Solid oppgang på Oslo Børs

Oppgangen fortsatte på Oslo Børs torsdag. Hovedindeksen steg med 1,4 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX), som består av et representativt utvalg av alle aksjer på Børsen, er siden årsskiftet opp over 17 prosent.
Børsdagen
  • Anders Nybakken Kvale
  • Emil Johansen
Publisert:

September har historisk vært en urolig børsmåned, noe som også har slått til i år.

Mandag falt Hovedindeksen på Oslo Børs godt over to prosent i lys av Evergrande-krisen. Allerede i går, onsdag, hadde imidlertid hele fallet hentet seg inn, og torsdag steg Børsen nye 1,41 prosent, og endte på 1.157,64 poeng.

Flere aksjer steg tosifret. Havila ble torsdagens største vinner og endte til slutt opp 24,73 prosent. Asetek, som onsdag stupte med nesten 45 prosent, fikk en liten rekyl og steg med 10,94 prosent.

En god dag også for Norwegian, som endte opp 10,86 prosent.

Blant aksjene som er mest omsatt for torsdag finner vi Equinor, Kahoot og Yara. Equinor-aksjen endte ned 0,75 prosent, mens Kahoot og Yara endte opp henholdsvis 7,42 og 2,74 prosent.

Oppdrettskjempen Salmar melder at kjøpet av eierandelen i Refsnes Laks as er blitt godkjent av Konkurransetilsynet.

Pareto Securities er ute med en fersk analyse på oljeserviceselskapet Aker Solutions, der det blir satt en hold-anbefaling og et kursmål på 17,5 kroner.

«Inntjeningen er fortsatt tungt avhengig av olje og gass for øyeblikket, og å erstatte all den inntekten fra den norske kontinentalsokkelen over de neste årene komme ikke til å bli noen liten oppgave», skriver meglerhuset, omtalt av Infront TDN Direkt.

Les flere aksjenyheter i Aksjelive.

Les også

Klokken 10 torsdag kommer Norges Banks rentebeslutning

Oljeprisen opp etter krympende USA-lagre

Ellers stiger oljeprisen ved børsåpning, som blant annet forklares med lagertrekk i USA.

Landets oljelagre falt med 3,5 millioner fat i forrige uke til 414 millioner fat, ifølge tall publisert onsdag kveld. På forhånd var det ventet et lagertrekk på 2,4 millioner fat, ifølge Infront TDN Direkt.

– Oljelagrene verden over, inkludert de amerikanske, har falt betydelig den senere tid og befinner seg nå på nivåene fra 2018. Dette er underliggende positivt for oljeprisen, skriver Berntsen i Nordnet.

Han fremhever at de store lagertrekkene skyldes kombinasjonen av kraftige vekstimpulser i verdensøkonomien og begrenset oljeproduksjon fra Opec-landene.

– Opecs kuttavtale, som ble inngått som en respons på de ekstreme negative effektene av pandemien, er for øvrig ventet å opphøre i mai 2022. Mindre produksjon av fornybar energi i Europa har i tillegg bidratt til enorm etterspørselsøkning etter gass. Dessuten har meldinger om at Kina vil slutte å finansiere kullprosjekter i 2026 bidratt til økt appetitt for gass som energikilde.

– Med andre ord ser forholdene gode ut for selskapene innfor energisektoren, i alle fall på kort sikt, skriver Berntsen.

Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) ligger på 76,74 dollar, mens et fat amerikansk lettolje (WTI) handles til 72,99 dollar.

Les også

Den amerikanske sentralbanken varsler at nedtrapping av krisetiltak snart kan komme

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Oslo Børs
  3. Oljepris

Flere artikler

  1. Oslo Børs endte opp tross Equinor-fall

  2. Oslo Børs endte dagen med fall etter forverring av oljeprisen

  3. Oslo Børs falt for tredje dag på rad – fornybarselskap hoppet

  4. Oslo Børs falt markant sammen med Europa: – Trenger en pustepause

  5. Norwegian falt på grønn Oslo Børs