Finnair oppjusterer spareplan: Varsler at 1.000 ansatte mister jobben

En av syv ansatte må trolig gå når Finnair-ledelsen nå gjennomfører kraftige tiltak for å kutte kostnader og møte coronakrisen.

Konsernsjef Topi Manner og resten av Finnair jobber nå hardt for å få selskapet gjennom krisen.

LEHTIKUVA / X00718
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Samme dag som SAS legger frem en kvartalsrapport som viste et gigantisk milliardunderskudd i sommer, kommer også Finnair med dårlige nyheter.

Flyselskapet varsler nå at de har startet forhandlinger med fagforeninger om å nedbemanne opptil 1.000 stillinger i selskapet. I tillegg planlegges det for ytterligere permittering «grunnet effektene av coronapandemien», skriver selskapet i en pressemelding.

Til sammenligning økte Finnair antallet ansatte med 326 stykker i fjor, ifølge årsrapporten for 2019. Selskapet hadde 6.788 ansatte ved utgangen av året.

– Disse ekstremt ubehagelige tiltakene er nødvendige for å sikre at Finnair vil stå imot denne historiske endringen i markedsforhold og at selskapet vil klare å fortsette driften på en sunn måte som et mindre selskap i de kommende årene etter pandemien, sier konsernsjef Topi Manner i en uttalelse.

Konkurrenten SAS har på sin side varslet at de vil kutte 5.000 stillinger, noe som tilsvarer rundt 40 prosent av arbeidsstokken. Selskapet opplyste under kvartalspresentasjonen tirsdag at rundt 4.400 av de 5.000 oppsigelsene er igangsatt så langt.

Les også

SAS med milliardunderskudd i sommer: Fylte kassen med nye kriselån

Vil kutte mer kostnader

I tillegg til nedbemanningen varsler Finnair at målet om å kutte 80 millioner euro i kostnader som ble presentert i mai nå økes til 100 millioner euro (850 millioner til 1,06 milliarder norske kroner med dagens kurs).

Kuttet skal nås innen 2022 og måles mot 2019-nivået.

Finnair peker på at målet oppjusteres etter en «grundig gjennomgang» av mulighetene for besparelser, samt en vurdering av coronapandemiens effekt på fremtidig etterspørsel. Selskapet legger også frem at de erkjenner at økt bruk av hjemmekontor og endringer i reisemønsteret for forretningsreisende «trolig vil ha en langsiktig effekt».

– Våre inntekter har falt betydelig grunnet coronapandemien og noen av hovedfaktorene som driver nedgangen ser ut til å vare lengre enn først ventet, sier konsernsjef Topi Manner i en uttalelse.

– Derfor justerer vi våre mål for kostnadsreduksjoner for å bedre imøtekomme situasjonen, ettersom det ikke er noen tegn til rask bedring i sikte, fortsetter han.

Les også

Vings flyselskap sier opp 175 svenske kabinansatte

Nedskalerer kapasitet til høsten

Tidligere denne måneden varslet Finnair at de ville trappe ned kapasiteten til europeiske destinasjoner grunnet innstrammingen i reiserestriksjoner i Europa. Selskapet varslet at de i september vil fly om lag 30 prosent av antallet avganger de hadde i september i fjor.

I starten av juli ble det klart at Finnair hadde fått inn de rundt 500 millioner euroene som selskapet ville hente i frisk kapital i en emisjon.

Den finske staten, som eide 55,9 prosent av aksjene i selskapet fra før, sammen med Citigroup og Nordea garanterte for emisjonen.

Den 18. august varslet flyselskapet at de vurderer å hente 200 millioner euro i en ny euro-obligasjon, samt at de tilbød kreditorer i en euro-obligasjon fra 2015 å kjøpe tilbake deres obligasjoner.

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Finnair
 3. luftfart
 4. Luftfart
 5. Flyselskaper
 6. Coronaviruset
 7. Permittering
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. SAS-aksjonærene har bestemt seg: Godkjente redningsplanen

 2. Måtte nedbemanne under SARS-pandemien - nå kutter de igjen

 3. SAS sender oppsigelsesbrev til nesten 1600 ansatte i Danmark

 4. Annonsørinnhold

 5. SAS med nye endringer i redningspakken: Sverige og Danmark tilbys økt rente

 6. Norwegian med ny klimaplan: Skal kutte 24 prosent mer på 10 år