Autostore-aksjen faller kraftig

Forverrede fremtidsutsikter, og fall på Wall Street gir en solid nedtur på Oslo Børs for selskapet som leverer automatiserte varelagre.

Autostore-sjef Karl Johan Lier.
Publisert:

– Hovedgrunnen til at den faller så mye i dag er et resultatvarsel fra KION Group i går kveld, sier analytiker i ABG, Daniel Vårdal Haugland.

Autostore-aksjen endte til slutt ned 12,08 prosent på Oslo Børs onsdag, som den åttende mest omsatte aksjen.

Analytikeren forklarer at den tyske Autostore-partneren, som også selger konkurrerende produkter, varsler svakere etterspørsel og kansellering av ordre.

Haugland trekker også frem selskapet Dematic sine nedjusterte forventninger for andre halvår. Selskapet er Autostore-partner, og konkurrent innenfor «shuttle»-løsninger. Dematics forventede ordreinntak for andre halvår er ventet å ligge mellom minus 17 prosent og minus 38 prosent.

– Markedet for automatisering av varelagre har helt klart forverret seg betydelig de siste månedene, sier analytikeren.

Les på E24+

Hva er egentlig forskjellen på verdi-, vekst- og kvalitetsaksjer?

Tungt for teknologiaksjer

Før Wall Street åpnet tirsdag kom inflasjonstallene i USA for august, som viste en prisvekst på 8,3 prosent. Det første til at Wall Street fikk sin verste dag så langt i år. Den teknologitunge indeksen Nasdaq falt 5,16 prosent, og S & P 500 falt 4,33 prosent.

– Henger fallet sammen med børsfallet på Wall Street?

– Det er nok også en negativ faktor, klart. Usikkerhet forplanter seg typisk mellom markedene, og slår hardere på vekstaksjer, sier han.

Les også

Årets verste dag på Wall Street

Daniel Vårdal Haugland, analytiker i ABG Sundal Collier.

Den amerikanske sentralbanken er ventet å fortsette å skru opp renten for å motvirke den høye inflasjonen. Høye renter regnes ofte for å være negativt for vekstaksjer. Det henger sammen med at selskapene prises på bakgrunn av fremtidig inntjening, og rammes av høyere lånekostnader.

– Skjer det samme med andre teknologi-aksjer på Oslo Børs?

– Ikke i samme grad. Noen vekstaksjer som NEL, Tomra og Nordic Semiconductor er svake i dag, men ikke på samme nivå som Autostore, sier Haugland.

– Hvordan ser fremtidsutsiktene til Autostore ut?

– I det lange bildet er de strukturelle trendene veldig gode, med økt automatisering generelt i samfunnet og spesielt i logistikk og varelagre.

Les på E24+

Investtech-analyse: Kjøp disse Røkke-aksjene – og hold deg unna denne

Kraftig børsfall i år

Forventningene til selskapet kan likevel skape trøbbel fremover.

– Forventningene til aksjen er høye, og når verden nå ser ut til å gå mye tøffere tider i møte, så kan det potensielt slå hardt ut i ordreinntaket og inntektene til Autostore, sier analytikeren.

– Hva er kursmålet deres på aksjen?

– Vi har kursmål på 15 kroner, og en «hold» anbefaling.

Aksjen har så langt i år falt rundt 65 prosent, og handles nå for 12 kroner per aksje. Markedsverdien er på 41,1 milliarder kroner.

I en tidligere versjon av artikkelen stod det at Dematics ordreinntak gikk fra minus 17 prosent, til minus 38 prosent i andre halvår. Det riktige er at selskapet opplyste at de forventer et ordreinntak mellom minus 17 prosent og minus 38 prosent i andre halvår. Feilen ble rettet klokken 12:50.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om