Storinvestor med millionsmell etter aksjeras: – Et voldsomt børsfall

Investor Egil Christen Dahl sitter med et papirtap på over 13 millioner kroner, etter at Sonans-eier Lumi Gruppen raste 60 prosent på Oslo Børs.

Sonans-eier Lumi Gruppen kom onsdag med et resultatvarsel som torsdag fikk store utslag på aksjekursen.
Publisert: Publisert:

Lumi Gruppen, som eier privatskolen Sonans, falt kraftig på Oslo Børs torsdag. Aksjen endte handelsdagen ned 59,55 prosent.

– Det er jo trist, sier storinvestor Egil Christen Dahl til E24.

Dahl, gjennom hans investeringsselskap Vevlen Gård, står oppført i aksjonærlistene som den niende største aksjonæren i Lumi Gruppen, med i overkant av million aksjer.

Onsdag hadde disse en verdi på over 22 millioner kroner. Torsdag er de verdt like under 9 millioner kroner.

Over natten har Dahl fått et papirtap på over 13 millioner kroner.

Dahl var i sin tid med på å starte Platekompaniet og er i dag privat investor. Ifølge Kapital hadde Dahl en formue på 1,3 milliarder kroner i 2021.

Les også

Oljekjempene trakk ned Oslo Børs

Færre vil forbedre karakterer

Børsraset knytter seg til et dystert resultatvarsel, som gruppen sendte ut like etter børsstenging onsdag, to uker før de skal slippe kvartalstall:

Færre og færre ønsker å forbedre karakterene sine eller ta privatkurs, noe som har ført til en salgsnedgang på 30 prosent sammenlignet med fjorårets studentopptak.

Årsaken til utviklingen, er ifølge selskapet, at fordi videregåendeelever de siste tre årene er uteksaminert uten å ha tatt eksamen, og at det i tur gjør at færre ønsker eller har behov for å forbedre karakterene sine.

De trekker også frem et godt arbeidsmarked, som gjør at færre søker seg til høyere utdanning, som en av årsakene.

Finansdirektør Martin Prytz nevner også gjenåpningen av samfunnet som en årsak og at flere heller velger å gjøre andre ting.

– Ikke mye jeg får gjort

– Det er et voldsomt børsfall på den meldingen, sier storinvestor Dahl.

Dahl peker også på at bortfallet av søkere til Sonans kan ha noe med at det ikke er gjennomført eksamen på en stund. Men han sier også at han følger spent med på politikernes neste trekk.

– Privatistordningen har blitt utfordret den siste tiden, så jeg vil tippe at aksjen hefter noe på det også. Det er i alle fall slik jeg tenker, sier Dahl. Han legger til:

– Men det er ikke mye jeg får gjort når jeg ikke sitter i styret eller andre ting.

Om han blir sittende på aksjene i Lumi Gruppen eller ikke, vil han ikke kommentere, men sier at om man skal bli sittende, selge, redusere eller kjøpe flere, er noe man tenker på hele tiden.

– Det er klart at søkertallene kan normalisere seg, vi vet jo enda ikke hvordan det blir i år fordi fristen ikke har gått ut enda. Og neste ting kan alt se annerledes ut. Så alt kan skje, sier Dahl.

Sier opp ansatte

– Det vi gjør nå er å tilpasse virksomheten etter det volumet vi har nå. Vi må redusere antall ansatte, både i administrasjonen og lærere, og vi stenger ned tre campuser. Vi er midt i den prosessen nå, sier finansdirektør Prytz til E24.

Han understreker at de ikke vil gå på kompromiss med kvaliteten de leverer, og skal gjøre dette på en ordentlig måte.

– Alle i dette markedet opplever det samme. Vi har sett rekordstore søkertall de siste årene, men nå får vi en rekyl. Det er nok derfor dette blir så negativt mottatt også, sier Prytz.

Martin Prytz har vært finansdirektør i Lumi Gruppen siden 2021.

Selv om den største opptaksperioden ikke er slutt før ut i september, så merket Lumi Gruppen allerede i første kvartal at de gikk mot et år med færre søkere.

– Selv om det skulle snu, så ønsker vi å kommunisere at det er få søkere, sier Prytz.

– Hvor lenge tror dere de gjeldende markedsforholdene vil vare?

– Jeg føler vi er på en bunn nå og tror at vi neste år er mer tilbake på et normalt eller jevnt nivå, sier Prytz.

Les også

Privatskolekonsern henter minst 600 mill. før børsnotering

Gikk på børs under noteringsrush

Etter et sterkt coronaår i 2020, hvor daværende Sonans omsatte for over en halv milliard kroner, satte selskapet kursen mot børsen.

I februar 2021, et år etter det første eksamensfrie året for videregåendeelevene, gikk Sonans på børs, under tidenes noteringsbølge.

Les også

Børsboomen fortsetter: Historisk årsrekord kan ryke før høsten

Aksjen ble da solgt for 50 kroner per stykk.

På topp, i august 2021, ble aksjen handlet for 71 kroner. Torsdag endte kursen på 8,9 kroner stykk.

Publisert:
Gå til e24.no