Oppgang på Oslo Børs – endte første kvartal i pluss

Lagerrobotselskapet Autostore var blant dagens børstapere etter patent-nederlag i Storbritannia. Elbilladerselskapet Zaptec var på sin side en av vinnerne.

Publisert:

Oslo Børs tok en klatretur utover ettermiddagen fredag, etter å ha vært svakt ned mye av formiddagen.

Hovedindeksen endte til slutt opp 0,75 prosent.

Dermed ble det oppgang på Børsen alle dagene denne uken, etter at bankuroen ser ut til å ha sluppet grepet om verdensmarkedene.

Oppgangen i dag gjorde også at første kvartal som helhet endte så vidt i pluss. De tre første månedene av 2023 klatret Hovedindeksen 0,38 prosent, selv etter at banktrøbbel og oljeprisfall satt sitt preg på siste del av perioden.

Les på E24+

Ukens Investtech: Turbulens på børsen – to kjøp og ett salg

Oljeprisen har hatt en positiv utvikling denne uken, og stiger videre fredag.

Nordsjøolje (brent spot) handles for 79,1 dollar fatet rundt stengetid på Børsen, etter å ha styrket seg ytterligere den siste timen før Oslo Børs tok helg. Det er opp rundt 0,6 dollar siden midnatt, og rundt 1,5 dollar høyere enn da Børsen stengte torsdag.

Slik gikk det for noen av de mest omsatte aksjene:

  • Aker BP steg 1,42 prosent
  • Equinor steg 0,79 prosent
  • Yara falt 0,70 prosent
  • Norsk Hydro steg 0,08 prosent
  • DNB falt 0,11 prosent

Patent-nederlag for Autostore

Lagerrobotselskapet Autostore falt 5,98 prosent fredag, etter å ha hentet seg noe inn utover dagen.

Aksjefallet kom etter at britisk høyesterett torsdag ettermiddag avviste Autostores patentoverskridelsessak mot rivalen Ocado. Avgjørelsen har ifølge Autostore ingen innvirkning på selskapets virksomhet eller drift.

Autostore-aksjen er også blitt nedgradert av Bank of America i kjølvannet av avgjørelsen. Storbankens analytikere omtaler tapet i rettstvisten som et skudd for baugen for lagerrobotselskapets «ambisiøse» vekstmål.

Ocado og Autostore har i lengre tid kjempet om patenter i flere rettsinstanser. Høsten 2020 saksøkte Autostore Ocado for patentbrudd i USA og Storbritannia. Søksmålet har blitt etterfulgt av motkrav fra Ocado og flere søksmål i en omfattende rettsbatalje.

Zaptec steg

ABG Sundal Collier oppjusterer sitt kursmål på Zaptec til 50 kroner fra 45 kroner, og gjentar kjøpsanbefaling på aksjen, ifølge en oppdatering torsdag ettermiddag.

Meglerhuset venter et rekordkvartal basert på høyere omsetning og et rekordordreinntak. Salgsestimatet for første kvartal oppjusteres med 21 prosent til 309 millioner kroner mens ordreinntaket ventes til nær 500 millioner kroner.

Elbilladerselskapet har også fått sin lader Zaptec Pro godkjent i henhold til EUs måleinstrumentdirektiv (MID). Laderen er med det sertifisert for å måle strømmen som brukes til å lade en elbil. Zaptec omtaler det som et stort steg mot å åpne nye europeiske markeder for selskapet.

Zaptec-aksjen endte dagen opp 10,88 prosent.

Flere andre Oslo Børs-selskapet kom også med nyheter i morgentimene:

  • Veidekke har inngått en avtale med Volvo om å bygge kontorer og forretningslokaler i Lundby. Kontrakten har en verdi på omtrent 1,5 milliarder norske kroner. Aksjen steg 2,02 prosent.
  • Yara-selskapet Yara Clear Ammonia har skrevet en intensjonskontrakt med Texas-selskapet Enbridge Ingleside. Kontrakten omfatter utbyggingen av et lavutslippsprosjekt som skal utvikle såkalt blå ammoniakk, og den totale investeringen i prosjektet vil ligge mellom 2,6 og 2,9 milliarder dollar.
  • Metall-3D-printingsselskapet Norsk Titanium henter 8,9 millioner dollar, tilsvarende 89 millioner kroner, gjennom en rettet emisjon. Kapitalinnhentingen skjer til en tegningskurs på tre kroner per aksje, en stor rabatt fra sluttkursen torsdag på 5,08 kroner. Norsk Titanium-aksjen falt mer enn 38 prosent, til en kurs på 3,13 kroner per aksje.

Oppgang i verdensmarkedene

Akkurat som i Oslo har mange av verdens børser vært preget av oppgang denne uken. Trenden fortsetter også fredag.

I Europa er Frankfurt-børsen opp 0,7 prosent, London-børsen opp 0,25 prosent og Paris-børsen opp 0,8 prosent i 16-tiden. I USA peker også pilene oppover på Wall Street etter at ferske inflasjonstall viste at prisveksten dempet seg mer enn ventet.

I Asia var det også oppgang fredag, spesielt på Tokyo-børsen.

Publisert: