Markant fall på Oslo Børs – Kahoot mot strømmen

Oslo Børs fulgte verdens børser nedover etter signaler fra USAs sentralbank. Men quizselskapet Kahoot klatret kraftig etter positive resultater.

Publisert:

Børsfallet som startet i USA onsdag kveld, og som siden spredte seg til Asia og Europa, nådde også Oslo Børs.

Ved stengetid har Hovedindeksen falt 1,8 prosent, etter å ha hentet seg noe inn mot slutten av dagen. Børsen har dermed rundet av en av årets verste dager.

– Det virker som at markedet frykter at det blir trappet ned for fort, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til E24 og viser til signaler fra USAs sentralbank Federal Reserve (Fed).

Også Olav Chen i Storebrand mener markedet frykter at Fed trapper ned for fort.

– Dette er kanskje en vekker for aksjemarkedene, sier Chen, som mener at aksjer har blitt holdt kunstig oppe og vært høyt priset.

Fed la onsdag kveld frem et referat fra forrige rentemøte. Det indikerte at en nedtrapping i kvantitative lettelser, altså støttekjøp av verdipapirer, kanskje kan komme litt tidligere enn antatt.

Referatet kom etter en periode der det har vært tett mellom rekordhøydene på både Wall Street og på Oslo Børs.

Kraftig oppgang for Kahoot

Quizselskapet gikk mot strømmen på Børsen samme dag, og rundet av med en oppgang på 19,48 prosent.

Kahoot-oppgangen kommer etter at selskapet leverte ferske tall før åpningstid, som viste at selskapet gikk i pluss i kvartalet som gikk.

Resultatet gikk opp til 5,6 millioner dollar (50 millioner kroner) i andre kvartal, fra minus 3,8 millioner dollar året før. Omsetningen steg samtidig til 18,4 millioner dollar (165 millioner kroner), fra 5,8 millioner dollar året før.

Les også

Kahoot tjente 50 millioner kroner i andre kvartal

Overraskende rentefall

Tungvektere som Equinor og Hydro falt samme dag, henholdsvis 3,96 og 5,26 prosent.

Den amerikanske tiåringen, kjent som «verdens viktigste rente», har også beveget seg nedover.

– Det er interessant å se at tiårsrenten faller, sier Harper i DNB Markets.

Han peker på at man normalt vil tenke at tiårsrenten ville ha gått opp hvis man strammer inn pengepolitikken.

– Men når renten faller, sier markedet at det tror man vil komme til å måtte reversere, sier Harper. Han viser til at uttalelser fra USAs sentralbank kan komme til å bli tatt tilbake på et senere tidspunkt.

Chen peker peker på den samme renteutviklingen.

– Men det er ofte den umiddelbare reaksjonen når investorene tar mindre risiko, at de flytter penger fra aksjemarkedene til obligasjonsmarkedet.

Oljeprisen faller

Samme ettermiddag er også oljeprisen på vei nedover. Ved stengetid på Børsen omsettes ett fat med nordsjøolje (Brent) for 66,15 dollar i spotmarkedet, ned to prosent for dagen.

Det har å gjøre med svakere makrotall, mener Harper. Han viser til at oljeprisen har hatt en svakere tendens en stund.

– Siste punkt er at det er lenge siden vi har hatt en korreksjon (10 prosent nedgang fra forrige topp, journ.anm.). Det er normalt at man får en korreksjon med jevne mellomrom, og det er ikke rart at investorene sikrer gevinst etter en sterk periode på børsene, sier Harper.

Harper mener situasjonen ikke trenger å være mer dramatisk foreløpig, men:

– Det kan ikke utelukkes at markedene kommer til å falle mer, sier Harper.

Olav Chen, Leder for Allokering og Globale Renter i Storebrand.

Chen mener sentralbankene har tatt for lett på pengepolitikken, og bare «klippet og limt» fra hvordan de håndterte finanskrisen.

– Dette er en pandemi, og nedgangstiden er midlertidig. Folk har penger og har ventet på å få bruke dem. Sentralbankene har også tatt alt for lett på inflasjonsoppgangen som har vært, men har prøvd å snakke seg ut av det, sier Chen.

Nel-fall

Blant andre enkeltaksjer peker hydrogenselskapet Nel seg ut. Aksjen endte ned 3,68 prosent etter at selskapet meldte om et tap på 312 millioner kroner for andre kvartal. Det er en forverring fra et resultat på 596 millioner på samme tid i fjor

SpareBank 1 Markets har lagt ut en kommentar der de mener rapporten var «enda svakere enn ventet». Omsetningen på 164 millioner var ifølge meglerhuset 16 prosent lavere enn konsensus, og 9 prosent lavere enn deres eget estimat.

Flere andre selskaper har lagt frem tall torsdag:

  • Biotekselskapet Arcticzymes falt 19,96 prosent. Selskapet fikk et resultat før skatt på 5,7 millioner kroner i andre kvartal 2021, mot 21,3 millioner kroner samme kvartal året før.
  • Gassfraktrederiet Avance Gas Holding falt 2,3 prosent. Selskapet tjente mindre på driften i årets andre kvartal, ifølge kvartalsrapporten lagt frem torsdag.

Nedgang internasjonalt

Også ellers i Europa faller de store børsene, med Frankfurt- og Paris-børsen ned henholdsvis 1,3 og 2,08 prosent.

Også i Asia var det stedvis markant nedgang på morgenkvisten, med Hongkong-børsen ned mer enn to prosent.

På Wall Street er imidlertid små utslag i tidlig handel, med S&P 500 ned 0,03 prosent.

Les også

Hydrogenselskapet Nel tapte 312 millioner kroner i andre kvartal

Les også

Asia-børsene faller: – Penge-politikken har gjort jobben sin

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om