Dagen på Wall Street

Blandet på Wall Street før rentedag

Etter flere tung dager var det noe roligere stemning i de amerikanske aksjemarkedene tirsdag, dagen før den viktige rentebeslutningen.

Tradere inn på New York-børsen under den blytunge gårsdagen på Wall Street.
 • Truls Lier
 • Anders Nybakken Kvale
 • Ragnhild Vartdal
Publisert:

Wall Street begynte dagen med moderat oppgang, men har siden svingt mellom forsiktig oppgang og nedgang.

De tre toneangivende indeksene endte handelsdagen slik:

 • S&P 500 falt 0,37 prosent
 • Nasdaq endte opp 0,18 prosent
 • Dow Jones falt 0,49 prosent

Det ble en blytung start på uken mandag. Den brede S&P 500-indeksen falt 3,87 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq endte gårsdagen ned hele 4,68 prosent.

Verdensmarkedene generelt opplevde også en roligere dag tirsdag, etter at børsuroen også preget Europa og Asia i går.

Gårsdagens kraftige fall fulgte etter de overraskende sterke inflasjonstallene fra USA i slutten av forrige uke. Prisveksten landet på 8,6 prosent i mai, igjen det høyeste nivået siden begynnelsen av 1980-tallet.

Venter trippel renteheving

USAs sentralbank har vært klare på at deres viktigste oppgave er å få bukt med den skyhøye inflasjonen, som har preget både USA og mange andre land i kjølvannet av coronapandemien og invasjonen av Ukraina.

Onsdag skal sentralbanken komme med en ny rentebeslutning.

Inntil nylig var forventningen i markedet og blant ekspertene at det ville komme en ny dobbel renteheving, altså at styringsrenten skulle settes opp med 0,5 prosentpoeng akkurat som i mai.

Nå priser markedsaktørene inn over 90 prosent sannsynlighet for at Federal Reserve (Fed) vil heve renten med 0,75 prosentpoeng.

– Hvis Fed øker renten med 0,5 prosentpoeng skulle man tro at markedet ville ha reagert positivt. Problemet nå er at markedet kan komme til å tenke at Fed strammer inn for lite, sa sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24 tidligere tirsdag.

Han holder fortsatt en knapp på en økning på 0,5 prosentpoeng, mens andre sjeføkonomer nå tror det blir en trippel renteheving i morgen.

Les også

Markedet venter trippel renteheving etter «lekkasje»

Masseoppsigelser hos Coinbase

Kryptovalutabørsen Coinbase meldte tirsdag at de kommer til å si opp 18 prosent av de faste ansatte. Selskapet har rundt 5000 ansatte.

Coinbase-sjef Brian Armstrong peker på en mulig resesjon. Han mener selskapet må øke effektiviteten, og at Coinbase vokste for fort under oppgangstiden for krypto i fjor.

– Vi ser ut til å gå inn i en resesjon etter en økonomisk boom på over 10 år En resesjon kan før til en ny kryptovinter, og kan vare i en utvidet periode, sier Armstrong.

Coinbase-aksjen faller omtrent fem prosent rundt klokken 15.50, etter å ha falt over 11 prosent mandag under kryptoraset.

Kryptovalutamarkedet har falt kraftig de siste månedene og ukene. Det siste stupet har kommet denne uken, da bitcoin nådde de laveste nivåene på 18 måneder. Tirsdag ettermiddag ligger bitcoin-prisene rett i overkant av 22.000 dollar.

Nedgang for kryptovalutamarkedet har skjedd samtidig som aksjemarkedene verden over har vært preget av nedgang og uro i år, preget av bekymring for økt inflasjon og høyere renter fremover.

Les også

Kryptoraset fortsetter: – Alt står i brann

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Kraftig Wall Street-fall, men: – Vi har ikke sett bunnen enda

 2. Blandet på Wall Street etter turbulent dag

 3. Hardt tekfall for Wall Street

 4. Nasdaq ledet an markant fall på Wall Street

 5. Wall Street i minus etter turbulent uke