Oslo Børs avsluttet uken opp

Interiørkonsernet Kid falt etter resultatvarsel om svakere bruttomarginer enn ventet. Flyr-aksjen fortsatte kollapsen.

Pilene har stort sett pekte oppover på Oslo Børs denne uken.
Publisert:

Oslo Børs holdt seg i klart positivt terreng gjennom hele handelsdagen fredag.

Hovedindeksen endte dagen opp 0,91 prosent.

Oljeprisen løftet seg smatidig jevnt og trutt gjennom handelsdagen, på optimisme rundt lettelser i Kinas coronarestriksjoner.

Det har stort sett vært oppgang som har preget Børsen denne uken, med oppgang alle dager utenom onsdag. Totalt for uken steg Hovedindeksen nesten tre prosent.

Les på E24+

Slakter Flyr-emisjon: – Helt latterlig

Slik gikk det med et knippe av de mest omsatte aksjene på Oslo Børs fredag:

  • Equinor falt 0,32 prosent
  • Norsk Hydro steg 5,15 prosent
  • Aker BP steg 2,50 prosent
  • PGS steg 6,87 prosent
  • Golden Ocean steg 7,31 prosent

I Europa er det markant oppgang på de viktigste børsene fredag ettermiddag. London-børsen, Frankfurt-børsen og Paris-børsen opplever alle oppgang på rundt to prosent i 17-tiden.

I USA var det først oppgang på Wall Street, men i 17-tiden har det snudd til forsiktig nedgang.

Kid ned etter resultatvarsel

Tekstil- og interiørkonsernet Kid kom ved lunsjtider med et resultatvarsel, og aksjen vendte tydelig ned etter at det ble lagt frem.

Kid-aksjen endte dagen ned 9,18 prosent.

Selskapet kommer til å levere svakere bruttomarginer enn ventet for årets tredje kvartal, ifølge varselet.

Selskapet skylder på høyere fraktkostnader. Kid melder at de økte fraktkostnadene også kan ramme bruttomarginene for årets fjerde kvartal og inn i 2023.

Les på E24+

Ukens Investtech: Kjøp disse tre aksjene

Flyr-kollapsen fortsetter

Det kriserammede flyselskapet Flyr meldte torsdag nok en gang om at de vil hente inn friske penger. Flyr vil hente 430 millioner kroner gjennom en rettet emisjon, med en tegningskurs på kun ett øre.

Flyselskapet fikk juling på Børsen etter nyheten. Aksjen kollapset da Oslo Børs åpnet torsdag, og endte dagen ned 55,65 prosent til en kurs på 12,16 øre.

Fredag fortsatte krakket for Flyr. Aksjen falt 31 prosent.

Les også

Har ti millioner å bruke på Flyrs kriseemisjon: – Må være prinsippfast mot egen økonomi

Oljeprisen opp på Kina-rykter

Oljeprisen har klatret jevnt og trutt gjennom dagen fredag. Flere analytikere peker på optimisme om at Kina vil begynne å lette på coronatiltakene i landet som forklaring.

Ryktene dytter oljeprisen kraftig oppover. Nordsjøolje (brent spot) omsettes for 97,8 dollar ved stengetid på Børsen fredag, opp 3,45 prosent siden midnatt

– Hovedkatalysatoren er meldingene om at Kina kan komme til å letter sine nullsmitte-restriksjoner, noe som ville vært en velsignelse for Kinas økonomi og oljeetterspørsel, sier Tamas Vargas, analytiker hos PVM Oil Associates.

Analytikeren trekker frem en svakere dollar som en tilleggsårsak.

Ifølge Bloomberg sirkulerer rykter om at Kina vil innføre en mindre restriktiv håndtering av corona, slik det gjorde tidligere denne uken. Nyhetsbyrået skriver også at Kina ønsker å skrote et system som straffer flyselskaper for å bringe coronatilfeller inn i landet.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets peker også optimismen rundt Kinas coronrestriksjoner som årsaken bak oljeprisoppgang. Det samme gjør SEBs sjefanalytiker Bjarne Schieldrop, ifølge TDN Direkt.

Nedgang for bilfraktrederi

Flere selskaper leverte sine kvartalstall før børsåpning fredag.

Industrikonsernet Akers verdier falt med 2,9 milliarder kroner i tredje kvartal. Konsernet drysser et milliardutbytte over aksjonærene, hvor største eier Kjell Inge Røkke vil få 736 millioner.

Aker-aksjen endte dagen opp 2,92 prosent.

Bilfrakrederiet Gram Car Carriers leverte et overskudd på 6,5 millioner dollar etter skatt, og snudde til pluss fra et svakt underskudd på samme tid i fjor.

Likevel er Gram Car Carriers blant børstaperne fredag, med en nedgang for aksjen på 8,85 prosent.

Driftsresultatet før avskrivninger og nedskrivninger (ebitda) kom inn på snaut 18,8 millioner dollar, som meglerhuset Fearnley Securities påpeker at var noe under konsensus på forhånd på 21 millioner dollar.

Pareto Securities noterer at resultatet i tredje kvartal var påvirket av noe svakere fartøysutnyttelse og litt høyere driftskostnader. Videre påpeker de at alt annet likt vil høyere driftskostnader og renter redusere estimater for fremtidig resultat pr aksje med rundt 10 prosent.

Selv med dagens nedgang har utviklingen vært sterk for Gram Car Carriers-aksjen den siste tiden. Bilfrakt-aksjen er opp over 11 prosent den siste uken, og opp 84 prosent de siste tre månedene.

Bergen Carbon Solutions stiger kraftig etter ny toppsjef

Odd Strømsnes er ny administrerende direktør i Bergen Carbon Solutions, melder selskapet i en børsmelding fredag morgen.

Aksjen endte dagen opp 14,34 prosent.

Strømsnes er tidligere administrerende direktør i TechnipFMC og Havfram.

– Jeg er veldig glad for at Odd Strømsnes har takket ja til denne viktige og utfordrende rollen. Men hans erfaring er jeg trygg på at han er rette man for å ta Bergen Carbon Solutions videre til neste fase, skriver styreleder Jon André Løkke i meldingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om