Børsene i Asia

Bred børsoppgang i Asia

Oppgangen på Tokyo-børsen dempet seg noe etter de første meldingene om at Japans tidligere statsminister er skutt.

Nikkei 225-indeksen på Tokyo-børsen stiger 0.72 prosent i morgentimene fredag, mens TOPIX (Tokyo Stock Price Index) på samme tid har en oppgang på 0.59 prosent.
 • Erik Tangen
Publisert:

Det er fredag morgen bred oppgang på børsene i Asia. Oppgangen dempet seg noe etter de første nyhetsmeldingene om at Japans tidligere statsminister Shinzo Abe (67) ble skutt mens han holdt tale under et valgkamparrangement i Nara-regionen i landet.

Hendelsen er bekreftet av japanske myndigheter. Tilstanden hans skal være kritisk, ifølge rikskringkasteren NHK.

Abe skal ha vært bevisstløs da han ble fraktet bort fra stedet, skriver Reuters. NHK og Kyodo melder begge at han så ut til å ha fått hjertestans og at han heller ikke pustet før han ble hastet til sykehus Kyodo tvitrer at han ble skutt i brystet, muligens med en hagle, skriver NTB.

Slik ser det ut på de toneangivende børsene i Asia og Stillehavsregionen rundt klokken 6.40 fredag morgen:

 • Nikkei 225 i Tokyo stiger 0,72 prosent
 • Kospi i Seoul øker med 0,72 prosent
 • Shanghai Composite stiger 0,15 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore er opp 0,15 prosent
 • ASX 200 i Sydney stiger 0,54 prosent

Venter lavere sysselsettingsvekst i USA

Før de amerikanske markedene åpner fredag kommer sysselsettingsrapporten fra USA, som viser hvor mange arbeidsplasser som ble skapt utenfor landbruket i USA måneden i forveien. Rapporten forventes å vise en vekst på 250.000 arbeidsplasser i juni, ifølge en undersøkelse av Dow Jones, gjengitt i CNBC. Dette er en nedgang fra 390.000 i mai.

Sysselsettingsrapporten kan gi en pekepinn på hvor vidt Federal Reserve senere i måneden vil heve renten med 75 basispunkter, slik den gjorde i juni.

– Risikoen er selvfølgelig den høye inflasjonen. På toppen av dette er risikoen for en forestående resesjon, sier investeringsdirektør Hou Wey Fook fra Sørøst-Asias største bank DBS til CNBC.

Markant oppgang på Wall Street

De amerikanske markedene steg markant torsdag, ledet an av den teknologitunge Nasdaq-indeksen, som ved stengetid hadde steget med 2,28 prosent. Industriindeksen Dow Jones gikk opp 1,12 prosent, mens den brede indeksen S&P 500 avsluttet handelsdagen på Wall Street med en oppgang på 1,49 prosent.

Gamestop-aksjen steg med hele 15,46 prosent etter at selskapet varslet aksjesplitt onsdag kveld. Styret i Gamestop har vedtatt en fire-for-en splittelse av selskapets klasse A-aksjer i form av et aksjeutbytte.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo
 3. Tokyo-børsen
 4. Federal Reserve
 5. Wall Street

Flere artikler

 1. Asia-børsene faller etter negative Japan-tall

 2. Blandet stemning på asiatiske børser

 3. Markant fall på Asia-børsene

 4. Tokyo-børsen klatrer til høyeste nivå på over en måned

 5. Blandet i Asia – Tokyo-børsen stiger