Røkkes plastmygg prises til 100 millioner
Det britiske fondet Ocean 14 Capital tar et jafs av Akers grønne mygg Aion i en transaksjon som priser det to år gamle plastgjenvinningselskapet til 100 millioner kroner.
– Stemningen her er elektrisk for tiden, sier Runa Haug Khoury, administrerende direktør i Aion.
– Dette er en milepæl for oss. Vi er veldig fornøyd med å få inn en internasjonal eier, fordi vi mener de virkelig store markedene for Aion ligger utenfor Norge. Chris og hans team har nettverket og kunnskapen som gjør at vi nå kan gå fra å start-up til «scale-up».
– Vi er en sulten, men ydmyk liten gjeng som nå skal inn i en helt ny fase.
Sjef for Røkkes grønne børsbaby: – Det har vært en revolusjon
Ocean 14 Capital investerer i selskaper som jobber mot FNs bærekraftmål nummer 14, som handler nettopp om livet i havet, og er spesielt opptatt av løsninger som hindrer plast på avveie.
– Vi møtte teamet i Aion for et år siden og har siden fulgt og blitt kjent med dem. Vi ser et enormt potensiale for denne forretningsmodellen og tror den kan ha radikal effekt, sier Barnes til E24.
– Nøkkelområder for oss er løsninger for å samle, sortere og resirkulere plastikk og finne selskaper hvor dette kan skaleres opp og faktisk bidra signifikant for å gjøre noe med den krisen vi står i, sier han videre.
Det britiske investeringsfondet går inn i selskapet gjennom et konvertibelt lån på 40 millioner kroner, sammen med eksisterende hovedeier Aker Biomarine. Et konvertibelt lån betyr at lånet kan omgjøres til aksjer i selskapet.
Chris G. Barnes fra Oceans 14 vil gå inn som styreleder i Aion, og fondet vil ha en eierandel på 17 prosent etter transaksjonen. Fondet vil ta operasjonell kontroll og spille en aktiv rolle i utviklingen av selskapet videre.
Transaksjonen verdsetter selskapet, som ble etablert vinteren 2020, til 9,5 millioner euro, tilsvarende omtrent 100 millioner kroner. I samme periode har selskapet vokst fra to til 14 ansatte.
Ser mot Storbritannia
Aion skal nå inn i en fase med vekst i utlandet.
– Storbritannia er et nøkkelmarked etter Norge, og vi vil nå utforske våre kanaler og nettverk der, sier Barnes.
Først og fremst er det snakk om mat og serveringssteder som Marks & Spencer, Iceland, Sainsbury og McDonalds.
– I januar 2021 var det snakk om å børsnotere Aion innen et års tid, hvordan er disse planene nå?
– Fra Akers perspektiv vil ambisjonen om børsnotering alltid være der, men det er mer et spørsmål om timing, sier Haug Khoury.
– Ambisjonen her nå er å bygge et solid og lønnsomt selskap. Om vi etter hvert kommer til et punkt hvor vi ser at vi vil utvikle oss raskere og bedre ved å være notert, så er det en vurdering styret må ta, sier Barnes.
Lager nye produkter av gammel plast
Forretningsmodellen til Aion handler om å resirkulere plastavfall, eller det som heter å skape sirkularitet for alle ressurser på avveie. Målet er å styre avfallsstrømmer systematisk inn i ny produksjon. I tillegg samler selskapet data i alle ledd gjennom en digital plattform, som skal sikre sporbarhet og dokumentere miljøeffekten for Aions kunder.
Plastavfall som not, trål og melsekker er egentlig robust materiale av høy kvalitet, som kan brukes i produksjon av nye produkter, som for eksempel serveringsbrett og handlekurver.
Selskapet jobber også parallelt i andre enden med å få aktører, i første omgang innenfor dagligvare, hotell, restaurant og catering-markedet, til å etterspørre produkter produsert av resirkulert materiale. Full sporbarhet i materialet, gjennom hele verdikjeden, er en kjerne i Aions forretningsmodell.
Selskapet har allerede på plass en avtale med McDonalds, som innebærer at alle serveringsbrettene deres i Norge er produsert av gjenvunnet plast fra marin industri. Selskapet selger også det som sirkulære matkontaktprodukter til kantinekjeden Sodexo, paller til Skretting Nutreco, samt serveringsbrett til blant andre DSS.
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Small cap-indeksen på Oslo Børs nær «all-time high»: – Det er fortsatt en skyhøy risiko
Snart kan Tangen bli tvunget til å dumpe Røkke-aksjer
Forvalter om børsuroen: – Mulighet til å tjene store penger
Børsens nye ESG-indeks er ikke indeksen for den helgrønne investor
Aker-sjefen om EUs foreslåtte russiske oljestopp: – Risiko for ytterligere prispress