Miljødirektoratet slår tilbake mot Norwegian-klage: «Ufullstendig og unyansert»
Norwegian har klaget på at Miljødirektoratet har ilagt dem et gebyr på 400 millioner kroner. Direktoratet ser ingen grunn til å gi seg, og nå skal saken avgjøres av Klima- og miljødepartementet.
Miljødirektoratet rikker seg ikke i konflikten med Norwegian, der direktoratet har ilagt flyselskapet et gebyr på 400 millioner kroner.
Grunnen er at Norwegian ikke leverte klimakvoter for sitt utslipp i 2020 innen fristen.
Norwegian har klaget på vedtaket, og har tidligere varslet at de vil komme til å ta direktoratet til retten for å prøve vedtaket rettslig.
Nå har Miljødirektoratet, i et 26-siders langt brev der de oversender klagen til Klima- og miljødepartementet, avvist å trekke gebyret.
E24 har fått innsyn i brevet fra direktoratet.
– Klimaet er kreditor
Miljødirektoratet skriver i sin oversendelse til Klima- og miljødepartementet at de mener Norwegians klage er «til dels ufullstendig og unyansert». De skriver også at de mener Norwegians forståelse av kvoteregelverkets overordnede formål er «noe misforstått».
Norwegian gikk i slutten av 2020 inn i rekonstruksjon. Flyselskapets millardgjeld måtte håndteres, og det førte blant annet til at aksjonærene satt igjen med smuler, og kreditorene også ble kraftig barbert.
Det ble lagt opp til at usikrede kreditorer i flyselskapet skulle få tilbake 5 prosent av det de hadde krav på i rekonstruksjonen.
Blant kreditorene på listen var også Miljødirektoratet. I Norwegians redningsplan hadde kvoteforpliktelsene blitt regnet om til et krav på 149 millioner kroner.
Det aksepterte ikke Miljødirektoratet, som mener at klimakvoter ikke kan omgjøres til et pengekrav.
– Det er ikke slik ved innlevering av kvoter at Miljødirektoratet kan disponere over disse – vi kan derfor ikke anses som en eier av «kravet», skriver direktoratet i brevet til Klima- og miljødepartementet.
De skriver videre at det er «klimaet som er kreditor for kravet»
– Klimaet – ved kvotemyndighetene – kan altså ikke likestilles med alminnelige kreditorer, skriver de.
Norwegians kommunikasjonsdirektør Esben Tuman skriver dette i en SMS til E24:
– Denne saken stammer fra perioden Norwegian var under rekonstruksjon, og derfor ikke hadde anledning til å innfri kvoteforpliktelsene for 2020. Vårt ønske er å få en rettslig avklaring på hvordan kvoteforpliktelser skal behandles under rekonstruksjonsloven.
Solgte gratiskvoter
Norwegian hadde et krav om å levere over 370.000 kvoter for 2020. Men selskapet hadde fått tildelt mer enn 820.000 kvoter gratis i 2020, over dobbelt så mye som kravet de hadde mot seg, kvoter som kunne blitt brukt til å dekke kravet.
I et møte 16. april 2021 informerte flyselskapet Miljødirektoratet at disse gratiskvotene allerede hadde blitt solgt.
Det var bare uker før fristen for å levere de 370.000 kvotene gikk ut.
Får ikke Norwegian medhold fra Klima- og miljødepartementet eller en domstol, kan denne avgjørelsen ha kostet flyselskapet 400 millioner kroner.
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Norwegian saksøker 57 passasjerer etter skrell i Forliksrådet
Et brannskadet og nedstengt gassanlegg i Hammerfest var trolig avgjørende for at Norge klarte å kutte klimautslippene i fjor.
Norge tvinges til å spille kvitt eller dobbelt om milliardbeløp i kriserammet SAS
Oljeprisutviklingen kan gi kostnadsbombe for luftfarten
Staten har snudd milliardtap til 100 millioner kroner i gevinst