Oljefondet har passert 12.000 milliarder igjen

Stigende børser og endringer i kronekursen har løftet Oljefondet med over 600 milliarder kroner på under én måned. Nå er fondet igjen verdt over 12.000 milliarder kroner.

Oljefondet bikket nok en gang over 12.000 milliarder dollar ettermiddag, mens indeksene på Wall Street stiger mot nye rekorder.
Publisert:

Fredag ettermiddag bikket Oljefondets verdi tilbake over 12.000 milliarder kroner, ifølge det uoffosielle telleverket på fondet nettsider. Det er mer enn 600 milliarder mer enn for en knapp måned siden, den 14. oktober.

Det er også en betydelig oppgang fra verdien ved inngangen til året, da fondet var verdt 10.914 milliarder kroner.

Dagens verdi er samtidig noe under toppnivået som ble nådd tidligere i år på rundt 12.300 milliarder kroner.

For en knapp måned siden, den 14. oktober, var Oljefondet verdt omtrent 600.000 kroner mindre enn i dag.

Børser på rekordnivåer

Noe av årsaken til oppgangen for Oljefondet er at børsene har klatret.

I USA har de sentrale indeksene stadig slått nye rekorder, og den brede S&P 500-indeksen har nå steget i seks strake dager. Indeksen er opp 6,65 prosent den siste måneden, og har klatret mer enn 25 prosent hittil i år.

Utslag i kronekursen bidrar også til å bevege Oljefondets verdier. En svakere krone mot dollar gjør for eksempel at fondets store andeler i amerikanske selskaper blir verdt mer enn før.

Fredag ettermiddag er én dollar verdt rundt 8,59 kroner. For en knapp måned siden kostet én dollar litt mindre – rundt 8,42 kroner.

Én euro er samtidig verdt 9,88 kroner fredag, opp fra 9,77 kroner rundt den 14. oktober. Det bidrar også til verdioppgang for Oljefondets europeiske verdipapir.

Kutter oljepengebruken etter krisen

Verdien til fondet påvirkes også av regjeringens uttak av penger. Uttakene blir gjort for å dekke utgifter på statsbudsjettet.

Tidligere har regjeringen hatt oljeinntekter til overs som kunne spares i Oljefondet, men etter coronakrisen måtte regjeringen ta ut penger i stedet for å spare. Tidligere i år anslo Solberg-regjeringen en oljepengebruk på over 400 milliarder kroner i 2021.

Til neste år er det imidlertid foreslått å ta oljebruken ned med 21 prosent til 322,4 milliarder kroner, i den forrige regjeringens forslag til statsbudsjett. Neste uke kommer Støre-regjeringen med sine endringer til budsjettet.

Publisert:

Her kan du lese mer om