Børsoppgang i Kina etter nyttårsfeiring

Folk strømmet til turistattraksjoner, hoteller og kinoer gjennom den kinesiske nyttårsfeiringen. Positivt nytt sender de kinesiske aksjene opp.

TURISTER: Flere kinesere feiret nyttår med å besøke turistattraksjoner, hoteller og kinoer under den ukelange nyttårsfeiringen. Her fra Yuyan Garden i Shanghai
Publisert:

Etter å ha vært stengt i én uke som følge av den kinesiske nyttårsfeiringen, åpner børsen i Shanghai med oppgang mandag.

Dette var den første store feiringen etter at kinesiske myndigheter lettet på covid-restriksjonene. Sammenlignet med feiringen i 2019, var det denne gangen enda flere som feiret med å reise til hoteller og turistattraksjoner.

Strømmen av positive nyheter bereder grunnen for at kinesiske aksjer kan fortsette oppover, ifølge Bloomberg.

Slik ser det ut for de toneangivende indeksene klokken 05.30 norsk tid:

  • Nikkei 225 i Tokyo stiger 0,064 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er ned 1,62 prosent
  • Shanghai Composite stiger 0,72 prosent
  • Kospi i Seoul faller 1,29 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er ned 0,31 prosent
  • ASX 200 i Sydney er opp 0,0027 prosent
Les på E24+

Kina starter økonomien etter covid. Det vil hele verden merke. – Nå er plasteret revet av.

«Bull market»

Mens Shanghai Compostite-indeksen er opp 0,72 prosent, er indeksen som følger de største fastlands-noterte aksjene i Kina, CSI 300 opp 1,15 prosent.

Indeksen har klatret like over 20 prosent siden slutten av oktober, og er dermed inne i det som ofte kalles et «bull market». Det er definert som en periode hvor aksjer har steget rundt 20 prosent fra tidligere lavere verdier.

Markedsvariasjoner skal ha det til at fastlands-aksjene i Kina ofte stiger etter nyttårsfeiringen, ifølge analytikere i Goldman Sachs, skriver Bloomberg.

Det siste tiåret har fastlands-aksjene i snitt steget 2 prosent i uken etter feiringen, ifølge et notat fra storbanken.

Les også

Taper titalls milliarder etter bedragerianklager

Blandet for Adani-aksjer etter bedragerianklager

Investeringsselskapet Hindenburg Research tok i forrige uke en stor shortposisjonshortposisjonMan shorter en aksje om man tror at den vil falle i verdi. Det man gjør er å låne aksjer som man selger videre. Disse aksjene kjøper man så tilbake (forhåpentligvis til en lavere pris), før man leverer de tilbake., mot den indiske næringsgiganten og multimilliardæren Gautam Adanis konglomerat.

I samme slengen leverte selskapet en 100 sider lang rapport hvor de anklager Adani Group for over tiår å ha begått «åpenbar aksjemanipulasjon og regnskapssvindel».

Aksjene i de ulike selskapene i konglomeratet falt skarpt etter at rapporten ble publisert. Etter avsløringen har de syv selskapene til Adani hatt et papirtap på samlet 48 milliarder dollar, skriver Reuters.

Et aksjesalg i Adani Enterprises ble satt i gang fredag, men bare rundt én prosent av aksjene ble tegnet, ifølge CNBC.

Finansdirektøren i Adani Group, Jugeshinder Singh, sier i et intervju til CNBC-TV18 mandag at han er sikker på at salget blir fulltegnet.

Singh sier også at Hindenburgs rapport er «rett og slett en løgn» og at tidspunktet for rapporten var «ondsinnet».

Hindenburg kaller på sin side responsen fra Adani-gruppen for «svulstig» og hevder de «ignorerer alle viktige anklager».

Mandag stiger noen aksjer i konglomeratet, mens andre fortsetter å falle. Adani Enterprise aksjen er opp 3,96 prosent klokken 06.15 norsk tid.

Adani Ports and Special Economic Zone er svakt opp 0,94 prosent, mens Adani Green Energy er ned over 16 prosent.

Flere tall

Det kommer en del ferske tall som vil kunne påvirke markedene i Asia denne uken.

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, vil komme med en fersk rentebeslutning onsdag.

Dagen før kommer kinesiske statistikkmyndigheter med innkjøpssjefsindeksen (PMI). Ifølge Reuters er den ventet å lande på 48,8. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

I Japan kommer arbeidsledighetstall og industriproduksjonstall samme dag.

Publisert: