Alphabet snubler i konkurransen om chatteroboter

Alphabet falt 7,68 prosent på Wall Street etter rapporter om at deres nyopprettede AI-bot gir unøyaktige svar. Samtidig jobber konkurrentene med rivaler.

Publisert:

Det er det største fallet i løpet av en handelsdag siden oktober.

Årsaken skal ifølge Bloomberg være at chatteroboten «Bard», som Google har lansert som konkurrent til den superpopulære tekstroboten ChatGPT, har gitt «unøyaktige svar».

Google presenterte chatterobotens funksjoner på et live-streamet event i Paris onsdag, ifølge CNBC.

«Bard» er en av mange nylig lanserte roboter som skal ta oppkonkurransen med ChatGPT, som har tatt verden med storm den siste tiden.

Etter at selskapet bak, OpenAI, kunngjorde at den skal bli betalingstjeneste 3. februar, har både Google, Microsoft og kinesiske Baidu hoppet på konkurransen med egne varianter.

Onsdag følger også tek-giganten Alibaba etter. Til CNBC sier det kinesiske selskapet at de jobber med en rival til ChatGPT som for tiden testes internt i selskapet.

Aksjen i Alibaba hoppet først 3 prosent på nyheten, ifølge nyhetsnettstedet, men har siden snudd og er nå ned 1,2 prosent.

Microsoft og Baidu med

Tirsdag kunngjorde Microsoft at de vil integrere en variant av ChatGPT i søkemoteren Bing, som ifølge Microsoft kan gi dem en fordel fremfor konkurrentene.

Microsoft er medeier i selskapet bak den populære roboten, OpenAI.

– Dette er en ny dag for søk, sier Microsofts toppsjef Satya Nadella på et arrangement i selskapets hovedkvarter tirsdag, ifølge NTB.

I det siste har språkroboten ChatGPT fått mye oppmerksomhet og skapt entusiasme rundt bruk av kunstig intelligens, noe nettselskapene står i kø for å utnytte.

Mandag kunngjorde Google at de er ferd med å lansere en tekstrobot som kan ta opp konkurransen med ChatGPT. Tirsdag kunngjorde kinesiske Baidu at de også holder på å utvikle en lignende robot, kalt «Ernie Bot» på engelsk og «Wenxin Yiyan» på kinesisk.

Testingen vil trolig være ferdig i mars, opplyser Baidu. Deretter er planen å gjøre tekstroboten tilgjengelig for allmennheten.

Kappløp

ChatGPT, utviklet av det amerikanske selskapet OpenAI, har fått mye oppmerksomhet for sin evne til å konstruere tekster som til forveksling kan ligne tekst skrevet av et menneske.

Både essayer, eksamensbesvarelser, sangtekster, dikt og programmeringskode kan produseres av ChatGPT på kommando i løpet av sekunder. Lanseringen av tjenesten i slutten av november i fjor har utløst et «gullrush» innen kunstig intelligens, der andre selskaper kaster seg inn i et kappløp for å lansere enda mer avanserte roboter.

Microsoft varslet i januar at de investerer ytterligere flere milliarder dollar i OpenAI.

Ekspert ikke bekymret

Inntoget av språkroboter med kunstig intelligens har skapt enkelte kritikere som frykter hva de kan bli brukt til. Blant annet har flere elever og studenter i Norge opplyst til mediene at de har brukt robotene i skoleoppgaver og fått gode resultater.

Da NTB snakket med datasikkerhetsekspert Erling Schackt i januar, var han foreløpig ikke veldig bekymret.

– Tekstdelen av ChatGPT synes jeg er bra, men isolert sett skaper ikke den store problemer, annet enn for universiteter og høyskoler, sa han.

I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at Microsoft vil lansere en «rival» til ChatGPT i søkemoteren Bing. Faktum er at Microsoft vil bruke en variant av selve ChatGPT i Bing, da de allerede er medeier i OpenAI, som står bak chatteroboten. Artikkelen ble rettet klokken 22.15 den 8. februar.

Publisert: