Kjos om sin etterfølger: – Jeg tror han blir veldig bra

Bjørn Kjos tror Norwegian nå får et sterkt lederteam med Jacob Schram som ny toppsjef og Geir Karlsen som fortsetter som finansdirektør. Men at det skulle bli nettopp Schram overrasker flere.

Arkivbilde av storaksjonær og tidligere konsernsjef Bjørn Kjos

Espen Braata
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Han var en outsider og han hadde jeg ikke på radaren, men han har en viktig forutsetning for å lykkes i lavprissegmentet i luftfart: Erfaring med retail og forbrukermarkedet, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

– De største konkurrentene til Norwegian, som Ryanair, WizzAir og EasyJet er rendyrket mot retail- og forbrukermarkedet og her har Norwegian en jobb å gjøre, fortsetter han.

Flyselskapet Norwegian annonserte onsdag at tidligere Circle K-topp Jacob Schram er utpekt som ny konsernsjef fra 1. januar. Fungerende konsernsjef Geir Karlsen vil gå tilbake til rollen som finansdirektør og visekonsernsjef.

Tidligere konsernsjef Bjørn Kjos, som også er storaksjonær i selskapet, er fornøyd med valget:

– Jeg tror han blir en veldig bra leder. Han har en bred og veldig interessant bakgrunn. Sammen med Geir (Karlsen, journ.anm.) tror jeg vi får et veldig sterkt lederteam, skriver Bjørn Kjos i en kommentar til E24.

Annonseringen kommer en knapp måned etter at Norwegians styreleder Niels Smedegaard varslet at en ny konsernsjef snart ville være klar.

Schram har jobbet i både McDonalds og konsulentselskapet McKinsey, og har hatt en rekke sentrale lederstillinger i bensinstasjon- og kioskkonsernet Circle K. Han var sentral da man skulle ta den norske virksomheten (den gang Statoil Fuel & Retail) på børs i 2010.

Schram var fra 2012 til 2018 konserndirektør for Europa i det gigantiske kanadiske konsernet Alimentation Couche-Tard, som eier Circle K.

– Det er en bra bakgrunn, fortsetter Hans Jørgen Elnæs.

PS! Norwegian-aksjen reagerte lite på nyheten om den nye sjefen. Både Schram og Karlsen får for øvrig tildelt aksjeopsjoner av Norwegian.

Jacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian. Her er han avbildet fra tiden som Europa-sjef i Circle K og Alimentation Couche-Tard

Berit Roald / NTB scanpix
Les også

Norwegian ansetter Jacob Schram som ny konsernsjef

Uten flyerfaring

Mens Norwegian frem til i sommer ble ledet av storaksjonær Bjørn Kjos ble finansdirektør Geir Karlsen satt til å lede selskapet midlertidig.

Karlsen har bakgrunn fra shipping, mens Schram altså har bakgrunn fra blant annet varehandel og hurtigmat. Dermed vil hverken konsernsjefen eller finansdirektøren ha tung flyerfaring i Norwegian.

– Har det noen effekt?

– Det forutsetter at de har et oppegående styre som har dybdeforståelse av selskapet og bransjen, og at de har et apparat rundt seg som de kan støtte seg til, sier Elnæs.

– Han har jo mye annen erfaring, sier Molnes.

Heller ikke tidligere Norwegian-sjef Bjørn Kjos tror det blir et problem:

– Nei, jeg tror ikke det. Vi har mange veldig flinke folk i ledelsen med lang flybakgrunn. Geir har jo vært i flybransjen i snart to år, så han er jo heller ikke ny, sier Kjos med referanse til finansdirektøren.

Styreleder Niels Smedegaard sier i en pressemelding at Schram ble ansatt etter en «grundig søkeprosess»:

– Hans omfattende ledererfaring fra globale selskaper, tydelige kundeorientering og evne til å skape verdier er nettopp det Norwegian trenger når selskapet nå går over i en ny fase der veksten bremser opp og vi skal fokusere på lønnsomhet, sier Smedegaard i meldingen.

– Hva blir det viktigste for den nye Norwegian-sjefen?

– Å ha stålkontroll på omstillingsprogrammene i Norwegian, #Focus2019 og Next. Veksten er de ferdig med og nå må de rendyrke selskapet og sikre lønnsomhet. De må ha kontroll på kostnader, mannskapsutnyttelse, avtaler med underleverandører og flyplasser og lignende. Det har man nok ikke fått brukt nok tid på under den kraftige vekstfasen og der har de mye å hente, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

Flyanalytikeren tror perioden med vekst er over for selskapet.

Les også

Norwegian-sjefen må be aksjonærene om mer penger: – Vi måtte gjøre det vi nå gjør

– Han vil stille de rette spørsmålene

Analysesjef Karl Johan Molnes i Norne Securities har lenge vært kritisk til Norwegians ledelse og har ment at selskapet ikke vil klare å få god nok lønnsomhet i langdistansesatsingen.

– Dette er kjempepositivt, sier Molnes om valget av ny Norwegian-sjef.

Han sier at han oppfatter dette som en leder Norwegian trenger. Han sier at han har vært skeptisk mot kombinasjonen av styreleder Niels Smedegaard og finansdirektør Geir Karlsen som ledere for Norwegian, fordi det bare ville blitt en fortsettelse av lederstilen man så under Bjørn Kjos og Bjørn Kise, forklarer han.

– Nå får de inn noen som kan å drive en slik forretning. Jeg tror Schram vil stille de rette spørsmålene og vil få seg en overraskelse over hvor dårlig det står til og hvor mye som må gjøres. Men Schram ser nok på dette som en god utfordring og det er positivt for Norwegian, sier Molnes.

Han oppfordrer den nye Norwegian-sjefen til å ta en telefon til Ving og deres nye eier Petter Stordalen:

– Jeg mener de nå burde selge unna Dreamliner-langdistansefly og selge dem til Petter Stordalen og Ving. De bør samarbeide så mye som mulig. Norwegian bør trekke seg mer tilbake til Norge, sier Molnes.

Han er skeptisk til om Norwegian vil klare å få ordentlig lønnsomhet på langdistanse og at man derfor bør bruke Dreamliner-flyene i hjemmemarkedet:

– Men Ving har vist at det går an å få lønnsomhet i charter fra Norden, sier Molnes.

Les også

Norwegian lanserer syv nye ruter fra Norge til våren

Les også

Boeing-representanter i Norge for Max-forhandlinger med Norwegian

Her kan du lese mer om

 1. luftfart
 2. Flyselskaper
 3. Hans Jørgen Elnæs
 4. Norwegian
 5. Geir Karlsen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Jacob Schram vil sikre fremtiden for det «norske folkeeventyret» Norwegian

 2. Norwegian-aksjonær: – Flyerfaring har man allerede med Bjørn Kjos

 3. Utskiftningene i Norwegian fortsetter: Her er Jacob Schrams nye ledergruppe

 4. Annonsørinnhold

 5. Norwegian ansetter Jacob Schram som ny konsernsjef

 6. Analytiker: – Norwegian kan få pangstart på 2020