Privatinvestorer hamstret Norwegian-aksjer og dumpet Nel

Norwegian troner på toppen over de mest kjøpte aksjene blant Nordnets kunder i februar, med et nettokjøp på 126 millioner. Samtidig topper Nel salgslisten.

INVESTERINGSØKONOM: Mads Johannesen i Nordnet.
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Hydrogenselskapet hadde et nettosalg på 213 millioner kroner blant norske privatinvestorer forrige måned.

– På et tidspunkt i februar hadde Nel en markedsverdi på nesten 20 milliarder kroner. Det var 10 ganger større enn XXL og like mye som Selvaag Bolig, Norwegian, Europris og ABG Sundal Collier til sammen. Det er enorme tall for et selskap som foreløpig ikke har vist evne til å tjene penger, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Forrige uke falt imidlertid selskapet nærmere 30 prosent på Oslo Børs.

Februar i år er blant de mest fartsfylte månedene noensinne, og private investorer hos nettmegleren omsatte aksjer for 20,1 milliarder, opplyser Nordnet i en pressemelding. Netto ble det solgt for 444 millioner kroner.

– Etter at coronaviruset for alvor ble oppdaget i Europa har vi sett en enorm omsetning av aksjer og verdipapirer hos oss. En omsetning på over 20 milliarder kroner på en måned er så store tall at jeg nesten blir svimmel, sier Johannesen.

– Katastrofalt

Han er spesielt overrasket over at Norwegian er mest nettokjøpt. Selskapets aksje ble halvert i løpet av fire dager forrige uke. Grunnen er frykten for at det nye lungeviruset skal føre til at færre vil reise, forklarer Johannesen.

– Hvis dette blir tilfellet vil fly og reiselivsselskaper slite med inntjeningen fremover. I Norwegian sitt tilfelle vil dette være katastrofalt, da selskapet har store låneforfall i tiden fremover.

– Gitt den voldsomme kursreaksjonen tror jeg markedet på langt nær priset inn en ny emisjon i selskapet, sier Johannesen.

Torsdag stupte aksjen mer enn 21 prosent i løpet av torsdag. Flyselskapets aksje gjorde imidlertid et solid comeback fredag, og steg 6,17 prosent.

Dramatisk for verdensøkonomien

De siste ukene har coronaviruset for alvor satt en støkk i markedene.

WHO har erklært krisetilstand i Kina, og kinesiske myndigheter bekreftet natt til mandag 42 nye dødsfall. Dermed er 2912 personer bekreftet omkommet i Kina, skriver Reuters.

Det totale smitteantallet i landet er dermed over 80.000. Forrige uke ble også de første smittetilfellene i Norge bekreftet. Ifølge Folkehelseinstituttet er til sammen 19 personer smittet i Norge.

Forrige måned ble det innført karantenetilstander for flere byer og områder i Europa. Søndag kveld endret også FHI karantenereglene for helsepersonell i Norge.

– Skulle viruset utvikle seg til en global pandemi vil dette ha dramatiske konsekvenser for verdensøkonomien. Dette vil også ha langsiktige innvirkninger på økonomien, da produksjonen av varer og tjenester har stoppet opp i store deler av verden, sier investeringsøkonom Mads Johannesen.

Søndag manet WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus til ro i de gobale aksjemarkedene:

– Vi må fortsette å være rasjonelle og håndtere fakta. Det er ingen grunn til panikken i aksjemarkedet, sa han.

Les også

Småaksjonærene hamstret Norwegian-aksjer i skrekk-uken

Les også

Nel passerte 18 milliarder kroner i markedsverdi

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Norwegian
  3. Nel
  4. Nordnet

Flere artikler

  1. Børsuroen: Småinvestorer dumper aksjer for 192 millioner

  2. Equinor-aksjen faller fem prosent: – Det er ytterst sjelden

  3. Nytt dramatisk fall på Oslo Børs: Disse aksjene har falt mest i år

  4. Nordnet: Private investorer solgte unna Nel og Tesla i mars

  5. Småsparere kaster seg over Spetalens grønne børsvinner