Børsdagen

Turbulens hos Kahoot-eier - falt tungt på børs

Japanske Softbank tar milliardtap på fondet som er storeier i Kahoot. Aksjen falt på svakt negativ Oslo Børs mandag.

TUNGE TAP: For Softbank og grunnlegger Masayoshi Son.
 • Truls Lier
 • Eivind Bøe
Publisert:

Andre handelsdag er over i den måneden som tradisjonelt er den «klart beste» på Oslo Børs. Markedsplassen har nesten bare avsluttet april i pluss de siste 26 årene.

Hovedindeksen endte med en nedgang på 0,41 prosent.

En sterk resultatsesong på råvaretunge Oslo Børs kan likevel gjøre april til en sterk måned for det norske aksjemarkedet, ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

– Den kommende resultatsesongen ser ut til å bli bra og de norske selskapene styrer mot sitt beste inntjeningsår noensinne. Inntjeningen ser faktisk ut til å bli 26 prosent høyere enn i fjor. Da er det ikke så ille at Hovedindeksen er opp med 5,7 prosent så langt i år, sa han til E24 i helgen.

Kahoot-fall etter eiersmell

Det norske teknologiselskapet Kahoot er viet spalteplass i Financial Times mandag, men omstendighetene er ikke så hyggelige.

Ifølge avisen har den japanske teknoinvestoren Softbank solgt unna mesteparten av eiendelene i sitt hedgefond SB Northstar, som er største aksjonær i Kahoot.

Det realiserte tapet skal være i størrelsesorden 6–7 milliarder dollar. Blant de få posisjonene som Softbank har beholdt er nettopp Kahoot, som nå skal være overført til Softbank Group.

Samtidig er Softbank-toppene Akshay Naheta og Andreas Hansson på vei ut av selskapet. Begge sitter i styret til Kahoot.

Kahoot-aksjen falt 4,3 prosent på Oslo Børs mandag, og er dermed ned 44 prosent så langt i år.

Også Autostore endte med markant nedgang. Aksjen falt 6 prosent. Softbank eier 38,3 prosent av Autostore, ifølge tall fra det norske robotlagerselskapet. Softbanks eierskap i Autostore er gjennom et annet fond, «SoftBank Vision Fund 2».

Les også

Børsen går inn i sin «klart beste måned»

Kontrakt bekreftet for Hydrogenpro

Hydrogenpro er blant handelsdagens vinnere, og aksjen steg 18,6 prosent.

Det skjer etter at kontrakten for levering av 40 elektrolysører til Mitsubishi er bekreftet, ifølge en børsmelding mandag morgen. Hydrogenpro satser på utbygging av elektrolyseanlegg som bruker strøm til å produsere hydrogen.

Kontrakten ble inngått i begynnelsen av februar, og har en verdi på over 50 millioner dollar, som tilsvarer rundt 440 millioner kroner.

Flere andre av selskapene på Oslo Børs har også kommet med nyheter før åpning mandag.

 • Teknologiselskapet Mercell melder søndag kveld at det kutter driftskostnadene med 50 millioner kroner i 2022. Kuttene påvirker rundt 40 ansatte i Mercell, fremgår det. Aksjen steg 1,9 prosent.
 • SAS meldte før børsåpningen at enda en i konsernledelsen gir seg. Kommersiell direktør Karl Sandlund forlater flyselskapet etter 18 år. Nyheten kommer kort tid etter at finansdirektør Magnus Örnberg meldte sin avgang 23. mars. SAS-aksjen var uten de store svingningene.

Oljeprisen stiger

Oljeprisen falt videre like etter midnatt, men har hentet seg inn igjen utover morgenen. Et fat nordsjøolje (brent spot) koster 107,6 dollar, opp 3,2 prosent for dagen.

Før helgen falt oljeprisen bratt etter at USA og andre IEA-medlemsland kunngjorde at de ville slippe olje ut til markedet fra sine strategiske reserver.

I Asia startet uken med solid optimisme på Hongkong-børsen. Der gjør de store kinesiske teknologiselskapene det bra, etter en regeljustering fra Kina som kan være positiv for selskapene som er børsnotert i USA. Eller er det stort sett forsiktig oppgang på Asia-børsene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Hydrogenpro

Flere artikler

 1. Oljefyrt oppgang på Oslo Børs og ny Equinor-rekord

 2. Oslo Børs endte med nedgang

 3. Svak oppgang på Oslo Børs

 4. Vekstselskaper utenfor børs rammes av markedsuro: – Vanskeligere for hele sektoren

 5. Salmar-fall på negativ Oslo Børs