Oslo Børs med oppgang tirsdag

Børsen endte tirsdag i grønt, etter en dyster start på uken. Men oppgangen er ikke like markant som tidligere på dagen.

Publisert:

Hovedindeksen har vært solid opp hele handelsdagen, men stigningen har roet seg noe utover ettermiddagen. Ved stengetid er Hovedindeksen opp 0,86 prosent.

Oljeprisen holdt seg ganske stabilt rundt 87 dollar fatet mye av dagen. I skrivende stund koster et fat Nordsjøolje (brent spot) 87,2 dollar fatet.

Biotekaksjen PCI Biotech kollapset totalt og falt over 55 prosent, etter å ha stanset en studie på grunn av konkurransesituasjonen.

Tirsdagens vinner ble Flex LNG, som endte opp over 6 prosent.

Dramatisk døgn

Det siste døgnet har vært av det svært urolige slaget på verdens børser. Mandag falt Hovedindeksen 3,45 prosent, men det var bare en forsmak på kvelden de amerikanske børsene hadde å by på.

På det verste var Nasdaq 100-indeksen ned nær fem prosent, før en historisk sterk helomvending startet. Til slutt endte alle de amerikanske indeksene i grønt.

Helomvendingen i USA i går kan bety at svingningene og uroligheten vil fortsette i dag, mener investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv:

– Slik urolighet som vi ser nå varer ofte i noen måneders tid. Det blir nok litt turbulens fremover, men vi er ikke på vei inn i en nedtur. Det blir ikke veldig langvarig.

Han legger også til at kvartalssesongen i USA har begynt bra, og at det kan hjelpe når den kommer skikkelig i gang.

– Men det kan godt være vi får en renteheving fra USAs sentralbank før markedet roer seg igjen.

Renteuro

Markedet venter på at Den amerikanske sentralbanken skal komme med årets første rentebeslutning onsdag kveld. Det er ventet at sentralbanken kan komme til å signalisere at renten skal opp på neste rentemøte i mars.

Sentralbanken startet før jul en normalisering av pengepolitikken etter coronakrisen, da den startet nedtrapping av støttekjøpene.

Troen på renteheving allerede i mars har gradvis økt ettersom inflasjonstallene fra USA har blitt offentliggjort. Tidligere denne måneden ble det kjent at inflasjonen steg syv prosent i desember, det høyeste nivået siden 1982.

Usikkerheten for en militær konfrontasjon i Ukraina, trekkes også av flere frem som en faktor til uroen i markedene.

Nato varslet mandag at de sender flere skip og jagerfly for utplassering i Øst-Europa, samtidig som USA vurderer å styrke den militære tilstedeværelsen i området.

Les også

Kraftig børsfall i Asia

Publisert: