Oslo Børs stenger ned 1,37 prosent

Oslo Børs følger verdensmarkedet nedover etter at den amerikanske sentralbanken signaliserte raskere renteheving. Nel faller kraftig etter toppsjef-bytte, og tungvekterne Yara og Hydro stengte i minus.

Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte med en nedgang på 1,37 prosent torsdag.

Det skjedde til tross for at oljeprisen gikk motsatt vei. Ett fat med nordsjøolje (Brent) omsettes for 81,86 dollar fatet, opp 2,15 prosent siden midnatt.

Dette er de mest omsatte aksjene torsdag:

  • Equinor steg 0,33 prosent
  • Yara falt 5,25 prosent
  • Nel fikk en nedgang på 8,4 prosent
  • Aker BP falt 1,9 prosent
  • Nordic Semiconductor falt 4,87 prosent
  • Norsk Hydro falt 2,23 prosent

Etter fire handelsdager i 2022 er det disse aksjene som har gjort det best på hovedindeksen:

  • Norwegian Air Shuttle er opp 9,77 prosent
  • Golden Ocean Group er opp 9,05 prosent
  • MPC Container Ships er opp 8,76 prosent

NB! En tidligere versjon av saken oppga feil tall på årets vinnere så langt. Saken er endret 6. januar kl. 19.10.

Signaler om raskere renteheving i USA

I USA falt alle de toneangivende indeksene onsdag. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt kraftigst med nedgang på 3,34 prosent. Det er det største intradagsfallet for Nasdaq siden februar 2021.

Nedgangen onsdag kom etter referatet fra det forrige rentemøtet til USAs sentralbank ble publisert onsdag kveld. I referatet skrev sentralbanken at det er en sjanse for at rentehevingene kan komme tidligere.

Børsfallet fortsatte i Asia torsdag morgen. I Tokyo endte Nikkei 225-indeksen ned 2,88 prosent, som er det kraftigste fallet på mer enn et halvt år.

Torsdag startet handelen på Wall Street svakt i pluss, men indeksene snudde nedover etter kort tid.

Bakgrunnen for den sure stemningen i aksjemarkedet er at rentene stiger, slår DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde fast i torsdagens morgenrapport.

Hun påpeker at aksjemarkedet ikke ser ut til å takle tilpassingen til en mer aggressiv innstramming fra den amerikanske sentralbanken særlig bra.

– Ikke rart børsene får seg en støkk

Den siste tiden har oppgangen i rentemarkedet påvirket særlig teknologiselskapene, hvor inntjening i fremtiden blir høyere med lavere renter. DNB Markets-analytikeren fremhever imidlertid at det ikke bare er teknologiselskapene som har fått drahjelp av sentralbankene den siste tiden.

Gjerde viser til at prisingen i aksjemarkedet har blitt høyere på grunn av den ekspansive pengepolitikken under pandemien.

– Når Fed nå signaliserer at moroa snart er over er det dermed kanskje ikke så rart at børsene får seg en støkk, skriver Borgen Gjerde.

Nel faller etter toppsjef-bytte

Onsdag ettermiddag ble det klart at Håkon Volldal tar over toppsjef-jobben i hydrogenselskapet Nel, etter fem og et halvt år som toppsjef i teknologiselskapet Q-Free.

Administrerende direktør Jon André Løkke fratrer stillingen. Han sa i midten av 2021 til styret at tiden var inne for å sette i gang en prosess for å finne hans etterfølger.

Nel er blant taperne på børsen torsdag ettermiddag. Aksjen stengte med en nedgang på 8,4 prosent, og var den tredje mest omsatte aksjen.

– Først og fremst vil jeg si at dette sjefsbyttet virker som en ryddig prosess. At styret allerede har en erstatter klar er positivt, og han virker som en egent leder, sier analytiker Thomas Dowling Næss i Sparebank 1 Markets til E24.

Når Oslo Børs faller som i dag, behøver det ikke være en veldig klar link mellom byttet av toppsjef og aksjefall for Nel, ifølge Næss.

– Når sjefer byttes ut viser forskning at det ofte er økt volatilitet i en periode etterpå, men at dette normaliserer seg over tid. Nel er i tillegg en volatil aksje i utgangspunktet, sier analytikeren.

Les på E24+

Ny sjef løser ikke Nels viktigste utfordring

Trafikkbrems for Norwegian

Norwegian fraktet omtrent 70.000 færre passasjerer i desember enn november, viser ferske trafikktall som ble lagt frem før åpning. Totalt fraktet flyselskapet 931.917 passasjerer i fjorårets siste måned.

Den såkalte fyllingsgraden, som viser hvor stor andel av flyets seter som har blitt booket, var på 71,3 prosent i desember.

– Vi måtte også denne jule- og nyttårshelgen planlegge ut fra lavere etterspørsel, og fyllingsgraden er bra også for desember. Samtidig merker vi naturlig nok effekten av omikronviruset og nye tiltak og restriksjoner i inn- og utland, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

Norwegian-aksjen begynte med å falle, men har snudd til svak oppgang. Aksjen endte opp 0,39 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om