Det grønne skiftet

Røkkes karbonfanger til værs på britisk partnerskap

Aker Carbon Captures potensielle leveranser til fem søppelbrenningsanlegg i Storbritannia kan være verdt milliarder. Men det forutsetter håndfast kontrakt - og offentlig finansiering, påpeker analytiker.

Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte Aker Carbon Capture (ACC) rykker til på børsen tirsdag. Røkke er varamedlem i selskapets styre og kontrollerer Aker. Bak, Aker-sjef og ACC-styremedlem Øyvind Eriksen.
 • Fredrick Chr. Ekeseth
Publisert:

Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte Aker Carbon Capture (ACC) styrker seg markert på Oslo Børs, der aksjen lenge var blant de ti mest omsatte og er opp 6,7 prosent så langt tirsdag.

Selskapet varslet før børsåpning om en samarbeidsavtale med Viridor. Det britiske avfallshåndteringsselskapet ble så sent som i fjor kjøpt opp av det legendariske amerikanske investeringsselskapet KKR.

Les på E24+

Aker lister seg ned i Aker Carbon Capture

– Rask levering

Dersom samarbeidet med Viridor materialiserer seg i håndfaste kontrakter, vil ACC levere karbonfangstteknologi ved fem ulike søppelbrenningsanlegg i Storbritannia.

ACCs karbonfangstmoduler vil kunne være levert og installert i løpet av en periode på femten måneder, fremgår det. De vil også redusere utslippene fra dagens søppelbrenning med inntil 90 prosent.

– Vår modulære karbonfangstanlegg er laget for rask levering og enkel tilkobling, og sammen med våre partnere anser vi dette som en stor mulighet til å bidra til å nå klimamål og å skape grønne arbeidsplasser i Storbritannia, sier konsernsjef Valborg Lundegaard i ACC i meldingen.

Saken fortsetter under bildet

Konsernsjef Valborg Lundegaard, Aker Carbon Capture.

– Ingen kontrakt

Aker Carbon Capture er imidlertid tydelig på at partnerskapet foreløpig er en intensjon om samarbeid, ikke en håndfast kontrakt.

– Det er en avtale som setter ACC i posisjon til å levere disse anleggene, og ingen kontrakt. Men hvis Viridor skal realisere disse planene, så vet de hvem de skal hente teknologien fra, sier kommunikasjonssjef Ivar Simensen i ACC-eier Aker Horizons til E24.

Kommunikasjonssjef Ivar Simensen, Aker Horizons.

Han ønsker ikke å kommentere potensiell kontraktsverdi, men viser til at de modulære anleggene er av en type som selskapet også skal levere til avfallshåndteringsselskapet Twence i Nederland.

ACC har tidligere kommunisert at denne type anlegg har en verdi på 25–30 millioner euro, ifølge kommunikasjonssjefen.

– Vi synes det er et viktig skritt fremover, i et viktig marked for oss. Storbritannia har store ambisjoner om å dekarbonisere store deler av industrien, sier Simensen.

Saken fortsetter under bildet

Aker Carbon Captures modulære karbonfangstanlegg, «Just Catch».

I tillegg til de fem modulære karbonfangstanleggene innebærer partnerskapet en potensiell leveranse av ytterligere to, skreddersydde, karbonfangstanlegg, fremgår det av meldingen.

Potensielt flere milliarder

Analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie mener ACCs modulære karbonfangstanlegg som «tommelfingerregel» har en pris på rundt 300 millioner kroner.

Dermed kan de fem anleggene ha en verdi på inntil 1,5 milliarder kroner, ifølge Lunde.

Analytikeren anslår imidlertid de to skreddersydde anleggene til 1,5–2 milliarder kroner hver.

– Vi snakker potensielt fire-fem milliarder kroner, sier Lunde til E24.

Les også

Aker svir av ti millioner på reklamefilm med Chuck Norris

Venter flere nyheter

Analytikeren er imidlertid rask med å understreke at det ikke foreligger kontrakter, kun intensjoner.

Det kan imidlertid endre seg. EUs innovasjonsfond skal dele ut investeringsmidler før jul. Samtidig går FNs klimatoppmøte, COP26, av stabelen i Glasgow 31. oktober, bemerker Lunde.

– Det vil ikke være overraskende om det kommer løfter om finansiering til grønne prosjekter i forbindelse med det, sier han.

Carnegie-analytikeren er heller ikke overrasket over at Viridor nå teamer opp med ACC.

Les også

Aker har satset 1,7 mrd. i fornybarselskapet Horizons: Fremover må de stort sett klare seg selv

«Veldig bra»

Mens man i noen næringer kan man bytte ut kull og gass med sol og vind for å redusere utslippene, er karbonfangst eneste mulighet for bransjer som avfallshåndtering og sement.

Samtidig er det få teknologileverandører. Avtalen er «veldig bra» for ACC, mener Lunde.

– Jeg registrerer at det er et kjempefokus på karbonfangst. Alle vil bygge opp erfaring, og skaffe seg en plass i køen (for levering av karbonfangstanlegg, red.anm.), sier analytikeren, og fortsetter,

– Det koker ned til at man må få disse prosjektene til å bli håndfaste, og da trenger man finansiering fra det offentlige for å få prosjektene over startlinjen.

Saken fortsetter under bildet

Det er også budskapet fra Viridor.

– Teknologiprosjekter i denne skala, og som tar i bruk helt ny teknologi, krever sterkt samarbeid mellom offentlig og privat sektor. Støtte fra myndighetene for at avfallshåndteringsanlegg kan delta i karbonfangst-planene for industrien, vil være avgjørende for om vi kan gå videre med våre planer, sier konsernsjef Kevin Bradshaw i Viridor i meldingen.

Aker Carbon Capture er dominert av Aker Horizons, som kontrollerer i overkant av 42 prosent. Aker Horizons er igjen kontrollert av Aker Capital/Aker med nær 80 prosent. Aker ASA er dominert av Kjell Inge Røkke, som eier nær 70 prosent.

Aker Carbon Capture har en markedsverdi på omkring 17,2 milliarder kroner basert på dagens kurser. Det er opp over 60 prosent hittil i år, og aksjen har gått tregangen det siste året.

Aker Horizons er på sin side priset til 19,5 milliarder kroner.

Les på E24+

Derfor bør du følge Røkke ekstra nøye de neste ukene

Les også

Aker Carbon Capture hentet 840 millioner

Les også

IEA etterlyser grønt taktskifte: – Vi investerer ikke nok til å møte fremtidens energibehov

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Karbonfangst
 3. Aker Horizons
 4. Aker Carbon Capture
 5. Kjell Inge Røkke
 6. Øyvind Eriksen
 7. Storbritannia

Flere artikler

 1. Aker Carbon Capture økte omsetningen

 2. Aker Carbon Capture tapte 55 millioner kroner

 3. Kristian Røkke tjente 24 mill. som Aker Horizons-sjef i fjor

 4. Aker Horizons økte verdiene til 16,9 milliarder

 5. Røkkes grønne selskaper slår seg sammen