Oslo Børs endte med svært kraftig nedgang

Hovedindeksen på Oslo Børs vendte kraftig nedover torsdag ettermiddag, mens utbruddet av coronavirus preger nyhetsbildet.

Børsdagen
 • Hanna Ghaderi
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Ine Brunborg
 • Eivind Bøe
Publisert:

Hovedindeksen, som fra før startet dagen med tunge fall, vendte kraftig nedover torsdag ettermiddag. Utviklingen skjedde mens norske myndigheter presenterte nye tiltak i møte med virusutbruddet.

Hovedindeksen var ved stenging ned 8,77 prosent til 650,60 poeng.

Denne aksjeindeksen inneholder et utvalg av aksjer som sammen skal representere de børsnoterte selskapene på Oslo Børs.

Børsen fikk sitt største fall på én dag siden finanskrisen i 2008. På tre uker har tre og et halvt år med børsoppgang blåst bort.

Også oljeprisen er på vei nedover, der ett fat med nordsjøolje handles for 33,35 dollar, ned 6,98 prosent for dagen.

DNB var mest omsatt, ned 9,93 prosent, foran Equinor og Telenor som falt henholdsvis 8,44 og 6,7 prosent.

Før åpningstid på Oslo Børs spådde analytikerne et kraftig fall fra start.

– Vi nærmer oss et punkt der vi kan si at det er ekstrem frykt i markedene. Vi nærmer oss en litt panikkartet utvikling. Signalene fra Trump-administrasjonen om at man skal begrense innreise fra og med fredag, det er klart at det kanskje i større grad bidrar til å forsterke frykt og panikk enn at det beroliger amerikanske husholdninger og finansmarkedene, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank til E24.

Slik var børsåpningen

Norwegian stupte på børs

Norwegian-aksjen var ned over 26 prosent i tidlig handel torsdag. Norwegian-aksjen har fått hard medfart på børsen de siste ukene og falt videre onsdag da sluttkursen endte på 9,53 kroner, et fall på drøyt 15 prosent.

Aksjen var ved stenging ned 22,06 prosent til kurs 7,428 kroner torsdag.

Nedgangen kommer etter at USAs president Donald Trump natt til torsdag opplyste at han innfører innreiseforbud fra Europa, utenom Storbritannia.

Det preger flere flyselskaper rundt om i Europa, der både Air France, British Airways-eier IAG og Lufthansa faller tydelig torsdag ettermiddag.

Tirsdag denne uken varslet Norwegian at de kansellerer 3.000 avganger fra midten av mars til midten av juni. Det tilsvarer 15 prosent av kapasiteten. I tillegg opplyste selskapet at en «betydelig andel av arbeidsstyrken» vil bli permittert.

Frykten preger markedet

Før åpning besluttet Oslo Børs å implementere «fast market»-regel knyttet til kursovervåkning og prisinngangstoleranse som følge av økt markedsvolatilitet.

Lie viser til at de amerikanske børskontraktene falt under Trumps tale, og tror det tyder på at markedene ikke ble beroliget. Strategen peker på at også bedriftenes finansieringskostnader har steget, et tegn på frykten som nå preger markedet.

– Det har steget ganske markant, til det høyeste nivået siden 2016, sier Lie.

Med børsfallet onsdag avsluttet Wall Street den lengste oppgangsperioden i historien, påpeker han.

– Man skal ikke undervurdere signaleffekten av det heller. Det bare bekrefter at nå er vi i en mer alvorlig situasjon enn vi har vært noen gang siden finanskrisen, sier han.

Børsuro smittet over til Asia

Onsdag erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) coronaviruset som en pandemi. Natt til torsdag innførte USA et reiseforbud fra Europa de neste 30 dagene. De toneangivende indeksene i USA falt 5,1 prosent i snitt onsdag, og Dow Jones-indeksen har korrigert ned mer enn 20 prosent fra rekordnivået.

Wall Street-fallet smittet over til de asiatiske markedene, som også hadde en kraftig nedgang. Nikkei-indeksen i Japan avsluttet dagen ned 4,41 prosent. I Australia endte børsen ned hele 7,4 prosent torsdag som er det største fallet på en dag siden finanskrisen i 2008.

Les også

Flyanalytiker om Trumps innreiseforbud: – Ser ikke bort ifra at flere land vil følge USA

Les også

Trump med drastisk corona-tiltak: Stanser innreise fra Europa til USA

Les også

Wall Street falt kraftig: – Vi kan se panikken i aksjemarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

 1. Ny tung dag på Wall Street

 2. Oppgang på Oslo Børs etter krisepakke

 3. Brutal børsdag i Europa

 4. Verste børsdag siden august 2015: Falt 4,88 prosent

 5. Oslo Børs avslutter i pluss etter urolig handel