER FREMTIDEN: Hydros valseverk på Karmøy.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Nesten to år har gått siden Hilde Merete Aasheim tok over som konsernsjef i Norsk Hydro og varslet en gjennomgang av selskapets lite lønnsomme valseverk, som ligger i enheten Hydro Rolling.

I februar skrev E24 at selskapet fortsatt vurderer å selge eller splitte opp denne enheten, eller slå den sammen med lignende virksomhet i et annet selskap.

Det skapte bekymringer, også blant de ansatte som frykter at de norske valseverkene i Holmestrand og Karmøy kan bli solgt. I et valseverk blir blokker av aluminium bearbeidet til blant annet plater eller folie.

Nito-leder Trond Markussen.

Tirsdag var Aasheim i møte med en rekke fagforeninger som er representert i Hydro, inkludert Nito, Tekna, Negotia og Industri Energi, Lederne, Fellesforbundet og FLT.

– Vi bød opp til vals, men det ble ikke noen dans. Vi er ikke helt på linje med Hydro-ledelsen når det gjelder veien videre, sier Nito-leder Trond Markussen til E24.

– Vi er nok dessverre mer bekymret enn noensinne for at deler av denne virksomheten skal bli solgt, sier han.

Har møtt med ordførere

Hydros ledelse har vært i møter med både ordførere, fagforeninger og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre om fremtiden for valseverkene. Selskapet har fortsatt ikke konkludert.

– Det er ikke noe nytt å melde nå, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til E24.

– Vi har hatt flere møter med ulike interessentgrupper for å orientere om prosessen. Den har pågått siden 2019, så det har vært en lang prosess. Vi registrerer at det har vært noe uro i det siste, og har valgt å orientere om denne prosessen, sier han.

Les også

Fem grep mot 2025: Slik vil Hydro bedre lønnsomheten

– Unødig og uforståelig

Hydros enhet for Valsede produkter fikk et underliggende driftsresultat på 70 millioner kroner i fjor, ned fra 413 millioner kroner i 2018 og tilsvarende sum i 2019.

Til sammenligning leverte flere av selskapets andre enheter et underliggende driftsresultat på over én milliard kroner i 2020.

Konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro.

De norske verkene leverer imidlertid gode overskudd, påpeker Markussen. Han mener derfor at det vil være feil å selge dem.

– Fagforeningene opplever det som unødig og uforståelig. De norske valseverkene går med solid overskudd. Et salg vil være et skritt i feil retning, også for Hydros rolle som teknologisk og miljømessig fyrtårn. Vi er redd at den rollen kan forvitre, sier han.

– Vi er også bekymret for hva et eventuelt salg kan føre til for Hydros øvrige virksomhet. Vi setter vår lit til Stortinget også har noen tanker om dette, hvis Hydro bestemmer seg for å selge, legger han til.

– Er dere åpne for at Hydro selger deler av virksomheten, men beholder de norske valseverkene?

– Det er kanskje ikke noen dum idé. Valseverkene i Tyskland er av nyere dato i Hydro. De norske valseverkene har vist at de kan skape verdier, har kompetanse og er gode til å omstille, sier Markussen.

Les også

650 ansatte venter på Hydros avgjørelse

– Innebærer en risiko

Også Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg er bekymret. Hun mener konsernledelsen i Hydro har lagt for mye vekt på økonomiske, i stedet for å se på de teknologiske fordelene ved å beholde valsevirksomheten.

– Det innebærer en risiko i å fjerne et ledd i verdikjeden med tanke på innovasjon og synergier med nye forretningsområder. Vi stiller også spørsmål ved om salg er forenlig med Hydros bærekraftsagenda, sier Randeberg.

– Innovasjon er sentralt for at norske arbeidsplasser og Hydro skal lykkes - både i konkurransen og gjennom det grønne skiftet. Et salg av enheter som driver med resirkulering av aluminium ser i et slikt perspektiv ikke positivt ut for innovasjonen eller deres bærekraftsagenda, sier hun.

Norsk Hydros valseverk i Holmestrand.

– Lyttende og engasjert

Det ble ingen enighet i tirsdagens møte, og det er fortsatt usikkert når Hydro vil konkludere om valseverkenes fremtid.

– Hilde Aasheim var både lyttende og engasjert og ga svar på våre spørsmål. Vi setter stor pris på at hun møtte oss og ga oss gode tilbakemeldinger. Men vi mener fortsatt at den medisinen de foreslår ikke er den rette for Hydro og for Norge, sier Markussen.

– Hva frykter du ved et eventuelt salg?

– Hydro på Karmøy er for eksempel plassert i samme lokaler som smelteverket og er integrert i samme virksomhet. Selger man ut deler av dette kan man miste noe av den symbiosen man har i dag. Vi ønsker at Hydro skal tenke helhetlig om denne virksomheten, sier han.

Les også

Bekymret for Hydros norske valseverk: – Dette er viktige arbeidsplasser

Les også

Hydro varsler kutt i Valsede produkter: 735 årsverk kan ryke

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Hilde Merete Aasheim
 3. Holmestrand
 4. Karmøy
 5. Fagforening
 6. Hydro
 7. Jonas Gahr Støre

Flere artikler

 1. Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder

 2. Hydro-sjefen om kritikken mot salg: – Stor respekt for den usikkerheten

 3. Bekymret for Hydros norske valseverk: – Dette er viktige arbeidsplasser

 4. 650 ansatte venter på Hydros avgjørelse

 5. Politikere svært skuffet over Hydro-salg: – Skaper usikkerhet