Forvaltere dropper brasiliansk oljenotering: – Forkastet etter et par minutter
Det brasilianske oljeselskapet Seacrest Petroleo planlegger å noteres på Oslo Børs torsdag, men veien dit er humpete. Nå rister eksperter på hodet.
Oljeprodusenten Seacrest Petroleo har kuttet noteringskursen og verdsettelsen med 40 prosent før selskapet skal på børs.
Før helgen kom meldingen om at selskapet planlegger å hente penger til 6 kroner, mot opprinnelige kurs på 10 kroner per aksje som varslet uken før.
Men selskapet har blitt nødt til å ta grep for å få aksjekursen opp igjen. For Oslo Børs krever normalt en minstekurs på 10 kroner for å la selskapet slippe inn på hovedlisten.
Løsningen blir en såkalt aksjespleis, altså at aksjene slås sammen slik at hver enkelt aksje får en høyere kurs.
Dette tjente forvalterne i 2021
– Ikke i nærheten
– Det er ikke noe kvalitetsstempel akkurat, men jeg forkastet det etter et par minutter. Det er ikke der jeg har tenkt å bruke tiden, sier porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.
Eriksrød sier han har fått tilbudet om delta i noteringen.
– Jeg har ikke brukt mye tid, men sett så vidt på det. Det er høy aktivitet fra meglerhus, sier han.
Flere andre forvaltere har gjort seg opp samme mening.
– Vi har ikke tegnet, og vi er ikke i nærheten av å tegne heller, sier forvalter Jan Petter Sissener.
– Har sett på det, men la det til side. Vi tegnet ikke noe, skriver Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen i en melding.
Også DNB-forvalter Dag Hammer fikk tilbudet.
– Jeg har ikke brukt mye tid på det. Det var ikke aktuelt å være med, det er nok av andre alternativer, sier han.
Oljefelt ble 400 millioner dyrere på to dager
Eriksrød peker på at selskapet, som ble startet i 2019, har kort historikk.
– De kjøpte et felt for en slikk og en ingenting og verdsettes skyhøyt etterpå. Da hadde jeg sett det jeg trengte å se.
Eriksrød sier de liker selskaper som har litt «track record», altså noe å vise til historisk.
Her er de beste og verste aksjefondene i fjor
I innspurten av noteringsløpet fikk Seacrest også oppkjøpsnytt fra Brasil som medfører at det planlagte kjøpet av oljefeltene Norte Capixaba, blir dyrere enn først anslått.
Seacrest Petroleo vil som en del av børsnoteringen hente penger til kjøp av oljefeltene.
Selskapet anslår nå at det må punge ut 443 millioner dollar for Norte Capixaba-feltene til Brasils nasjonale oljeselskap Petrobas.
Det nye anslaget kom kun to dager etter at selskapet hadde lagt frem et prospekt med et anslått vederlag på 405 millioner dollar.
Det betyr at oljefeltene ble nesten 400 millioner dyrere på to dager.
Seacreast trenger påfyll av penger for å kunne gjennomføre oppkjøpet, og uten kapitalinnhentingen risikerer selskapet at det ikke klarer å oppfylle sine finansielle forpliktelser i 2023, ifølge noteringsdokumentet.
Kapitalbehovet de neste tolv månedene er anslått til minst 236 millioner dollar, noe som skal dekkes med kapitalinnhentingen på 250 millioner dollar.
Betalingen av sluttoppgjøret i oppkjøpet ventes å forfalle torsdag denne uken, eller på en senere dato når oppkjøpet fullføres, ifølge noteringsdokumentet.
Endret for å «optimalisere børsnoteringen»
– Seacrest Petroleo bygget et dedikert team for å forfølge for å forfølge disse mulighetene i 2018 og investerte i tekniske, driftsmessige, finansielle og due diligence-ressurser for å forstå eiendelene og oppsiden. Kjøpet av Cricare ble signert i 2020 og siden da har vi drevet feltene sammen med Petrobras og har hatt fullt operatørskap siden slutten av 2021. Fra begynnelsen av fjoråret har vi operert to rigger til å reparere og optimalisere 65 brønner, tredoblet produksjonen og demonstrert en track record på produksjonsvekst som overstiger andre selskaper som har kjøpt eiendeler fra Petrobras. Siden vi kjøpte søstereierandelen, Norte Capixaba, i februar i fjor har selskapet drevet begge feltene og sikret ytterligere to vedlikeholdelsesrigger og en borerigg for raskt å kunne løfte produksjonen på Norte Capixaba etter noteringen, skriver finansdirektør Torgeir Dagsleth i Seacrest Petroleo til E24.
– Hvorfor måtte Seacrest Petroleo ta ned noteringskursen 40 prosent når emisjonen var overtegnet
– Som kommunisert 17. februar har Seacrest Petroleums ledelse vært på et omfattende roadshow og møtt en lang rekke høykvalitets institusjonelle investorer. Selv om selskapets egenkapitalhistorie og strategi har fått sterk støtte blant investorer og vi hadde overtegninger valgte vi å endre tilbudsvilkårene for å optimalisere børsnoteringen til fordel for både nye og eksisterende aksjonærer.
Måtte be Børsen om ny løsning
Det betydelige fallet i noteringskursen, gjorde at selskapet måtte ta kontakt med Børsen.
Aksjonærene må banke gjennom forslaget om aksjespleis på en ekstraordinær generalforsamling som skal holdes 22. mars.
Oslo Børs bekrefter til E24 at børshandelen i aksjen kan begynne før generalforsamlingen. Første handelsdag på Oslo Børs er etter planen torsdag denne uken.
– Men gjennomføringen av avstemmingen under generalforsamlingen er en forutsetning for opptaksvurderingen av selskapet, sier Cathrine Segerlund, kommunikasjonsjef ved Oslo Børs, i en e-post.
– Tok Seacrest Petroleo med tilretteleggere initiativ til aksjespleisen på egen hånd eller ga dere beskjed til selskapet om kravet?
– Det var selskapet med tilretteleggere som tok kontakt med oss om dette var en mulig løsning, sier Segerlund.
Et kobbel av rådgivere
I alt 11 norske og internasjonale meglerhus og advokatfirmaer er hyret inn til børsnoteringen. Blant dem er de norske meglerhusene ABG Sundal Collier, Pareto Securities og Sparebank 1 Markets.
Hvis børsnoteringen går i boks, kan tilretteleggerne vente seg honorarer i hundremillionersklassen.
Av prospektet går det frem at transaksjonen og børsnoteringen er ventet å koste 12,5 millioner dollar. Beløpet tilsvarer 128 millioner kroner.