Stormaktenes handelskrig

Kina opprettholder toll på silisium: Rec Silicon-aksjen faller

Rec Silicon-aksjen faller over 20 prosent etter at Kina opprettholder en toll på silisium. Selskapet tror Kina likevel vil importere polysilisium fra USA, slik landet forpliktet seg til i en handelsavtale forrige uke.

AKSJEN FALLER: Rec Silicon-aksjen faller mandag, etter at Kina varsler at landet opprettholder en toll på polysilisium. Dette bildet er fra selskapets anlegg Moses Lake i USA, hvor produksjonen for tiden er nedstengt.

Rec Silicon
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Onsdag 15. januar skrev USA og Kina under en første fase av en handelsavtale, som åpnet for at Kina skulle importere en viss mengde høykvalitets polysilisium fra USA.

Avtalen ga et aksjeoppsving for Rec-aksjen, som torsdag steg med rundt 65 prosent. Fredag snudde den noe etter oppgangen, og falt med 12 prosent.

I helgen kom det melding om at Kina opprettholder importtollen på 57 prosent på polysilisium av solcellekvalitet. Mandag faller Rec-aksjen igjen, selv om selskapet mener kunngjøringen var ventet, og at Kina fortsatt skal importere silisium fra USA.

Rec-aksjen er ned 21,74 prosent til 3,50 kroner kort tid etter handelsstart mandag.

Les også

Kina opprettholder straffetoll på silisium fra USA

«19. januar 2020 kunngjorde Næringsdepartementet i Kina at det ville forlenge tollene på import av polysilisium av solcellekvalitet fra USA og Sør-Korea i ytterligere fem år fra 20. januar 2020», skriver Rec Silicon i en melding mandag morgen.

«Denne kunngjøringen var ventet av USAs regjering og Rec Silicon», legger selskapet til.

– Jeg vil påstå at det er negativt at Kina har agert på denne måten. Det er klart at når man sitter på utsiden er det vanskelig å vite hva som var forventet av amerikanske myndigheter, om dette var en prosess som man ikke klarte å stoppe i tide, sier analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux til E24.

– Men i utgangspunktet vil jeg tro at man håpet på en fjerning av denne tollsatsen i etterkant av handelsavtalen. Når tollsatsen er der, vil det uansett skape tvil om hvor mye Kina kommer til å kjøpe av amerikansk polysilisium, sier han.

Les på E24+

Det kan være en fare for at markedet tar gledene på forskudd i Rec Silicon

Tror Kina vil importere mer

Rec Silicon mener at Kina likevel vil importere polysilisium fra USA, slik landet har forpliktet seg til i handelsavtalen.

«Vi venter ikke at denne kunngjøringen fra Næringsdepartementet vil påvirke eller endre Kinas forpliktelse til å kjøpe polysilisium fra USA, slik fase én av handelsavtalen mellom USAs og Kinas regjering legger opp til», skriver Rec Silicon.

Ifølge handelsavtalen skal Kina i 2020 importere varer fra USA for 1.000 milliarder kroner i form av industrimaskiner, elektrisk utstyr, fly, kjøretøy, optisk og medisinsk utstyr, jern og stål, polysilisium, tømmer, kjemiske produkter og annet. Denne summen skal stige til 1.170 milliarder kroner i 2021, ifølge avtalen.

Det er derimot ikke spesifisert i avtalen nøyaktig hvor mye polysilisium Kina skal importere fra USA.

Moses Lake-anlegget.

Rec Silicon

USAs handelsunderskudd med Kina var på 380 milliarder dollar (3.380 milliarder kroner) i fjor, et nivå amerikanske myndigheter mener ikke er bærekraftig. Under president Trump har USAs regjering hatt som mål å redusere dette gapet i handelsbalansen overfor Kina.

Oppgangen i Rec-aksjen sist uke ga solid papirgevinst for Kjell Inge Røkkes Aker Capital, som i desember kjøpte en aksjepost på nær 23 prosent fra investor Jens Ulltveit-Moe for 85 millioner kroner. Posten økte med rundt 130 millioner bare i løpet av torsdag, og var på det meste opp 242 millioner siden kjøpet. Fredag og mandag forduftet imidlertid noe av disse verdiene.

Les også

Rec-rally ga Røkke og Aker en papirgevinst på 130 mill.

Stengte ned i USA

I sommer stengte Rec ned sin produksjon av polysilisium ved Moses Lake i USA. Selskapet har ikke tatt noen avgjørelse om å starte opp igjen denne produksjonen ennå, og sier at det vil vurdere markedet for silisium etter avtalen og holde investorene oppdatert.

«Rec Silicon takker igjen USAs regjering, spesielt president Trump og USAs handelsrepresentant Lighthizer og hans forhandlingsteam ved kontoret for USAs handelsrepresentant, for å prioritere interessene til USAs polysilisiumindustri i denne viktige handelsavtalen», skriver Rec.

Selskapet har tidligere opplyst om at produksjonskostnaden for én kilo polysilisium på Moses Lake ligger på rundt 8 dollar per kilo polysilisium ved full kapasitet, mens kinesiske produsenter ifølge Columbia Basin Herald bruker 10–11 dollar på det samme.

Det er usikkert hvor dyrt det vil bli å starte opp igjen anlegget, som kostet 1,7 milliarder kroner da det stod ferdig i 2010. Et annet spørsmål er om anlegget fortsatt er konkurransedyktig i markedet.

Rec Silicon vil så langt ikke endre vurdering av de økonomiske utsiktene sine, ifølge mandagens melding.

Les også

Handelsavtale åpner Kina for Rec: – Svært positivt

Les også

Jens Ulltveit-Moes Rec-exit: Har tapt over 900 millioner på fem år

Les også

Kjell Inge Røkkes Aker kjøper Ulltveit-Moes aksjepost i Rec Silicon for 85 millioner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. Rec Silicon
 3. Silisium
 4. USA
 5. Kina
 6. Handelsbalanse

Flere artikler

 1. Rec Silicon vurderer å gjenåpne prestisjeanlegg: – Endelig en avslutning på handelskrigen

 2. Handelsavtale åpner Kina for Rec: – Svært positivt

 3. Bloomberg: USA vil ikke fjerne toll på minst ti måneder

 4. Kina halverer tollsatsene på flere hundre amerikanske varer

 5. Kina bekrefter at de signerer første del av handelsavtalen neste uke