Oljekjempene

Dansk pensjonsfond tar klimagrep: Derfor solgte vi oss ut av Equinor

Det danske pensjonsfondet MP Pension har solgt seg ut av Equinor og ni andre store oljeselskaper. De frykter dårlig avkastning hvis verden tar grep for å nå målene i Paris-avtalen.

KASTET UT: Det danske pensjonsfondet MP Pension har kastet ut Equinor og en rekke andre oljeselskaper, fordi de frykter for avkastningen og mener at oljeselskapenes forretningsmodeller ikke er i tråd med målene i Paris-avtalen. Dette er Equinor-feltet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Equinor
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Etter å ha solgt seg ut av kull og tjæresand i 2018, har MP Pension bestemt seg for å selge seg ut av oljeselskaper også, som del av en ambisjon om å være Danmarks mest ansvarlige pensjonsselskap.

Fondet er landets 11. største pensjonsforvalter med en kapital på rundt 115 milliarder danske kroner, og forvalter pensjonspengene til danske gymnaslærere og psykologer.

Fra 2020 skal pensjonsfondet ikke eier aksjer i selskaper som har 50 prosent eller mer av omsetningen fra olje, med mindre selskapets forretningsmodell er innrettet i tråd med Paris-avtalens mål om å begrense global oppvarming til ned mot 1,5 grader.

– Hvis verden kommer inn på en kurs mer konsistent med Parisavtalen, altså halvannen til to grader, så er det vår bedømmelse at disse selskapene vil ha kjempeproblemer, sier investeringssjef Anders Schelde i MP Pension til E24.

Den siste tiden har mange institusjonelle investorer dumpet oljeaksjene. Dette var også et sentralt tema for investorer og bransjefolk på Paretokonferansen denne måneden.

Les også

Les også: – Det er helt klart en anti-olje og gass-atmosfære nå

Dumpet ti oljekjemper

I første omgang har MP Pension varslet at det har solgt seg ut av norske Equinor og resten av de ti største private oljeselskapene i verden, inkludert ExxonMobil, BP, Shell, Chevron, PetroChina, Rosneft, Sinopec, Total og Petrobras.

Salget er ikke så stort målt i kroner, det danske pensjonsfondet eide bare aksjer for 644 millioner danske kroner i de ti største oljeselskapene. Til sammenligning eier det norske Oljefondet ved utgangen av fjoråret aksjer for rundt 145 milliarder norske kroner i de ti oljeselskapene.

Schelde sier at det i økende grad er enighet mellom vitenskapsfolk og investorer om at verden er på vei mot tre til fire graders oppvarming, langt unna målene i Parisavtalen. Men det kan endre seg, og da ser MP Pension en «kjemperisiko for avkastningen» i oljeselskapene, sier han.

– Da vil skatter, reguleringer og innovasjon i ny teknologi gjøre at etterspørselen etter fossil energi gå ned.  Med lavere etterspørsel og lavere pris får du en «double whammy» på topplinjen deres, altså mindre mengder til lavere priser, sier Schelde.

– Du kan få en real kollaps i inntjeningen deres. Og de reservene som de har på balansen vil kunne bli «stranded assets», fordi de ikke har noen økonomisk verdi, legger han til.

Oljeselskapene har ulik strategi, og ifølge MP Pension er seks av de ti oljekjempene helt klart ikke kompatible med Paris-målene. Fire selskaper, inkludert Equinor, er under omstilling.

– De har begynt å tenke på forretningsmodellen sin og hva det er bruk for at de gjør av endringer, men vi syns stadig at når vi ser på Equinor og de andre av disse fire selskapene at de ikke planlegger grundig nok for at dette skal skje, sier Schelde.

(saken fortsetter under bildet)

DUMPER OLJEAKSJER: Investeringssjef Anders Schelde i MP Pension har dumpet ti av verdens største oljeselskaper, av frykt for avkastningen. Det danske pensjonsfondet mener at forretningsmodellene i blant andre Equinor ikke er i tråd med målene i Paris-avtalen om klima fra 2015.

MP Pension

Må endres markant

Ifølge Schelde kan det være at fondet vil kjøpe seg inn i oljeaksjene igjen. Men da kreves det markant endring i strategiene deres.

Han mener selskapene må endre forretningsmodellen til å bli konsistent med Parisavtalen, tenke ut av boksen og bruke kompetansen sin til å investere i grønne prosjekter, og som et absolutt minimum bør de i alle fall ikke aktivt motarbeide Parisavtalen, de bør stanse sine lobbyaktiviteter.

– Det kan kokes ned til disse tre tingene, sier Schelde.

Ikke fått reaksjoner

– Har dere fått noen reaksjoner fra oljeselskapene?

– Ikke ennå, jeg vet heller ikke om vi vil få det. Vi er heller ikke noen stor investor i disse selskapene. I gjennomsnitt eier vi 0,007 prosent av de ti selskapene, sier Schelde.

Han understreker også at salget av aksjene i blant andre Equinor ikke er etisk begrunnet.

– For oss er det begrunnet i avkastning, sier Schelde.

Han påpeker at mange danske pensjonsfond har ekskludert aksjer i selskaper de mener driver med klimaskadelig virksomhet.

– Alle danske pensjonsselskaper ekskluderer kull og tjæresand, noen ekskluderer også utvalgte oljeselskaper som ExxonMobil. Men vår beslutning er nok den mest vidtgående, legger han til.

Fra før har MP Pension i likhet med det norske Oljefondet kvittet seg med tobakkaksjer. I tillegg har det blant annet satt Swedbank i karantene etter mistanker om hvitvask og ekskludert gruveselskapet Vale etter en miljøkatastrofe da en demning brast i 2019.

Les også

Les mer: Høyere oljepris kan forsterke Sverdrup-effekt: – Det blir mye penger

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. Parisavtalen
 3. ExxonMobil
 4. Shell
 5. Equinor
 6. Fond

Flere artikler

 1. Storbank krever klimaplan for å finansiere olje og gass

 2. Betalt innhold

  Dansk pensjonsfond svartelister Equinor

 3. BP-styreleder Helge Lund: – Arbeider med å redusere utslipp

 4. Annonsørinnhold

 5. Stiller spørsmål ved Equinors oljepris-anslag: – Klokken må tikke

 6. IEA tviler på snarlig kutt i kullforbruket