Borr Drilling gjør opp regningen for rigg-veddemål: Tapte 800 millioner

Tor Olav Trøim-selskapet satset på opptur i britisk riggkjempe, men veddemålet slo feil da aksjekursen falt som en stein. Nå er konkurrenten i konkursbeskyttelse og Borr har solgt alle aksjene.

Borr Drilling ble startet av investor Tor Olav Trøim tilbake i 2016. Målet var å utnytte de dårlige tidene til å gjøre gevinst på rigg.

Vidar Ruud, NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Borrs satsing på rigg innebar også et veddemål på at konkurrenten Valaris skulle få en opptur, hvilket ble gjort ved at Borr tok finansielle posisjoner i aksjen.

Isteden har riggbransjen gått inn i en dyp krise, og aksjene i sektoren har kollapset. Selskapene som hadde problemer allerede før coronakrisen, står nå midt i en konkursbølge som også har rammet Valaris.

Les også

Borr Drilling tapte 970 millioner kroner

Tap på 800 millioner

Trøim-selskapets veddemål har surnet over lengre tid, men regningen har ikke blitt gjort opp før nå.

Borr opplyste fredag i sin kvartalsrapport at selskapet gikk ut av alle posisjonene i andre kvartal, og at det samlede tapet beløper seg til 91 millioner dollar, tilsvarende rundt 800 millioner kroner.

Investorkontakt og direktør Magnus Vaaler i Borr Drilling sier til E24 at selskapet ikke har noen kommentarer til utviklingen utover det som står i rapporten.

Også Borr-aksjen har falt kraftig under riggkrisen:

Selskapet gjorde veddemålet ved å inngå såkalte forward-kontrakter. Dette er en avtale om å kjøpe aksjer i fremtiden til en forhåndsbestemt pris, i praksis et veddemål på at aksjen skal stige.

Aksjekursen i Valaris har imidlertid kollapset. Bare i 2020 var kursen ned over 90 prosent før riggselskapet søkte konkursbeskyttelse i USA i august, tynget av en gjeld på rundt åtte milliarder dollar.

Les også

Patrick Schorn blir ny toppsjef i Borr Drilling

Borr har hele tiden bokført posisjonene til markedsverdi, men tapet har ikke blitt realisert før selskapet faktisk gjorde opp den finansielle kontrakten.

Det skjedde i mai. Borr betalte 92,5 millioner dollar for å få aksjene levert, med et realisert tap på 91 millioner dollar, ifølge kvartalsrapporten. Pengene til å gjøre opp regningen ble tatt fra kassen i Borr, hvor store deler av beløpet allerede var satt til side.

Deretter ble aksjene som da var bokført til 1,5 millioner dollar solgt for tre millioner dollar i markedet. Det gir isolert sett en gevinst på 1,5 millioner dollar, men kun et lite plaster på såret.

Aksjekursen til Valaris har stupt gjennom riggkrisen og lå på 0,33 dollar per aksje før handelen ble stanset.

Infront
Les også

«Kjetting-Jan» trosser Trump – leverer anker til russisk gassledning

Veddemål i flere år

Borr har både solgt og inngått nye kontrakter siden veddemålet første gang ble kjent for flere år siden, blant annet i 2018.

Kontraktene ble tidligere meldt inn til amerikanske børsmyndigheter sommeren 2017. Den gangen gjaldt veddemålet det daværende riggselskapet Atwood Oceanics.

Dette selskapet ble høsten 2017 kjøpt opp av riggselskapet Ensco. I 2019 kjøpte Ensco riggselskapet Rowan og byttet navn til Valaris.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Borr Drilling
  2. Riggselskaper
  3. Aksjer
  4. Tor Olav Trøim

Flere artikler

  1. Kepler Cheuvreux venter mer turbulens for Borr Drilling

  2. Analytiker: Riggkjempenes verdier vil barberes langt mer

  3. Giganten Valaris søker konkursbeskyttelse i USA

  4. Borr Drilling vil hente opptil 467 millioner kroner

  5. Borr Drilling svarer etter lekkasje: – Svært sikre på å gjennomføre plan