Rapport: Tesla kan bli først i verden med historisk short-milepæl

Investorer har veddet nær 20 milliarder dollar mot Tesla-aksjen. Veddemålene har også begynt å ramle inn mot Nel-partneren Nikola.

TOPPSJEF: Tesla-sjef Elon Musk har gjentatte ganger gitt klar beskjed om hva han mener om shortere.
Publisert:

En fersk rapport analysebyrået S3 Partners mener aksjene til elbilprodusenten Tesla og lastebilprodusenten Nikola er kandidater til å bli rammet av en såkalt «shortskvis».

– Vi er i midten av en Tesla-«shortskvis» og på kanten av stupet av en i Nikola. Det ser ut som at produsenter av el- og hydrogenbiler er de tause shortsalgdreperne i markedet i dag, skriver analysebyrået i rapporten.

Begrepet «shortskvis» innebærer at de investorene som har veddet mot aksjen raskt må kvitte seg med veddemålet ved å kjøpte tilbake aksjene til eieren de har lånt dem av. Dette fører ofte til et kjøpspress i markedet som dytter aksjen ytterligere oppover.

Slike veddemål kalles shortsalg, og innebærer at en investor låner aksjer fra en aksjonær for å selge dem med mål om å kunne kjøpe dem tilbake til en lavere pris. Dette gjør at man kan hente profitt av en eventuell nedgang. Dersom aksjen går oppover før man selger vil man naturlig nok tape penger.

Det var Bloomberg som først omtalte rapporten.

Les også

Musk sier Tesla vil ha en selvkjørende bil klar i år

Kan bli først med 20 mrd. i veddemål mot seg

Skvisen som kan komme i Tesla er av det noe åpenbare slaget. Hittil i år har aksjen steget omtrent 250 prosent på Wall Street, noe som kan ha ført til enorme tap for shortere.

Samtidig er Tesla en favoritt blant shortere. Totalt er det inngått veddemål på 19,95 milliarder dollar, tilsvarende 190 milliarder kroner, mot selskapets aksje, ifølge S3 Partners.

Les også

Gjør narr av Tesla-shortere med røde satengshorts

Hittil i år har shortere tapt mer enn 18 milliarder dollar på veddemålet mot elbilprodusenten. Dette innebærer at tapsgrensene snart kan være nådd for flere av dem som gjør at de blir nødt til å realisere tapet.

Slike situasjoner er en av flere scenarioer som normalt sett kan skape en «shortskvis».

Med de enorme veddemålene mot seg er selskapet i posisjon til å bli det første noensinne hvor shortere har veddet mer enn 20 milliarder dollar.

Nikola-sjef Trevor Milton
Les også

Tysk Tesla-tabbe – mann kjøpte 28 biler ved et uhell

Nikola-aksjen må falle 1,67 prosent om dagen

For Nel-partneren Nikolas del mener S3 Partners at det finnes en helt annen type shortskvis i emning.

Denne går ut på at rentekostnadene shorterne har til lånet av aksjer blir så høye at de sluker gevinsten. Akkurat det har skjedd i det siste med Nikola-aksjen. Ifølge S3 Partners er rentenivået på utestående shortposisjoner nå på 600 prosent, samtidig som nye posisjoner gir en rente på 850–950 prosent.

Disse utgiftene gjør at shortere av Nikola trenger at aksjekursen faller 1,67 prosent hver dag kun for å dekke opp kostnadene, ifølge analysebyrået.

Publisert: