Norwegian tror de trenger flere milliarder: Flyeksperter og leasingtopp foreslås til styreverv

I forslaget fra valgkomiteen vil flere flytopper og leasinggiganten AerCap suse inn i Norwegian-styret. Konsernsjefen i den irske leasinggiganten er innstilt som leder av valgkomiteen. Norwegian varsler også at de vil trenger flere milliarder

Norwegian-fly satt på bakken på Gardermoen under corona krisen
Publisert:

Tirsdag slapp Norwegian både innkallingen til den ordinære generalforsamlingen 30. juni og årsrapporten.

Etter at Norwegian nylig gjennomførte en omfattende restrukturering for å unngå konkurs under corona-krisen, fikk selskapet inn flere leasingselskaper som eiere. Deler av gjelden Norwegian har til leasingselskapene har nemlig blitt gjort om til aksjer.

I etterkant har det blitt spekulert i hvilken rolle Norwegians nye kreditorer ville innta – om de ville være en aktiv eier eller om de bare ville selge seg ut så raskt de fikk en grei pris.

Innkallingen til generalforsamlingen viser at de nye eierne nå vil ha innflytelse i selskapet og dette gjelder særlig den irske leasinggiganten AerCap.

Konsernsjef Aengus Kelly innstilles nemlig som ny leder av valgkomiteen i Norwegian, etter Bjørn Kise. Samtidig innstilles Anton Joiner, direktør for risikohåndtering i det samme leasingselskapet, som nytt styremedlem.

Tror de trenger mer penger

I årsrapporten letter Norwegian også på sløret for hvordan det står til med selskapets finansier.

Luftfarten er i krise, og en kraftig nedgang i trafikken og billettsalget har ført til at de fleste selskaper har måttet ta grep. Flere har fått statlige krisepakker, det har vært satt i gang omfattende restruktureringer og mange har også måttet ta opp lån eller hente ny finansiering på annen måte.

SAS har varslet at de vil komme med en restruktureringsplan denne måneden.

Norwegian sikret seg nylig 3,0 milliarder i statsgaranterte lån under den norske krisepakken. I tillegg har selskapet gjennomført en emisjon som brakte inn 400 millioner i friske kroner (før gebyrer på 130 millioner til rådgiverne).

Dette fylte en kasse som var i ferd med å gå tom, men disse pengene er neppe nok, ifølge selskapets prognoser.

Selskapet har tidligere uttalt at de regner med at kassen vil tømmes med mellom 300 og 500 millioner kroner i måneden fremover, selv om selskapet er «dvalemodus». Til tross for permitteringer, nedbemanninger og omfattende kostnadskutt, er det ikke nok når billettsalget og inntektene i stor grad har falt bort.

Norwegian skriver at hvis coronakrisen, reiserestriksjoner og en laber etterspørsel i markedet fortsetter til slutten av 2020, så «anslår selskapet at man ikke lenger vil ha tilstrekkelig arbeidskapital i løpet av første kvartal 2021».

Norwegian anslår at selskapet da vil trenge «rundt 2,2 milliarder kroner ut andre kvartal 2021». Norwegians finansdirektør Geir Karlsen har gjort det klart at selskapet først planlegger å begynne opptrappingen av trafikken fra påsken 2021 og utover. Først i 2022 regner man med et mer normalt marked og trafikk.

Norwegian skriver at de forventer å få inn disse pengene gjennom «ytterligere finansiering, ytterligere utstedelse av aksjer, endring av selskapets forretningsplan, salg av eiendeler eller andre finansieringskilder».

Hvis reiserestriksjoner løftes og trafikken tar seg opp før slutten av 2020 vil «behovet for ytterligere arbeidskapital trolig være lavere» enn 2,2 milliarder, skriver Norwegian.

I starten av mai ga aksjonærene i Norwegian selskapet fullmakt til å gjennomføre flere emisjoner og hente inn opp til 10 milliarder i konvertibel gjeld.

Les også

Geir Karlsen tjente 11,4 millioner kroner i fjor

EasyJet-direktør, flyveteran og leasingtopper

Valgkomiteen i Norwegian foreslår altså flere endringer i styret, men også valgkomiteen foreslås endret fra dagens medlemmer:

 • Bjørn H. Kise, Norwegians tidligere styreleder og medgründer har meldt at han takker av
 • Aengus Kelly, konsernsjef i leasingselskapet AerCap innstilles som ny leder av valgkomiteen
 • Nils Bastiansen, direktør for aksjer i Folketrygdfondet er innstilt på å fortsette
 • Finn Øystein Bergh trer ut av valgkomiteen
 • Sven Fermann Hermansen er innstilt på gjenvalg

Det er hodejegerfirmaet Egon Zehnder som har bistått valgkomiteen i arbeidet, kommer det frem av innstillingen. Dette er det samme firmaet som har bistått konsernsjef Jacob Schram i utnevnelsen av den nye konsernledelsen i selskapet, som E24 nylig omtalte.

Styret foreslår for generalforsamlingen å endre vedtektene i styret, slik at antallet styremedlemmer økes fra 3–8 til 5–12 medlemmer.

Her er innstillingen til nytt styre:

 • Styreleder Niels Smedegaard var frem til mai 2019 konsernsjef i DFDS Seaways. Han kom deretter inn som ny styreleder i Norwegian for to år. Smedegaard har vært sentral i utnevnelsen av Jacob Schram som ny konsernsjef og i redningsoperasjonen. Valgkomiteen innstiller på at Smedegaard blir sittende i perioden sin (2019–2021)
 • Liv Berstad trer ut av styret etter eget ønske. Hun er daglig leder i kleskjeden KappAhl i Norge.
 • Christian Fredrik Stray trer ut av styret. Han er administrerende direktør i Hy5Pro AS (Hy5) og har vært uavhengig styremedlem
 • Ingrid Elvira Leisner er valgt for perioden 2019–2021 og innstilles uten endringer. Leisner er uavhengig styremedlem.
 • Styremedlem Sondre Gravir har sittet i Norwegian-styret i flere år og innstilles gjenvalgt. Gravir er konsernsjef i treningskjeden Sats og har blant annet bakgrunn fra Finn og Schibsted. Gravir er uavhengig styremedlem.
 • Valgkomiteen innstiller Anton Joiner som nytt styremedlem. Han er direktør for risikostyring i leasingselskapet AerCap.
 • Valgkomiteen innstiller Chris Brown som nytt styremedlem. Brown er driftsdirektør i EasyJet, men er i permisjon.
 • Valgkomiteen innstiller Jaan Albrecht Binderberger til styret. Binderberger har lang fartstid fra luftfart, har vært konsernsjef i Star Alliance og var konsernsjef i Saudi Arabian Airlines frem til slutten av 2019
 • Valgkomiteen innstiller også Vibeke Hammer Madsen til styret. Hun har tidligere vært administrerende direktør i Virke.

I tillegg har Norwegian-styret bestått av disse ansattrepresentantene som alle er valgt til 2021:

 • Geir Olav Øien
 • Eric Holm
 • Katrine Gundersen
Les også

Utskiftningene i Norwegian fortsetter: Her er Jacob Schrams nye ledergruppe

EasyJet og Norwegian er gamle kjente

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs er ikke overrasket av leasingselskapet vil inn, men mener man bør merke seg to ting spesielt.

– Binderberger er en erfaren og bra mann, men som kommer fra nettverkssiden, ikke lavpris, sier Elnæs og fortsetter:

– Norwegian og EasyJet har allerede samarbeidet en stund, men det har ikke vært et stort samarbeid. Hvis de nå skal jobbe tettere fremover og bli en konstellasjon, så kan EasyJet feede Norwegians langdistanseoperasjon i London, mens Norwegian kan frakte EasyJet-passasjerer til Norden. EasyJet har aldri hatt en stor posisjon i Norden.

Norwegian inngikk for flere år siden et samarbeid med EasyJet. Selv om det har vært teknisk krevende så har selskapene fått til et samarbeid der passasjerer kan fly fra USA til Europa med Norwegians langdistansefly og deretter videre med EasyJet – eller motsatt vei.

Tidligere konsernsjef Bjørn Kjos hadde store planer om å utvide samarbeidet. I oktober i fjor utvidet Norwegian sitt samarbeid gjennom en avtale med amerikanske JetBlue.

Publisert:
Gå til e24.no