Goodtech er tiårets børstaper

- Dette er et eksempel på en bedrift som har gått fra noe ille til noe bra, sier Goodtech-sjef Vidar Låte.

  • FRANK LYNUM TROND LYDERSEN - Aftenposten
Publisert:,

Aftenposten har plukket ut de ti selskapene på Oslo Børs som har gjort det dårligst de siste ti årene, som har unngått å gå konkurs og fremdeles klorer seg fast på børslistene.

For Goodtech, som ble spådd en lysende fremtid rundt årtusenskiftet og var priset til nærmere en milliard kroner, har reisen vært en bratt fornøyelse. Gang på gang har selskapet klart å overbevise eierne om at inntektene lå rundt neste sving, bare de fikk litt mer penger.

I dag tjener selskapet faktisk penger, men gikk du inn med 1 million kroner i 1996, kan du telle tusenlappene på to hender i dag.
- På 90-tallet kjøpte Goodtech flere selskaper med gode ideer, men ikke noe skikkelig marked, sier Vidar Låte, mens fingrene vibrerer over plansjene med siste årets opptur.
Selv har han bare vært med det siste året, etter fusjonen mellom hans eget Cronus og Goodtech, og det gjør det litt enklere å snakke. Dessuten er selskapet nå et ganske annet. Med Cronus utgjør ingeniørtjenester over halvparten av virksomheten som tradisjonelt skulle rense vann og avløp.
- Goodtech hadde kjøpt selskaper som skulle tjene masse penger i fremtiden, og den gang var jo det mer verdt enn å ha inntekter i dag, sier han om tiden da alt raste.
Børsens verste rykte

- Vi vurderte å bytte navn. Mange assosierer det med bare sorgen, men når vi først er kjent for å gå skikkelig på trynet, kan vi få et ekstra løft når vi begynner å levere resultater.
- Så all pr. er god pr.?
- Ja, på en måte. Flere meglerhus poengterte at navnet var belastet, men det er jo et godt navn, isolert sett. Og så er det jo børsens flotteste ticker (børsforkortelse, red.anm.), "GOD", sier han og viser vei ned til kloakkrenseanleggene til datterselskapet Biovac.

Sjekk Goodtech på Børs24.
Vann- og avløpsrensing har vært gulloppskriften helt fra starten, men bedriften på Sørumsand har, i motsetning til resten av Goodtech, tjent penger i en årrekke. Også administrerende direktør i Biovac, Rune Hoseth, har tro på fremtiden.
- Flyr du over Østlandet, legger du merke til at vannene er grønne i kanten. Det er på grunn av gjødsling fra jordbruk og kloakk fra hus. Norge har 250 000 husstander som ikke er tilknyttet offentlig avløp, og nå kommer det nye bestemmelser fra nyttår med strengere krav til rensing, sier han.
Og selv om Goodtech har stupt mot bakken i en årrekke, har det vært levelig på Sørumsand.
- Dere har ikke vært redde for å gå med i dragsuget?
- Nei, hvem eierne er kan endre seg, men så lenge vi går i pluss, blir vi ikke lagt ned. At kursen har stupt, er ikke noe vi har diskutert til daglig, for å si det sånn.
Investorer

Det er tunge navn som tror på Goodtech: Holmen Industri Invest med Torstein Tvenge, Arne Blystad og Karl-Erik Staubo står oppført med drøyt halvparten av aksjene.
- De vet jo hvordan man tjener penger, sier en optimistisk Låte.
Fjorårets børsvinner

Goodtech hadde et enormt godt børsår i 2005. Aksjen steg 245 prosent. Det sier egentlig mer om hvor langt nede den var. Og i år har den fulgt opp med en oppgang på over 100 prosent, nærmere 40 bare i desember, som ikke er med i denne statistikken.

Her kan du lese mer om

  1. Goodtech
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tar krisevarsling på børs med Spetalen og Fredriksen på laget

  2. Lederboom i Stord

  3. Ukevinner i Aksje-NM tjente på Røkke-selskap: – Jeg hadde litt flaks med timingen

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik bestemmes aksjekursene

  6. Betalt innhold

    Fra skipsmotorer til <br>grønn teknologi