Dette skjer denne uken: – Musk kan dra opp mange kaniner av hatten

Det er siste uken i januar og kvartalssesongen sparkes så smått i gang. På Wall Street skal blant annet Tesla i ilden. Her hjemme får vi også vite hvordan det gikk med arbeidsledigheten i desember.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet, er interessant i hva teknologiselskapene vil si om fremtiden ettersom det har vært et tøft 2022.
Publisert: Publisert:

På Oslo Børs legger fem selskaper frem sine tall for fjerde kvartal den kommende uken. Blant dem er Gjensidige Forsikring, seismikkselskapet PGS og Arne Fredly-rederiet Hunter Group.

Men denne uken er nok flere blikk vendt mot flere viktige makrotall i USA og Wall Street-noterte selskaper. På onsdag skal blant annet aksjefavoritten Tesla åpne regnskapsbøkene for fjoråret og fjorårets siste kvartal.

Elbilprodusent-aksjen rundet av året med store svingninger i julen og et fall på 69,2 prosent for året.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet mener Tesla likevel har levert relativt bra i 2022 med både økt salg og produksjon. Han er mest spent på veien videre.

– Det blir ekstremt spennende å se hvilken «guiding» de kommer med. Bilsalget er etter sigende på vei ned, forbrukeren har andre ting å tenke på i disse inflasjonstider før man tenker på ny bil. Så det er ikke det store å være bilaksjonær i disse tider, sier Johannesen til E24.

Spent på Musks krumspring

Likevel understreker han at selv om Tesla-aksjen i fjor falt fra rett under 400 dollar per aksje til 123 dollar, fortsatt er priset høyt.

– Det er fortsatt bakt inn veldig mye vekst og god stemning i den aksjen. Tesla vil nok alltid prises høyere enn tradisjonelle bilprodusenter, både fordi de har «first mover advantage» og fordi man aldri vet hva Elon Musk kan finne på, sier Johannesen.

53.000 kunder i Nordnet Norden har aksjer i Tesla. Johannesen forteller at det er en av de mest populære aksjene å eie.

Hvilke krumspring Musk vil finne på i tiden fremover vil bli viktig for aksjonærene, ifølge Johannesen. Han har fått med seg Musks siste, hvor Tesla tidligere denne måneden dumpet prisene på Model 3 og Model Y.

– Det er to ting som slår meg: enten sliter de med salget eller så skal de konkurrere på pris og ta enda større markedsandeler, sier Johannesen.

Les også

Dårligste år på Wall Street siden finanskrisen i 2008

Markedet bekymrer seg for to ting

Musks krumspring forklarer også deler av Tesla-nedturen i 2022, ifølge investeringsøkonomen.

– Mye av problemet nå er at Musk har mye annet å finne på. Markedet bekymrer seg for to ting: tidsbruken hans, og hans finansielle posisjon, sier Johannesen.

Johannesen peker på at han har pantsatt Tesla-aksjer i forbindelse med lån han har tatt opp. Ifølge Financial Times er det snakk om 63 prosent av Musks Tesla-aksjer.

– Om Tesla-kursen fortsetter å falle og Musk har stilt sikkerhet i en del av aksjene, vil mange investorer stille spørsmål ved om aksjene vil bli tvangssolgt for å dekke inn alle hans finansielle forpliktelser, sier Johannesen. Han legger til:

– Jo mer Musk blir utvannet, jo mindre makt får han i Tesla. For mange er han jo selskapet. Og dermed kan aksjen kanskje bli mindre interessant. Men Musk kan dra opp mange kaniner av hatten.

Les også

Microsoft skal si opp 10.000 ansatte

Les også

Indikator: Resesjon er rett rundt hjørnet i USA

Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen sier arbeidsledigheten er tallet man må feste blikket på.

– Mange begynner å merke kostnadene nå

Dette er også duket for flere nøkkeltall fra norsk økonomi i løpet av uken, ikke minst tall over arbeidsledighet fra SSB som slippes torsdag.

Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, sier at ledighetstallene vil være avgjørende for å se om det har kommet en svekkelse i norsk økonomi.

Les også

Chens oppskrift for norsk økonomi: – Dette er min pisk

– Jeg tror mange bedrifter begynner å merke kostnadene nå, ikke bare rentehevingene, men også strømregning og lavere etterspørsel, sier han.

– Men enn så lenge har vi sett at julehandelen var sterk, men det har kommet flere rapporter om permitteringsvarsler fra flere sektorer, så spørsmålet er om det vises i tallene som kommer.

Arbeidskraftundersøkelsen viser hvor stor andel av befolkningen i alderen 15–74 år som er sysselsatt og arbeidsledige.

Renter er et 2022-tema

Chen tror ikke renter eller inflasjon vil være i førersetet i 2023. Han mener at det var mer et tema for 2022.

– Både Norges Bank og den amerikanske sentralbanken vil innta det jeg kaller en vent-og-se holdning i første halvår, men Norges Bank kommer mest sannsynlig til å heve rente for siste gang i mars, med mindre lønnsveksten tar av.

Chen påpeker at det er en klar sammenheng mellom lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst, og han er bekymret for en mulig lønns- og prisspiral. lønns- og prisspiral. En “spiral” hvor lønninger og priser gjensidig påvirker hverandre, slik at prisstigning fører til lønnsøkning, og lønnsøkning fører til prisstigning.

– Hvis arbeidsledigheten holder seg lav, vil det gi mer vann på møllen for lønnsvekst, og dermed lønns- og prisspiral.

Storebrand-økonomen legger vekt på utviklingen i arbeidsmarkedet.

– Mitt kjennetegn for resesjon resesjon Vi får en resesjon når økonomien slutter å vokse, og i stedet krymper. Når et lands bruttonasjonalprodukt (BNP), altså den samlede verdiskapingen (salg av varer og tjenester), faller i et halvt år i strekk - er det vanlig å si at man er inne i en resesjon.Men man kan også være rundere i kantene, som National Bureau of Economic Research i USA. De beskriver en resesjon som «en vesentlig reduksjon i økonomisk aktivitet» over tid.er ikke to kvartaler med negativ vekst i BNPBNPBruttonasjonalprodukt (BNP) er lik summen av alle varer og tjenester som produseres i et land i løpet av et år, minus de varene og tjenestene som blir brukt under denne produksjonen., men når arbeidsledigheten øker kraftig.

– Mulig rentevåpenet må brukes

Chen forklarer at høy lønnsvekst er farlig fordi det kan føre til en tilsvarende økning i prisene, for å opprettholde bedriftenes marginer og kompensere for økte lønnskostnader.

– Men i Norge har vi ikke sett dette, selv om arbeidsledigheten er lav i Norge, så er ikke lønnsveksten så høy som arbeidsledigheten kanskje skulle tilsi.

Han er spent på resultatene fra årets lønnsoppgjør, og peker på at det kan ha effekt på den norske sentralbankens rentetopp.

– Hvis oppgjørene er høyere enn ventet må muligens Norges Bank gjøre det samme som vi har sett i USA, hvor rentevåpenet brukes for å unngå lønns- og prisspiral.

Chen tror imidlertid ikke at arbeidsledighetstallene fra SSB vil vise noen overraskelser og kaller det en «done-deal» at renten settes opp med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent i mars, med mindre noe overraskende og uforutsett skjer i mellomtiden.

Publisert:
Gå til e24.no