Equinors kvartalsrapport

Ekstraordinært Equinor-grep: Lar olje ligge for å selge mer gass

Oljegiganten stanser midlertidig gassinjeksjon på Gina Krog-feltet for å øke gassleveransene til Europa. – Ikke veldig vanlig, sier analytiker.

Konsernsjef i Equinor, Anders Opedal, under pressekonferanse i forbindelse med Equinors kapitalmarkedsdag.
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Equinor leverte onsdag et justert resultat før skatt på 9,77 mrd. dollar i kvartalet, som har vært preget av ekstraordinært høye olje- og gasspriser.

– I dag la vi frem det beste resultatet siden 2012, om vi hadde rapportert i kroner hadde dette vært tidenes beste resultat, sier konsernsjef i Equinor, Anders Opedal under en pressekonferanse.

Han legger til at gassprisrekordene fra andre kvartal ble slått i tredje kvartal, og at prisene fortsetter oppover i oktober som bidrar til høyere inntjening for Equinor.

Oljegiganten og deres partnere stanser midlertidig gassinjeksjon på Gina Krog-feltet for å øke gassleveransene til Europa.

– Dette er et ekstraordinært grep. For Equinor er det viktig å være en stabil og sikker leverandør av gass til Europa. Vi har snudd hver ventil for å produsere mer gass, sier Opedal.

Les også

Equinor mer enn tidoblet resultatet i tredje kvartal

– En kommersiell beslutning

– Det er ikke veldig vanlig, det er en sannsynligvis ren kommersiell beslutning. Man vurderer verdien av gassen høyere enn oljen man produserer, sier analytiker Teodor Sveen Nilsen i Sparebank1.

Han legger til at gassprisene nå er så høye at om man har produksjonstillatelser som gjør det mulig, så kan man ikke utelukke at det kan være aktuelt å gjennomføre samme grep på flere felt.

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux sier at det ikke er snakk om store volum, men viser at selskapet står overfor en meget spesiell situasjon med de ekstremt høye gassprisene.

Det å injisere gass i et reservoar er for å opprettholde trykket for uthenting av olje.

– Se for deg at et oljefelt er som en colaflaske. Om du rister på den og åpner flasken så spruter colaen opp, jo mer CO₂ du har i flasken, jo mer trykk får du. Når du injiserer gass så får man den samme effekten ved å opprettholde trykket.

– Hvor sannsynlig er det at grepet kan gjennomføres på flere felt?

– Det finnes en mulighet for at det kan gjennomføres på andre felt, men det er ikke lett å si. Om man fjerner gassinjeksjoner må du etter hvert ta ned volumet av olje du klarer å få ut. Det er ikke sikkert at de ekstraordinære prisene på naturgass varer for evig, så det blir en vurderingssak på om man tror at prisene skal nedover igjen eller ikke.

Analytikeren understreker samtidig at det kan være lettere å gjennomføre grepet på Gina Krog-feltet enn på andre felt. Han legger også til at infrastrukturen muligens er på plass, og at det er mulig å eksportere gass i kortere perioder.

Les også

Equinor-aksjen faller: Analytikere mener det er et godt tidspunkt å ta gevinst

Verdiskapende for feltet

På spørsmål om dette har en effekt på oljeproduksjonen på feltet, understreker Opedal at dette er et midlertidig tiltak og gir åtte millioner kubikkmeter gass hver dag til Europa. Han sier dette ikke vil utgjøre noe særlig i forhold til verdien, og at det muligens har litt å si på oljeproduksjonen over tid.

– Når gass har høyere verdi enn olje og væsker har vi sett det som verdiskapende for feltet å eksportere gassen fremfor å injisere, det er for å øke investeringen. Det gir åtte millioner kubikkmeter dagen i ekstra gass, sier Equinor-sjefen.

Konsernsjefen vil ikke gå inn på om de vurderer samme tiltak ved andre felt, og sier det er en individuell avgjørelse.

– Nå har vi tatt en del grep, og nå handler det om å sikre at produserer så effektivt som mulig, det er det viktigste bidraget vi har.

Equinor fikk en midlertidig tillatelse til å øke produksjonen av gass i slutten av september på feltene Oseberg og Troll med én milliard kubikkmeter hver, for gassåret som starter 1. oktober.

– Vi øker produksjonen innenfor tillatelser, og har en midlertidig tillatelse på Gina Krog, så vil vi vurdere mulighetene fremover, men det må man komme tilbake til, sier Opedal.

Les også

Den globale energikrisen enkelt forklart

– Svært lave gasslagre i Europa

– Historisk sett er dette høye gasspriser, det å tro at alle disse parameterne skal slå til samtidig fremover vil å være veldig positiv. Derfor har vi ikke endret våre langsiktige prissettinger, sier konsernsjefen.

Samtidig påpeker Opedal at man går inn i en vinter med svært lave gasslagre i Europa og Storbritannia.

– Det er klart at temperaturen i vinter vil spille en avgjørende rolle for gassen. Dersom det blir en veldig mild vinter regner vi med mer balanse mellom tilbud og etterspørsel på andre siden.

Han advarer om at dersom vinteren blir normal eller veldig kald, vil markedet forbli stramt med fortsatt høye priser.

Equinor fikk 12,82 dollar per MMBtu for gassen sin i Europa i kvartalet, fra 2,72 dollar per MMBtu i samme kvartal i fjor. Selskapet fikk 3,23 dollar per MMBtu for gassen det solgte i USA i tredje kvartal, fra 1,53 dollar per MMBtu på samme tid i fjor.

Stramt marked – for nå

Konsernsjefen sier olje- og gassprisene fremover avhenger av en rekke faktorer, men at man begynner å nærme seg 2019-nivå for oljeprisens del.

– Vi ser at behovet for olje begynner å nærme seg 2019-nivået, og det gjør at markedet begynner å bli stramt.

Han sier at man begynner å nærme seg nivået før coronapandemien, men at det er lite ekstra kapasitet tilgjengelig i markedet. Samtidig ser Equinor at flere som tidligere brukte gass til elektrisitet bytter om til olje, som fører til ekstra press på oljeressursene.

– Fundamentet for en høy oljepris ligger til stede, i det kortsiktige bildet. Men på sikt forventer vi at oljeprisen vil legge seg på et lavere nivå.

I kvartalet fikk Equinor høyere priser i kvartalet. Equinor fikk 70,5 dollar fatet for sin norske oljeproduksjon i kvartalet, mens selskapet fikk 69,7 dollar fatet for sin internasjonale produksjon og 60,5 dollar fatet for produksjonen i USA.

På forhånd hadde analytikerne ventet at Equinor ville oppnå en oljepris på 69 dollar fatet fra sin norske og internasjonale produksjon i tredje kvartal. Selskapet var ventet å få 60 dollar fatet for oljen det produserer i USA.

Les også

Equinor velger Vestas-turbiner til USA-vindkraft

Lavere for fornybarsegmentet

Fornybarsegmentet til Equinor endte med et justert resultat før skatt på minus 28 millioner kroner, mot minus 15 millioner for samme periode i fjor.

Equinor tar ikke lenger med gevinster og tap i forbindelse med salg av eiendeler når selskapet rapporterer såkalt justert resultat i fornybarsegmentet. Endringen skjedde i forkant av dagens kvartalsrapport, og kritikk fra analytikere og Finanstilsynet.

Vindkraftproduksjonen i tredje kvartal havnet på 304 gigawattimer (GWh), ned fra 319 GWh samme kvartal i fjor. Mindre vind enn det som er vanlig for sesongen er årsaken til at produksjonen falt.

På spørsmål om det er aktuelt med oppkjøp i fornybarsektoren svarer konsernsjefen at han ikke ønsker å kommentere.

– Fornybart leverer i tråd med forventningene. Vi er inne i en vekstfase, det innebærer en portefølje som preges av relativt sett store investeringer, sier Opedal.

Han viser videre til at det var mindre vindt enn gjennomsnittet denne sesongen, og at dette bidro til lavere produskjon sammenlignet med samme kvartal i fjor.

I juni varslet Equinor en storsatsing på fornybar energi, med bruttoinvesteringer på rundt 200 milliarder kroner frem til 2026 (se faktaboks).

Equinor-sjefen sa i forbindelse med fremleggelsen av tall for andre kvartal at de ventet negative tall i årene fremover, unntatt i kvartaler hvor selskapet selger seg ned i prosjekter.

– Vi er i vekstfase innen fornybar, og i årene fremover forventer vi ikke positive kvartalsresultater med mindre vi gjør transaksjoner, som er en del av vår forretningsmodell, sa Opedal den gang.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinors kvartalsrapport
 2. Anders Opedal
 3. Equinor
 4. Gass
 5. Gina Krog
 6. Oljepris

Flere artikler

 1. Equinor mer enn tidoblet resultatet i tredje kvartal

 2. Rekordtall fra Equinor

 3. Opedal om EU-forbud mot russisk olje: – Dette vil ta tid

 4. Nytt rekordtall fra Equinor i første kvartal

 5. Venter tidenes Equinor-resultat på nær 70 milliarder kroner i tredje kvartal: – Det er rekordhøyt