Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder

Saudi-Arabia sikter på en vurdering på mellom 1.600 og 1.700 milliarder dollar for den statlige oljegiganten Saudi Aramco, som skal på børs.

Saudi-Arabias mektige kronprins vil børsnotere den statlige oljegiganten Saudi Aramco.
Saudi Aramcos børsnotering
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Det fremkommer av det nyeste prospektet som ble sluppet søndag. Landet har planlagt å legge ut 1,5 prosent av de utestående aksjene til salg på børsen.

Prisen tilsvarer mellom 14.500 og 15.400 milliarder norske kroner. Til sammenlikning viser det uoffisielle telleverket til Norges Bank at Oljefondet er verdt i overkant av 10.000 milliarder kroner.

Det har hersket stor uenighet om verdsettelsen av den statlige oljegiganten. Ulike analytikere har verdsatt selskapet til alt fra 1.200 til 2.300 milliarder dollar, ifølge nyhetskanalen CNBC.

Verdsettelsen av Saudi Aramco vil i så fall bli lavere enn det landets kronprins Mohammed bin Salman tidligere har signalisert, ifølge Bloomberg. Han har tidligere uttalt at verdien kunne være hele 2.000 milliarder dollar.

Nyhetsbyrået AFP skriver at tilretteleggerne priser oljegiganten til mellom 30 til 32 riyal, noe som tilsvarer rundt åtte amerikanske dollar eller 76 norske kroner.

Det er ventet at børsnoteringen vil gi Saudi-Arabia hele 24 milliarder dollar i statskassen, som vil gå rett inn i landets nye oljefond.

Bildet viser et oljeanlegg i Dammam, rundt 450 km øst for hovedstaden Riyadh.

Trolig verdens største

Noteringen av Saudi Aramco blir trolig verdens største børsnotering, og vil dermed slå den kinesiske teknologigiganten Alibaba som debuterte på Wall Street i 2014.

Børsnoteringen skal etter planen skje i desember, men den statlige oljegiganten har utsatt noteringen en rekke ganger. Arbeidet ble først påbegynt for over tre år siden.

Mer enn 20 banker er involvert i noteringen, deriblant de amerikanske investeringsbankene Goldman Sachs og JP Morgan.

Nettoresultatet til Saudi Aramco endte på 111,1 milliarder dollar i fjor - eller rundt 1.000 milliarder norske kroner. Det er for øvrig mer enn det Apple, Exxon Mobil og Google (Alphabet) dro inn til sammen.

Til sammenlikning hadde norske Equinor et resultat på drøyt 153 milliarder kroner i 2018.

Bildet viser en rekke oljearbeidere på Abqaiq-anlegget til Saudi Aramco.

Flere kilder har sagt til Financial Times at Saudi-Arabia «presser» eller «tvinger» rike lokale familier for å delta i børsnoteringen.

Saudi Aramco har ikke kommentert saken, men en talsperson fra saudiarabiske myndigheter sier til den britiske avisen at anklagene er grunnløse.

Det norske oljefondet har sagt nei til å delta i børsnoteringen.

Grunnen er at regjeringen satte aksjeinvesteringer i fremvoksende markeder, som Saudi-Arabia, på pause, i påvente av nye vurderinger av blant annet den politiske risikoen i flere av markedene.

I et eget brev til regjeringen i august viser Oljefondet til at det er nedsatt et utvalg som skal vurdere de etiske retningslinjene til fondet. Fondet har blant annet fått kritikk fra Amnesty for å øke investeringene i landet med ni milliarder kroner, på grunn av landets brudd på menneskerettigheter.

Stor reform

Saudi-Arabia er fortsatt svært avhengig av olje, noe landets mektige kronprins Mohammed bin Salman har lovet å gjøre noe med.

Kronprinsen har lansert reformplanen «Vision 2030», som skal trygge økonomien i landet.

En del av strategien skal være å fremme en privatisering av landet, samt fokusere på andre næringer landet kan hente inntekter fra. Kronprinsen håper på å skape flere hundre tusen nye jobber i privat sektor.

Det statlige budsjettunderskuddet endte på 136 milliarder riyal, tilsvarende rundt 330 milliarder kroner, i fjor. Det er ventet at det vil ligge på omkring samme nivå i 2019 også, ifølge Reuters.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Saudi Aramcos børsnotering
 2. Mohammed bin Salman
 3. Saudi Aramco
 4. Saudi-Arabia
 5. Midtøsten
 6. Børsnotering

Flere artikler

 1. Saudi Aramco får grønt lys for børsnotering

 2. Kampen mot kronprinsen: Frykter å bli drept av Saudi-Arabia

 3. FT: Rike familier presses til å delta i Saudi Aramco-notering

 4. Betalt innhold

  Saudiarabisk oljekjempe går på børs

 5. Kraftig resultatfall for børsklare Saudi Aramco