Wall Street i pluss etter Fed-nyhet

De amerikanske børsene endte flatt eller svakt opp etter to dager med fall. Investorene reagerte nøytralt på nyheten om at sentralbanken vil trappe ned sine støttekjøp av verdipapirer i midten av november.

 • Lage Bøhren
Publisert:

Etter en rolig dag på Wall Street endte det slik for de sentrale børsindeksene i USA:

 • Dow Jones endte uendret på 34.377,81 poeng
 • S&P steg 0,3 prosent på 4.363,81 poeng
 • Nasdaq Composite endte opp 0,73 prosent 14.571,63 poeng

I løpet av dagen publiserte den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, populært kalt «Fed», referatet fra møtet til den såkalte «Federal Open Market Committee» (FOMC) fra 21–22. september i år.

Her fremgår det at Fed snart er klare til å redusere sine omfattende støttekjøp av verdipapirer, også kjent som «tapering», slik det har gjort for å støtte USA økonomi og finansmarkedene gjennom pandemien.

En gradvis nedtrapping kan skje allerede i midten av november, ifølge referatet. Det kan bli aktuelt å kutte med 15 milliarder dollar per måned, fra dagens nivå på 120 milliarder dollar i måneden.

Det var nettopp mer konkrete signaler om timingen for en slik reduksjon som investorene var oppmerksomme på i forkant av dagens publisering.

Publiseringen av Fed-referatet skapte kun begrensede kursutslag på børsene, som allerede hadde hentet seg inn etter en negativ åpning på handelsdagen.

Bankgigant falt etter sterke tall

Det har vært en rolig start på uken for det amerikanske aksjemarkedet, med svak nedgang de første to handelsdagene.

Resultatsesongen for tredje kvartal sparkes i gang for alvor onsdag, og før børsåpning leverte storbanken J.P. Morgan overraskende sterke tall, som følge av lavere tap på utlån enn ventet.

Inntektene til USAs største bank var også høyere enn ventet, men aksjen falt likevel 2,7 prosent onsdag.

Teknologigiganten Apple falt 0,42 prosent, etter at Bloomberg News i går meldte at selskapet trolig vil kutte produksjonen av iPhone 13 med ti millioner enheter i fjerde kvartal, som følge av mangel på mikrobrikker.

Delta Airlines har også levert tall onsdag morgen, med høyere inntekter enn ventet og det første kvartalsoverskuddet generert uten statsstøtte siden pandemien startet, ifølge CNBC.

Flyselskapet melder samtidig at høyere drivstoffkostnader og andre kostnader vil legge press på lønnsomheten i fjerde kvartal. Aksjen falt til slutt hele 5,8 prosent.

– Vi er ved det punktet der verdsettelsene har sluttet å øke, og faktisk kommer ned, mens inntjeningsveksten har nådd toppen. Det gir mindre oppdrift for aksjemarkedet, sier Jurrien Timmer i Fidelity til CNBC.

Høyere inflasjon enn ventet

Amerikansk inflasjon steg til 5,4 prosent i september, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

På forhånd var det ventet en prisvekst (inflasjon) på 5,3 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, uendret fra måneden før, ifølge tall fra Infront.

I både juni og juli var prisveksten i USA på 5,4 prosent, som er det høyeste nivået siden 2008, ifølge CNBC.

Les også

Amerikansk inflasjon stiger til 5,4 prosent i september

Justert for energi- og matvarepriser (kjerneinflasjon) var årsveksten på 4,0 prosent i september, uendret fra august og i tråd med forventningene.

Det er likevel langt over Den amerikanske sentralbankens (Fed) mål om prisvekst på to prosent. Men målet er fleksibelt, slik at inflasjonen i perioder kan overgå to prosent for å veie opp for lavere inflasjon tidligere.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Nasdaq
 3. Dow Jones

Flere artikler

 1. Amerikansk inflasjon stiger til 5,4 prosent i september

 2. Wall Street snublet etter Fed-referat

 3. Asiatiske børser faller: – Trusselen fra deltavarianten i ferd med å bli mer tydelig

 4. Rekordrekken fortsatte på Wall Street etter Feds rentemøte

 5. USA-prisene 5,3 prosent høyere enn for ett år siden