Dette skjer denne uken: – Ekstra spenning rundt inflasjonen

Denne uken byr på de siste inflasjonstallene før Norges Banks neste rentemøte. Inflasjon fra USA vil også prege markedet, tror sjeføkonomen i Sparebank 1 Gruppen.

RENTEHEVING: Sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen Elisabeth Holvik tror det går mot renteheving i september uansett, men er spent på ukens inflasjonstall.
Publisert: Publisert:

Med gjenåpningen av den globale økonomien har inflasjonsfaren blitt et hett tema på verdensbasis. Denne uken får vi vite mer om prisveksten både i USA og her hjemme.

– Tallene vi får på tirsdag blir den siste viktige informasjonen vi får før Norges Banks neste rentebeslutning. Sånn sett er det ekstra spenning rundt det nå, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen, til E24.

Det ventes at den norske kjerneinflasjonen (eks. strøm, drivstoff og avgifter), viser en vekst på 1,1 prosent i juli målt mot samme tid i fjor, ifølge Bloomberg. I juni lød veksten på 1,4 prosent.

Det er denne Norges Bank ser på når den setter renten. Neste rentebeslutning kommer 19. august. Norges Bank holder da sannsynligvis renten på rekordlave null prosent, men har signalisert heving til 0,25 prosent i september.

Holvik understreker at det skal mye til for at månedens inflasjonstall rokker ved sentralbankens plan om september-heving.

– Når Norges Bank har sagt så tydelig at renten skal heves i september, så må de levere, sier hun.

Uro for underliggende prispress

Noe av årsaken til at den norske inflasjonen er så lav for tiden, dreier seg om såkalte baseeffekter. Det vil si at vi hadde relativt høy inflasjon på samme tid i fjor, delvis drevet av en svært svak kronekurs som gjorde importen dyr.

– Man er derfor ikke like bekymret for inflasjonen i Norge som i USA, men det er en uro for at alle disse prisøkningene rundt omkring vil kunne gi et underliggende prispress også her hjemme, sier Holvik.

Hun viser også til at det er større usikkerhet rundt inflasjonsmålingene som følge av pandemien, og at det nå foregår en diskusjon internasjonalt om hvilke faktorer som skal tas hensyn til, spesielt med tanke på den kraftige boligprisveksten i mange land.

Holvik nevner også at den totale inflasjonen i Norge ligger langt over målet på to prosent. I juni var årsveksten på 2,9 prosent.

Den grønne grafen viser utviklingen i konsumprisindeksen (KPI), mens den svarte viser kjerne-KPI (eks. avgifter og energi).

– Når man ser at både strømpriser og avgifter er i en økende trend, så kan man stille spørsmål om sentralbanken kanskje burde ta større hensyn til totalinflasjonen.

Holvik peker på at sentralbanken i New Zealand har tatt eksplisitt hensyn til stabile boligpriser i sitt mandat, og at sentralbanken i Europa har bedt det europeiske statistikkbyrået å også ta med boligpriser i konsumprisindeksen.

– Norges Bank må ta høyde for at selv om ikke pengepolitikken kanskje ikke gir så høy vekst i kjerneprisveksten, så opplever folk at prisene på ulike ting stiger – særlig boligpriser.

Det kommer også andre nyheter om norsk økonomi denne uken: industriproduksjon for juni fra SSB, Boligprodusentenes Forening legger fram statistikk for nyboligsalg og Norges Bank presenterer sin utlånsundersøkelse for andre kvartal.

Prispress i USA

Onsdag får vi inflasjon fra USA. De siste fire månedene har prisveksten her vært sterkere enn ventet. Det har skremt investorer som frykter at det kan føre til at renteoppgangen fremskyndes.

– Det er mest spenning rundt inflasjonen i USA. Det kan hende vi nærmer oss en topp i prisveksten på årsbasis i USA, men å ha en inflasjon på 4–5 prosent over lengre tid er et reelt inflasjonspress som sentralbanken etter hvert må ta hensyn, sier Holvik.

Prisveksten er imidlertid i stor grad knyttet til gjenåpningen av økonomien, og den amerikanske sentralbanken regner derfor med at den høye inflasjonen er forbigående.

Utviklingen på børsene er nå svært sensitive for signaler fra USAs sentralbanksjef Jerome Powell om innstramminger i pengepolitikken i lys av den høye inflasjonen.

Forrige måned lå total KPI i USA på 5,4 prosent på årsbasis, men det ventes nå en avdemping til 5,3 prosent, ifølge tall fra Infront.

– Det alle lurer på nå, er når den amerikanske sentralbanken skal begynne å si at man trapper ned støttekjøpene, som er første skritt for å normalisere pengepolitikken, sier sjeføkonomen.

Hun er i likhet med de fleste i markedet spent på om det kan komme nye signaler ved den årlige sentralbankkonferansen i Jackson Hole i slutten av måneden.

Les på E24+

Klarer Norse Atlantic det sjefen sier, kan det bli en hyggelig aksjetur

Oppstartsplaner fra Norse og resultatrush

Etter en liten feriepause, tar resultatsesongen seg igjen opp på Oslo Børs fra tirsdag. Samme dag vil flyselskapet Norse Atlantic presentere sine oppstartsplaner.

Utover i uken presenterer en rekke sparebanker tall for andre kvartal, i tillegg til enkelte andre selskaper (se faktaboks).

Les på E24+

Slik kommer du i gang med å kjøpe aksjer

Publisert:
Gå til e24.no