Dette skjer denne uken
Norges Banks rentebeslutning er den viktigste hendelsen denne uken. Likevel ser sjeføkonom Elisabeth Holvik fram mot neste uke, til amerikanernes rentemøte.
Torsdag kommer Norges Bank med sin rentebeslutning.
Sjeføkonom i SpareBank 1, Elisabeth Holvik, mener det da vil være fokus på hva som har skjedd siden forrige rentemøte i desember, og om det finnes faktorer som gjør at sentralbanken vil komme med noen nye rentesignaler.
– Jeg tror de vil si at de holder seg til planen, for det som har skjedd siden desember er jo at det har gått bedre enn fryktet med viruset, sier Holvik.
Hun viser også til at det ser ut til at regjeringen vil ta en større del av strømregningen.
– Det var de to store usikkerhetsfaktorene før forrige rentemøte, sier hun.
Selv om omikron har vist seg ikke å være et like stort problem som mange i utgangspunktet fryktet, og regjeringen før helgen besluttet å myke opp mange av tiltakene, tror ikke Holvik at markedet er friskmeldt helt enda.
– Samtidig ser vi at mange små bedrifter står foran en skatteregning som har vært utsatt, og den er på mange milliarder. De blir også nødt til å betale høye strømregning.
– Så selv om det vil bli mer aktivitet og bedre tider, vil det nok ikke være tilbake til normalen for fullt før om noen uker, sier hun.
USA-spekulasjoner
Norges Banks rentebeslutning torsdag er det viktigste som skjer på hjemmebane denne uken.
Likevel tror sjeføkonom Holvik at markedets fokus ligger et annet sted, en uke frem i tid. 25. og 26. januar er det nemlig duket for amerikanernes rentemøte.
– Jeg tror markedet vil være veldig opptatt av å spekulere i om de kommer med et tydelig signal allerede da på om de vil heve renten i mars, sier hun.
– Det har vært en veldig endring i renteforventningene i USA, og sentralbanksjefen har sagt tydelig at inflasjonen er et vedvarende problem som man risikerer at kommer ut av kontroll.
Høyeste prisvekst i USA siden 1982
Hun trekker frem ubalansen i det amerikanske arbeidsmarkedet, og den store mangelen på arbeidskraft, som hovedårsaken til at Fed ikke vil være motiverte til å holde renten lav.
– Mange har trukket seg ut av arbeidsmarkedet på førtidspensjonering, og det har ikke lykkes amerikanerne å få inn disse svake gruppene, som har vært en del av motivasjonen for å holde renten lav, sier Holvik.
Hun mener derfor at det i finansmarkedet er hva som skjer med pengepolitikk i USA som vil være aller viktigst de kommende ukene.
Nedtrapping av stimuleringsordninger
Også Japans sentralbank har en rentebeskjed å komme med tirsdag denne uken.
– Japan har jo også begynt å redusere sin stimulering, veldig samstemt med signalene fra store lands sentralbanker om å trappe kraftig ned på stimuleringsordningene. Vi kan altså vente videre signaler på det fra Japan, tror Holvik.
Fortsatt i Japan, skal konsumprisindeksen for desember legges frem denne uken. Det samme skjer i Tyskland, Canada og Storbritannia.
Og nyhetene fortsetter å komme fra britene. Tirsdag legger de frem sysselsettingstall for november, og fredag presenteres statistikk for varehandelen i desember.
Det ser også ut til at de med et britisk Visa-kredittkort kan måtte endre handlevanene sine noe, i det minste om de er hyppige brukere av netthandelsgiganten Amazon.
Onsdag slutter nemlig Jeff Bezos-selskapet å akseptere betaling med Visa-kredittkort utstedt i Storbritannia.
Krever utvalg om prisforskjeller på strøm: – Opplever at vi ikke får skikkelige svar
Smittefrykt i Kina
I Kina er frykten for en smitteoppblomstring av coronaviruset særlig høy.
– Kina har en såkalt «zero covid»-strategi inn mot OL og kinesisk nyttår. Under kinesisk nyttår drar veldig mange til hjemstedene sine, og under OL kommer det store mengder tilreisende. De er redd for at kombinasjonen av dette skal skape en kraftig oppblomstring av corona, sier Holvik.
Kineserne har derfor innført lockdown i mange byer.
– Det er et spørsmål om dette kan skape nye forstyrrelser i forsyningskjeder og lignende, og dette øker risikoen for høyere inflasjon, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik.