DNB-fond veddet på kursras før XXL-smell

Sportskjeden faller på børs etter varsel om pengeinnhenting og resultatsmell. DNB-fond er oppført med million-veddemål på kursfall.

VARSLER RESULTATSMELL: Resultatene i fjerde kvartal vil tynges av svakere marginer, ifølge XXL.
Publisert: Publisert:

XXL tar flere grep for å bedre finansene i et tøft marked. Sportskjeden tjener mindre enn ventet og vil nå en hente en halv milliard fra investorene for å nedbetale gjeld.

Varselet sender aksjen ned 8,36 prosent på Oslo Børs. Det senker aksjonærverdiene ytterligere etter et tøft år hvor kursen har falt 70 prosent.

Les på E24+

Kongen av netthandelen

Men noen aktører hadde posisjonert seg for å tjene på kursfall.

DNB Asset Management, som er bankens forvaltningsselskap, er nemlig oppført med en shortposisjon i Finanstilsynets register, en posisjon som gir gevinst når aksjen faller.

Det er også det amerikanske investeringsselskapet Pentwater Capital Management.

Finanstilsynets register viser kun veddemål som utgjør minst 0,5 prosent av aksjene i selskapet. Listene har også en dags etterslep og det kan ha blitt gjort endringer i posisjonen.

Gevinst på aksjefall

E24 har vært i kontakt med aksjesjef Knut Hellandsvik i DNB Asset Management, men fått svar fra bankens kommunikasjonsavdeling.

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø skriver at banken ikke kommenterer «enkeltposisjoner løpende».

– Men vi har et fond som var short i XXL (ref rapportering til Finanstilsynet). Utover det har vi ingen kommentar, skriver han.

Les også

XXLs Norgessjef slutter etter to år

I Finanstilsynets lister ble posisjonen på 1,29 millioner aksjer registrert 7. november. Det gir en eksponering mot XXL-aksjen på 5,28 millioner kroner med dagens kurs.

Siden den gang har XXL-kursen falt med mer enn 14 prosent. Datatjenesten Short Nordic beregner gevinsten til 0,9 millioner.

Det amerikanske investeringsselskapet Pentwater Capital har vært registrert med en shortposisjon på 1,38 millioner aksjer siden mai 2020, med en anslått gevinst på rundt åtte millioner.

DNB er både bankforbindelse for XXL og tilrettelegger for kapitalinnhentingen via DNB Markets, sammen med Nordea.

Ifølge Bloomberg har de fem analytikerne som følger XXL enten hold- eller salgsanbefaling. DNB Markets kuttet sin anbefaling til hold i oktober, ifølge nyhetsbyrået.

Venter resultatsmell

Ifølge analytiker Joachim Huser i Pareto Securities viser den foreløpige fasiten fra XXL et langt svakere resultat i fjerde kvartal enn meglerhuset hadde ventet.

Han har en salgsanbefaling med kursmål på tre kroner på XXL-aksjen.

Ifølge XXL ligger salget an til å lande på mellom 2,3 og 2,4 milliarder kroner.

Marginene varsles samtidig å være «betydelig lavere», med et brutto driftsresultat (ebitda) på mellom 50 og 100 millioner kroner før effekter fra XXLs Østerrike-exit og eventuelle nedskrivninger av varelageret.

Pareto hadde på forhånd ventet et brutto driftsresultat på 202 millioner kroner, påpeker Huser i et notat.

Styret i XXL har bestemt at XXL skal ut av Østerrike, der kjeden har åtte varehus, i løpet av neste år. Huser vurdere grepet som «positivt gitt den historiske utviklingen og posisjonen XXL har i landet».

Les også

Tordner mot XXL-ledelsen: – Retail er ikke så forbanna vanskelig

På samme tid i fjor var tilsvarende resultat på 403 millioner.

– Det er flere forklaringer, men markedet er tøft for hele varehandelen og det venter vi at det vil være en stund fremover. Både leverandør- og forhandlerleddet er fylt opp med varer. Det betyr et veldig stort kampanjetrykk for å få ut varer for å sikre likviditet, sier midlertidig XXL-sjef Stein Eriksen.

Storaksjonærer vil kjøpe

Største aksjonær, oppkjøpsfondet Altor, og andre store eiere som XXL-gründer Øivind Tidemandsens selskap Dolphin Management, styreleder Hugo Maurstads Funkybiz, samt Arctic Asset Management har forpliktet seg til å kjøpe aksjer for 209 millioner. Johan H. Andresens Ferd har også indikert at de vil opprettholde sin eierposisjon på rundt 9 prosent.

Altor har også garantert for at hele emisjonen i XXL blir fulltegnet til en minstekurs på 3,70 kroner. Aksjekursen var 4,5 kroner ved stengetid på børsen tirsdag.

I forbindelse med emisjonen opplyser XXL også om at de har kommet til enighet om nye vilkår med bankene DNB og Nordea.

– Gjeldssituasjonen har vært en av våre store bekymringer for XXL, dermed ser vi det som positivt at den vil bli løst, skriver Huser i Pareto.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om