Dagen på Wall Street

Nasdaq falt tungt på Wall Street

«Verdens viktigste rente» steg mens den amerikanske sentralbanksjefen talte om muligheten for dobbel renteheving.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell.
 • Truls Lier
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

I de amerikanske aksjemarkedene generelt begynte dagen med solid oppgang torsdag.

Utover ettermiddagen har stemningen blitt mindre positiv på Wall Street, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen har snudd nedover.

Slik så det ut for de tre toneangivende indeksene ved stengetid:

 • S&P 500 ned 1,47 prosent
 • Nasdaq falt 2,07 prosent
 • Dow Jones ned 1,05 prosent

«Verdens viktigste rente», renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, har samtidig klatret oppover igjen. Den har steget markant den siste tiden, men falt noe tilbake onsdag. Renten på den amerikanske tiåringen ligger på 2,89 prosent ved stengetid.

Høye renter anses normalt som negativt særlig for vekstaksjer, som en del teknologiselskaper, der inntjeningen ligger frem i tid.

I Europa var det stort sett oppgang på de viktigste børsene torsdag, mens bildet var blandet i Asia.

Powell åpner for dobbel renteheving

USAs sentralbanksjef Jerome Powell talte torsdag under debatten Det internasjonale pengefondet (IMF) holder om verdensøkonomien, ifølge CNBC.

Powell sa der at en renteheving på 0,5 prosentpoeng ville ligge på bordet ved sentralbankens neste rentemøte i mai, skriver Bloomberg.

Vanligvis heves renten med 0,25 prosentpoeng om gangen.

– Vi har virkelig forpliktet oss til å brukes verktøyene våre til å få tilbake inflasjon på to prosent, sa Powell under IMF-arrangementet ifølge Bloomberg.

USA har i det siste opplevd den høyeste prisveksten siden tidlig på 1980-tallet. I mars var inflasjonen oppe i 8,5 prosent målt mot samme tid året før.

Les også

Prisveksten i USA på sitt høyeste siden 80-tallet

Sentralbanken har tidligere vært klar på at det viktigste nå er å få kontroll på inflasjonen. Det er varslet både ytterligere rentehevinger og reduksjon av balansen som økte i forbindelse med støttekjøp under pandemien.

Tidligere denne uken la IMF frem sine prognoser for verdensøkonomien. Etter krigen i Ukraina mener fondet at det vil bli lavere vekst og høyere inflasjon over lengre tid enn tidligere antatt.

Les også

IMF ser lavere vekst og høyere inflasjon etter Ukraina-krigen

Tesla opp etter gode tall

Elbilprodusenten leverte sine kvartalsresultater etter stengetid onsdag kveld, og tallene var bedre enn analytikerne hadde ventet.

Tesla-aksjen begynte dagen med å stige rundt 10 prosent, men oppgangen avtok utover kvelden.

Ved stengetid er aksjen opp rundt 3,23 prosent.

Tesla omsatte for 18,76 milliarder dollar i første kvartal. Det var opp 81 prosent fra samme periode året før, og mer enn 800 millioner dollar bedre enn forventningene. Inntjeningen endte på 3,22 dollar per aksje.

Selskapet meldte samtidig at de tror at forsyningsutfordringer vil føre til at fabrikkene fortsetter under full kapasitet ut 2022.

Nestemann ut med å slippe kvartalsresultater er Snap, som står bak appen Snapchat. Snap-aksjen endte ned 4,36 prosent i forkant av tallslippet etter stengetid.

Facebook-eier Meta har også en tung dag på børsen. Meta-aksjen falt over 6 prosent.

Les også

Tesla venter produksjonstrøbbel ut året

Tesla-sjef Elon Musk på besøk ved den nye fabrikken til selskapet utenfor Berlin i mars.

Netflix-nedturen fortsatte

Strømmetjenesten hadde en bekmørk børsdag onsdag, etter at selskapet mistet abonnenter for første gang på mer enn et tiår. Netflix-aksjen endte ned over 35 prosent i går.

Netflix mistet 200.000 abonnenter i første kvartal, og forventningene til selskapet er at tjenesten vil miste ytterligere to millioner abonnenter i andre kvartal.

Børsfallet fortsatte torsdag, og aksjen endte ned 3,52 prosent.

Les også

Netflix-kollaps på Wall Street etter kundeflukt

Ellers i strømmeverden har Warner Bros. Discovery bestemt seg for å stenge CNN+ i slutten av april, en måned etter at strømmetjenesten ble lansert.

Ifølge toppsjef David Zaslav ønsker Warner Bros. Discovery å få alle selskapets merkevarer inn på en strømmetjeneste, skriver CNN.

Warner Bros. Discovery-aksjen har falt de siste dagene, og pilen pekte nedover også torsdag. Ved stengetid er aksjen ned 6,78 prosent.

Musk sikrer over 400 milliarder til mulig Twitter-kjøp

Tesla-sjef Elon Musk er også aktiv rundt børsåpning når det gjelder planene om å kjøpe Twitter.

Morgan Stanley og andre amerikanske storbanker har gått med på å gi Elon Musk finansiering til det mulige oppkjøpet, går det frem av en ny innsendelse til det amerikanske finanstilsynet SEC.

Musk har fått sikret finansieringsbevis på rundt 46,5 milliarder dollar, som tilsvarer 409 milliarder kroner med dagens kurs.

I forrige uke kom meldingen om at Musk vil kjøpe hele Twitter for 43 milliarder dollar, med et bud på 54,20 dollar per aksje. Det tilsvarer over 375 milliarder kroner.

Aksjen endte opp 0,77 prosent til en kurs på 47,08 dollar per aksje.

Les også

Musk sikrer over 400 milliarder i finansiering til mulig Twitter-bud

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Tesla
 4. Jerome Powell
 5. Federal Reserve

Flere artikler

 1. Renteuro senket Wall Street

 2. Netflix-kollaps på Wall Street etter kundeflukt

 3. Twitter steg 7,5 prosent på forsiktig Wall Street

 4. Nasdaq slo kraftig tilbake – Dow Jones snudde etter seks dagers nedtur

 5. Blandet på Wall Street etter turbulent dag