SAS tar corona-grep: Kutter ruter i Europa og til Hongkong

Flyselskapet SAS tør ikke lenger spå hvordan resultatene i 2020 blir som følge av utbruddet av coronaviruset (Covid-19). Selskapet varsler nå ansettelsesstopp, kapasitetskutt i Europa og kanselleringer av alle flyginger til Hongkong.

Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS tar nå grep for å møte effekten av corona-utbruddet. Arkivbilde.
Publisert:

Som så mange andre flyselskaper har gjort før dem kommer SAS nå med et varsel om at virusutbruddet påvirker etterspørselen etter flybilletter.

– Som en respons på lavere etterspørsel vil SAS de neste månedene søke å redusere deler av kapasiteten i kortdistansenettverket (ruter i Europa, journ.anm.), skriver SAS og fortsetter:

– I tillegg til de allerede kansellerte flygingene til og fra Fastlands-Kina vil SAS kansellere flygingene til Hongkong fra 5. mars.

SAS opplyser ikke hvilke ruter i Europa som nå kan bli kansellert eller få redusert kapasitet:

– Vi går ikke så mye i detalj, men det ligger i kortene at det har vært lavere etterspørsel i Italia. Akkurat hvilke strekninger som vil bli påvirket er noe vi skal avgjøre i tiden fremover, sier John Eckhoff, pressesjef i SAS til E24.

SAS varsler også at de iverksetter tiltak for å kutte kostnadene sine. Det inkluderer «kutt i administrasjons- og personellkostnader» og en frys i ansettelser.

Det blir også stand i en del prosjekter og markedsføringskampanjer. SAS skriver at permitteringer, tidlig pensjon eller frivillig fri og permisjon er aktuelt.

– Gitt usikkerheten knyttet til utbruddet og effekten på den samlede etterspørselen etter flyreiser, trekker SAS guidingen for regnskapsåret 2020 (...) På dette tidspunktet er det for tidlig å vurdere den fulle effekten på SAS’ virksomhet og finansielle resultater, skriver selskapet.

Les også

Flygiganter med resultatvarsel etter coronavirus

SAS’ corona-regning vil trolig stige

Norwegian har så langt ikke varslet at de vil kutte kapasitet som følge av virusutbruddet eller hvordan det påvirker selskapets økonomi. Norwegian har ingen flyruter til Kina.

– Har Norwegian noen planer om å redusere kapasiteten på short- eller long haul som følge av coronaviruset, og ser dere noen reduksjon i bookinger eller oppmøte til avganger?

– Vi har ikke noe nytt å melde og flyr som normalt, sier kommunikasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian til E24.

Finnair og EasyJet kom i forrige uke med resultatvarsler knyttet til effektene av virusutbruddet. Mandag kom Ryanair med et varsel om at opp til 25 prosent av avgangene i Europa, primært til og i Italia, kan bli kuttet fremover.

Ryanair meldte samtidig at de opplever en «betydelig» nedgang i bookingene i slutten av mars og inn i april måned.

Lufthansa, Air France-KLM og British Airways har også varslet at virusutbruddet får konsekvenser for selskapenes virksomhet.

SAS slapp i forrige uke resultatene for sitt første kvartal (som løper november-januar i det avvikende regnskapsåret). Der opplyste SAS At de kansellerte avgangene til Kina var ventet å gi selskapet et inntektstap på om lag 193 millioner norske kroner.

«Så lenge Covid-19 (Corona-viruset, journ.anm.) utbruddet er begrenset i omfang og kanselleringene av flyginger er isolert til vintersesongen, bør dette kun ha en marginal effekt på inntjeningen vår», skrev selskapet videre.

Ettersom SAS nå også varsler at kapasiteten i Europa vil bli kuttet vil corona-regningen også

– På kort sikt vil en redusert kapasitet redusere flyrelaterte kostnader, som drivstoff, flyplassavgifter og andre kostnader, skriver SAS i resultatvarselet.

Les også

Ryanair tar corona-grep: Kutter 25 prosent av avgangene

Publisert: