Oppkjøp og sammenslåinger

NRS falt etter fusjonsmelding: – Skaper usikkerhet for småaksjonærene

Norway Royal Salmon skal kjøpe Salmonor for 8,3 milliarder kroner, men detaljer i transaksjonen gjør finansieringen usikker, ifølge analytiker. Aksjen falt over fem prosent.

Illustrasjonsfoto
 • Lage Bøhren
Publisert:

– Jeg synes det er merkelig at aksjen umiddelbart steg ti prosent, sier Christian Nordby i Kepler Cheuvreux.

Han klør seg i hodet over kursreaksjonen i Norway Royal Salmon (NRS) etter at det tirsdag ble kjent at oppdretteren skal sluke konkurrenten Salmonor.

Sistnevnte prises til en egenkapitalverdi på 6,4 milliarder kroner i transaksjonen, og en selskapsverdi (inkludert gjeld) på 8,3 milliarder.

NRS-aksjen skjøt i været etter annonseringen ved lunsjtider, men har siden falt tilbake og var ned 5,3 prosent ved stengetid. Det gir mer mening for Nordby.

Analytikeren peker på at mens prisen for Salmonor er satt på forhånd, vil kjøpsbetingelsene for NRS avhenge av utviklingen i egen aksjekurs de neste ukene.

Les også

Varsler milliardfusjon i laks - vil slå sammen NRS og Salmonor

Av kjøpesummen på 6,4 milliarder skal NRS betale 4,4 milliarder i egne aksjer, og må samtidig hoste opp to milliarder kroner i kontanter, som delvis skal skaffes til veie gjennom en emisjon.

– NRS er jo børsnotert, så her vil de endelige betingelsene avgjøres av hvordan kursen utvikler seg fremover. Samtidig er det uklart om man vil behøve å ta opp mer gjeld. Alle disse momentene skaper økt usikkerhet, så i mine øyne er det naturlig at aksjen faller, sier Nordby.

Kurskollaps etter budkrig

Det er det børsnoterte laksekonsernet NTS, som eier 100 prosent av unoterte Salmonor og 68 prosent av NRS, som driver fusjonsprosessen.

Etter å ha falt umiddelbart etter dagens melding, endte NTS flatt på 93 kroner tirsdag ettermiddag, rundt fem prosent under toppnoteringen fra september i fjor.

Les på E24+

Lakseoppdrettere saksøker staten – millionverdier står på spill

NRS-aksjen handles nå til en kurs på 150 kroner, som er det laveste nivået siden slutten av mars 2018. I samme periode har Sjømatindeksen på Oslo Børs steget hele 57 prosent.

Kursen har kollapset etter at NTS i fjor høst vant en dramatisk budkrig om selskapet med konkurrenten Salmar, som dermed trakk sitt varslede bud på 270 kroner per aksje.

Nordby vurderer transaksjonen med Salmonor som «en helt ok deal» for aksjonærene i NRS.

– ØKT USIKKERHET: Ifølge analytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux.

– Ifølge mine beregninger betaler de en litt høyere pris for Salmonor enn hva de selv er verdsatt til på børs, hvis man utelukkende sammenligner norske eiendeler, sier Nordby.

Han understreker samtidig at det foreløpig er uklart hvor mye NTS vil bidra med i den varslede emisjonen i NRS.

– Alt i alt er det rimelig å si at dette er en usikker tid for småaksjonærene i NRS, sier Nordby.

Styreleder: – NRS-kursen er for lav

I dagens melding slår NTS fast at transaksjonen samler alt av selskapets eierskap i lakseoppdrett, og skaper verdens sjette største aktør med samlet produksjonspotensial på 124.000 tonn laks.

Største eier i NTS er laksemilliardær Helge Gåsø, med en eierandel på 37 prosent, som også er styreleder i NRS.

– Hvorfor velger dere å fusjonere NRS med Salmonor i stedet for å kjøpe ut aksjonærene i førstnevnte?

– Det er mange tekniske løsninger vi kunne valgt, men det var dette våre rådgivere mente var den beste løsningen å gjøre det på, sier Gåsø til E24.

MENER NRS ER UNDERPRISET: NTS-hovedeier og NRS-styreleder Helge Gåsø.

– Ikke minst den billigste måten, siden dere slipper å betale en budpremie for NRS?

– Det er din vurdering, og ikke noe vi ønsker å kommentere, sier Gåsø.

Han viser til at NTS har hatt et ønske om å videreføre eierskap i børsnoterte selskaper innen både brønnbåttjenester (Frøy) og lakseoppdrett, og at løsningen med å beholde NRS på børs sørger for dette.

I dagens melding opplyses det at NRS vurderer salg av eiendeler for å delvis finansiere oppkjøpet.

– NRS har jo minoritetsandeler i andre oppdrettsselskaper, og det kan være en mulighet å selge disse, uten at vi har noe konkret i tankene akkurat nå, sier Gåsø.

– NRS-kursen er på sitt laveste på neste fire år, er dette et riktig tidspunkt å emittere på?

– Personlig føler jeg at NRS-kursen er for lav. Det kan skyldes at man har ventet på avklaringer rundt eierforhold som har gjort aksjen mindre attraktiv, sier Gåsø.

Tallfester ikke synergier

Da fusjonsplanene mellom NRS og Salmonor ble annonsert i fjor høst, trakk NRS-sjef Charles Høstlund seg på dagen.

Siden har driftsdirektør Klaus Hatlebrekke fungert som midlertidig konsernsjef.

NRS har tidligere kommunisert at det er et «betydelig potensial for synergier» ved en fusjon med Salmonor, til tross for at selskapene operer i ulike regioner.

I dagens melding blir imidlertid ikke disse synergiene tallfestet.

– Vi har vært forsiktige med å kommunisere synergiene, men det er ingen tvil om at vi med det ytterligere volumet reduserer risikoen gjennom å være i flere produksjonsområder, sier Hatlebrekke til E24.

MIDLERTIDIG SJEF: Klaus Hatlebrekke i NRS.

– Dessuten, ved å samle to av landes ledende oppdrettere oppnår vi ikke bare en størrelse som gjør at vi kan drive godt og effektivt over tid, vi samler en førsteklasses driftskompetanse. Det plasserer oss helt i front i verdenssammenheng når fremtidens havbruk skal formes, legger han til.

På spørsmål til E24 om han også mener NRS er underpriset, svarer konsernsjefen:

– Det er ingen tvil om at usikkerheten rundt veien videre og lav likviditet i aksjen kanskje har gjort det krevende å investere i NRS i høst. Vi håper at NRS med en attraktiv veksthistorie og økt absolutt fri flyt i aksjen etter emisjonen vil være et meget interessant selskap å investere i, sier Hatlebrekke.

Les på E24+

Disse aksjene satser ekspertene på nå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppkjøp og sammenslåinger
 2. Laks
 3. NRS
 4. NTS
 5. Norway Royal Salmon
 6. Emisjon
 7. Kepler Cheuvreux

Flere artikler

 1. Lakseaksje falt videre – alle analytikerne anbefaler kjøp

 2. Varsler milliardfusjon i laks - vil slå sammen NRS og Salmonor

 3. Oppdrettskonsernet NTS i spill: Analytikere tror på interesse fra flere laksegiganter

 4. NTS-storeier Helge Gåsø hevder aksjonærgruppe vil «slakte» selskapet

 5. Mowi vil kjøpe NTS for 13,8 milliarder kroner