Nytt fra børsselskapene

Telenor selger Myanmar-virksomheten for 900 millioner kroner

Onsdag kveld besluttet Telenor å selge virksomheten i Myanmar på grunn av situasjonen i det konfliktherjede landet. – Det er en veldig trist dag, sier toppsjefen om salget.

Telenor-sjef Sigve Brekke fotografert under åpningen av Telenors kontor i Yangon, Myanmar, i 2014.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Telekomkjempen Telenor har inngått en avtale om å selge 100 prosent av sin mobilvirksomhet i Myanmar til M1 Group for 105 millioner dollar, eller rundt 900 millioner kroner, ifølge en melding.

55 millioner dollar, eller rundt 470 millioner kroner, betales over fem år.

– Det er en veldig trist dag, ikke bare for Telenor nå som vi forlater landet, men det er også trist å se hva som foregår i Myanmar, sier konsernsjef Sigve Brekke til E24.

Brekke forteller at selskapet har «vurdert mange alternativer de siste ukene», og at prosessen «har pågått helt til det siste» før avtale ble inngått onsdag kveld.

– Hvor mye har det kostet å organisere dette?

– Jeg har ikke noe tall på dette, men ressursmessig har dette tatt tid for oss, vi har vært veldig tett på situasjonen siden 1. februar både på bakken og på konsernnivå. Sånn er det, sier Brekke.

Avtalen innebærer en antatt selskapsverdi på omtrent 600 millioner dollar, eller 5,2 milliarder kroner. M1 Group, som er et investeringsselskap med base i Beirut i Libanon, vil overta alle aksjene i Telenor Myanmar og fortsette driften av selskapet, fremgår det.

– Den nye eieren har vært veldig imponert over hva vi har fått til i landet siden 2014, de har sett hvor lønnsomt det har vært for oss med tidlig positiv kontantstrøm og betydelige utbytter, sier toppsjefen.

Les også

Lagmannsretten opprettholder gigantgebyr til Telenor

– Alt ble mer utfordrende

I mai ble det kjent at Telenor skrev ned hele Myanmar-investeringen på 6,5 milliarder kroner.

– Hvor langt var dere i salgsprosessen på det tidspunktet?

– Denne situasjonen har vært krevende helt siden februar, og vi har tenkt oss grundig om før vi landet på at salg var den beste løsningen både for oss, men også for våre 730 ansatte i organisasjonen, i tillegg til kundene våre, sier han.

Brekke peker på følgende forhold som særlig utfordrende i Myanmar:

 • De ansattes sikkerhet
 • Regulatoriske forhold
 • Forretningspraksis

– Alt ble mer utfordrende, og da vi skrev ned investeringen fant vi en god balanse mellom alle de tre tingene. Siden har det blitt mer krevende, og det har ledet til salget i dag, forklarer Brekke.

– Har dere fått forsikringer om at de ansatte beholder jobbene sine?

– Den nye eieren overtar hele organisasjonen med ansatte og drift, og ny eier vil sette inn sitt team. De er også imponert over hva vi har fått til i landet siden vi gikk inn i 2014, men jeg vet ikke hva slags visjon de har, forklarer toppsjefen.

Brekke ønsker ikke å spekulere i den videre utviklingen i konfliktherjede Myanmar, og poengterer at situasjonen «avhenger av dagens myndigheter».

Krise

Telenor gikk inn i Myanmar i 2013 og åpnet mobilvirksomheten i 2014, i forbindelse med at Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest og militærjuntaen åpnet for valg. Telenors inntreden hadde solid støtte fra regjeringen og satsingen ble også en suksess – langt raskere enn forventet.

Myanmar ble en viktig ny vekstdriver for Telenor i Asia, som også har virksomhet i Bangladesh, Pakistan, Malaysia og Thailand.

1. februar i år endret situasjonen seg brått. De militæret satte i gang et kupp og tok makten fra de folkevalgte, noe som har skapt mye uro, store demonstrasjoner og vold mot sivilbefolkningen.

Militærregimets begrensninger på mobilnettene førte til at Telenors daglige trafikk- og abonnementsinntekter «ble omtrent halvert», ifølge selskapet.

– Situasjonen i Myanmar har i de siste månedene blitt stadig mer utfordrende for Telenor knyttet til sikkerhet for våre ansatte, regulatoriske forhold og god forretningspraksis. Vi har vurdert alle muligheter og mener at salget av virksomheten er den beste mulige løsningen i denne situasjonen, uttalte konsernsjefen i en melding fra selskapet torsdag morgen.

– Avtalen om å selge Telenor Myanmar til M1 Group vil sørge for at driften fortsetter. Telenor gikk inn i Myanmar med en tro på at rimelige mobiltjenester ville bidra til landets utvikling og vekst. Jeg er takknemlig for alle våre ansatte og partnere som har gjort en betydelig innsats for å bygge et selskap som har vært en positiv bidragsyter for befolkningen i Myanmar og levert telekommunikasjonstjenester i toppklasse gjennom hele Telenors tilstedeværelse i landet, la han til.

Telenor har en markedsverdi på 207 milliarder kroner etter et kursfall på 18 prosent siden årsskiftet.

Transaksjonen forutsetter regulatoriske godkjenninger i Myanmar.

Les også

Mitt voksenpoeng: Sigve Brekke

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Telenor
 3. Myanmar
 4. Sigve Brekke

Flere artikler

 1. Går hardt ut mot Telenor-salg: – Dynket i korrupsjon

 2. Telenor-sjefen om Myanmar: – Det er ingen løse tråder

 3. Telenor klages inn til OECD etter Myanmar-exit: – En svært stygg ripe i lakken

 4. Myanmarske myndigheter har godkjent salget av Telenor Myanmar

 5. Kraftig resultatløft for Telenor i første kvartal