Elkem-sjefen om coronaviruset: – Grunn til å være bekymret

Sent torsdag kveld fikk industriselskapet Elkem bekreftet at en av deres ansatte ved hovedkontoret i Oslo er smittet av coronaviruset. Fredag må konsernsjef Michael Koenig styre over 6.200 ansatte hjemmefra.

HJEMMEKONTOR: Konsernsjef Michael Koenig i Elkem må jobbe hjemmefra etter at en ansatt i Oslo er corona-smittet.
Publisert: Publisert:

Fredag morgen sendte industrigiganten Elkem ut en SMS til samtlige ansatte ved hovedkontoret på Skøyen i Oslo.

Alle må jobbe hjemmefra, imens kontoret stenges for grundig rengjøring.

– Hvis noen hadde spurt meg før i dag, så ville jeg jo trodd at det var mest sannsynlig at en av våre ansatte i Kina ble smittet først. Men åpenbart har skjebnen bestemt at det første smittetilfellet skulle bli en av våre medarbeidere i Oslo, sier Elkem-sjefen på telefon til E24.

3.000 av de ansatte holder til i Kina, hvor coronaviruset brøt ut i desember i fjor.

– Dette er en litt spesiell dag, og det er naturligvis grunn til å være bekymret. Samtidig gjør vi det beste ut av situasjonen vi nå befinner oss i, med omtanke for våre kolleger og gode digitale løsninger.

Elkem er et av Norges eldste industrikonsern og en av verdens ledende aktører innenfor produksjon av silisiumbaserte metaller og produkter. Disse produktene brukes i en rekke bransjer, som kosmetikk, luftfart, bil- og byggebransjen og helsesektoren.

Les også

Elkem stenger hovedkontor etter corona-smitte

Fem ansatte i karantene

Personen som er smittet har nylig kommet hjem til Norge fra en privat reise i Europa. Selskapet vil ikke gå nærmere inn på hvor vedkommende har vært.

De jobber nå med å kartlegge hvor mange som har hatt nær kontakt med den smittede. Fredag morgen dreide det seg om fem personer, som nå er satt i karantene.

– Først og fremst er det kjedelig for personen som er smittet. Jeg er veldig glad for å høre at vedkommende er i god form. Det ser ikke ut til at dette er alvorlig for vår kollega, men likevel er dette selvsagt ikke noe vi ønsker, sier Koenig.

– Er du redd for at dette kan ha smittet mange på hovedkontoret? 

– Per nå er jeg ikke bekymret for det. Helsemyndighetene har gitt beskjed om at det ikke er noen stor risiko for at andre enn de som nå er satt i karantene, har blitt smittet. 

STENGT: Hovedkontoret til Elkem på Skøyen i Oslo.

Bekymret

Konsernsjefen legger ikke skjul på at viruset som nå har spredd seg verden over, vil påvirke selskapet. Selskapet er et av mange som har hatt forsinkelser, som følge av det massive utbruddet i Kina.

– Det vil definitivt påvirke oss. Vi har hatt produksjonsforsinkelser i Kina etter kinesisk nyttår, og har nå nettopp begynt å komme i gang igjen. Så langt går det bra, sier han.

Koenig vedgår at han er urolig for hvilke konsekvenser utbruddet vil få.

– Jeg er absolutt bekymret. Ikke så mye på grunn av smittetilfellet, men jeg er bekymret for hvordan coronaviruset vil påvirke verdensøkonomien og virksomheten vår.

– Det er en usikkerhet knyttet til hvordan viruset vil påvirke den globale økonomien. Det er det ingen som vet ennå, sier han.

– Får testet fleksibiliteten

Samtidig understreker han at han er trygg på at selskapet vil klare å hente seg inn igjen.

– Utenfor Kina har dette så langt ikke rammet driften vår. Så langt handler det om uro og bekymringer på det finansielle markedet, men det kan selvsagt komme til å påvirke næringslivet. 

Om alt går etter planen vil hovedkontoret i Oslo åpnes igjen fra og med mandag.

Allerede forrige uke bestemte selskapet at det årlige globale ledermøte som finner sted neste uke, skal foregå digitalt. Koenig mener at situasjonen selskapet nå befinner seg i, gir dem muligheten til å teste hvor fleksible de egentlig er.

– Nå som jeg har hatt hjemmekontor har jeg rukket å tenke litt, og kommet frem til at jeg uansett bruker rundt halvparten av min arbeidstid på digitale møter. Man merker nesten ingen forskjell. Jobben og driften går som normalt, og dette er en god mulighet til å teste hvor fleksible vi er.

Publisert:
Gå til e24.no