Avventende børsstemning i Asia
Tokyo-børsen åpner handelsuken i pluss anført av den ledende indeksen. Oljeprisen stiger, men utslagene er ellers små. Markedet holder stengt i Kina og Australia.
Slik ser det ut for de toneangivende indeksene i Asia- og Stillehavsområdet:
- Nikkei 225 i Tokyo er opp 0,56 prosent
- Hang Seng i Hongkong holder stengt
- Kospi i Seoul er ned 0,02 prosent
- Shanghai Composite holder stengt
- FTSE Straits Times i Singapore er tilnærmet flat (ned 0,04 prosent)
- ASX 200 i Sydney holder stengt
Markedet er stengt i Kina og Hongkong grunnet ferieavvikling, mens Australia feirer fødselsdagen til Dronning Elizabeth II den andre mandagen i juni.
I skrivende stund handles ett fat nordsjøolje (brent spot) for 73 dollar, opp 0,86 prosent siden midnatt. Den amerikanske lettoljen (WTI) har samme utvikling og handles for 71,21 dollar fatet, opp 0,6 prosent siden midnatt.
Norgesvenn stiger i Japan
Det er ventet relativt lav handelsomsetning i starten av uken grunnet ferieavvikling i flere regioner, inkludert Australia, Kina og Hongkong, skriver Bloomberg.
Av de største selskapene på Tokyo-børsen Nikkei 225 finner vi Softbank Group, som stiger 0,54 prosent. Softbank har blitt et kjent navn her til lands etter at konsernet tidligere har kjøpt seg inn i både Autostore, Oda og Kahoot.
Les mer om Softbanks suksessoppskrift her.
Samtidig stiger Fast Retailing med 1,83 prosent. Holdingselskapet kontrollerer flere sterke merkevarer innen detaljhandelen i både Japan og globalt, inkludert amerikanske Theory og luksusmerket Helmut Lang.
Ellers er det ventet ferske produksjonstall for den japanske industrien i dag, mandag, samtidig som flere av markedene fokuserer på onsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken («Fed»), skriver CNBC.
Det er ikke forventet at sentralbanksjef Jerome Powell vil offentliggjøre noen justering av rentebanen, men det er likevel ukens store hendelse i aksjemarkedet, ifølge samme kilde.
Havvind, rentehopp i sikte og sykehusstreik
Lovforslag vil bryte opp teknologikjemper
Rolig ble det også på Wall Street på fredag, men den brede S&P 500-indeksen klatret likevel til ny rekord.
Det ble fredag kved fremmet fem forslag i den amerikanske Kongressen. Forslagene, som alle hadde tverrpolitisk støtte, tar sikte på å bryte opp de fire store tek-gigantene, Amazon, Apple, Google og Facebook.
Ett av lovforslagene, Ending Platform Monopolies Act, vil gjøre det ulovlig for samme selskap å eie en plattform og å selge produkter på denne. Hvis forslaget går gjennom vil selskaper som Amazon måtte skille ut flere av sine virksomheter i separate selskap.
Lovforslaget sidestilles med 1930-tallets Glass-Steagall-loven som gjorde det ulovlig for banker å drive både vanlig bankvirksomhet og som investeringsbank.
Markedet ble imidlertid ikke særlig preget, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen avsluttet uken med marginal oppgang.
Nordea: Ledighetsfallet nok et tegn på renteheving i september
Ellers har Elon Musk vært aktiv på sosiale medier, og uttalte søndag at det kan bli aktuelt for Tesla å igjen akseptere bitcoin som betalingsmiddel. Det vil i så fall være en helomvending etter at milliardæren i mai snudde på hælen etter bekymringer om miljøeffekten av utvinning av kryptovalutaen.
Nå skriver Musk at Tesla vil ta bitcoin inn igjen i varmen når bilprodusenten får bekreftelse på at rundt halvparten av all energi som brukes til utvinning stammer fra fornybare energikilder, ifølge CNBC.
Bitcoin stiger i skrivende stund over 12 prosent, mens Ethereum er nær 8 prosent, ifølge tall fra CoinMetrics.