«Dr. Doom» advarer mot oljesjokk og aksjekrakk

Økonomiprofessoren Nouriel Roubini har med seg en lang bekymringsliste på sitt norgesbesøk. Han advarer om at konflikten mellom USA og Iran kan spinne ut av kontroll og utløse nedgangstider i verdensøkonomien.

Nouriel Roubini på Skagens finanskonferanse onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Terje Bendiksby
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Hverken angrep mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia eller konflikten mellom USA og Iran i det oljerike Midtøsten har rokket ved oljeprisen eller aksjemarkedene i særlig grad.

Risikoen for en opptrapping av konflikten mellom USA og Iran er imidlertid høyst reell, og kan i verste fall sende oljeprisen over 100 dollar per fat, utløse nedgangstider i verdensøkonomien og et aksjefall på 40 prosent, advarer økonomiprofessor Nouriel Roubini.

Iranskfødte Roubini gjester onsdag Skagensfondenes nyttårskonferanse. Han er kjent for sine pessimistiske prognoser, og har fått kallenavnet «Dr. Doom» i internasjonal finanspresse etter at han spådde finanskrisen for over ti år siden.

– Jeg tror det er feilslutninger som fører til ubekymrede markeder. Markedet oppfører seg som om ingenting har skjedd, sier han om den siste tidens konfrontasjon mellom USA og Iran.

Les også

Oslo Børs har vanligvis slått globale aksjer: – Jeg tror ikke det vil fortsette

Tror Iran vil «eskalere»

Professoren viser til et syn om hverken USA eller Iran ønsker krig, og at sistnevntes sier seg fornøyd etter sin nylige hevnaksjon.

– Jeg er ikke overbevist. Selv om fullskala krig akkurat nå ikke er et sannsynlig scenario, tror jeg Iran må eskalere ting fordi de lever under massive sanksjoner.

– De vil ikke provosere USA direkte, så de må provosere indirekte gjennom mellommenn, gjennom å treffe Saudi-Arabia, Emiratene, Israel, sier han til E24.

Han lister opp rekke måter en slik opptrapping av provokasjoner kan skje, deriblant cyberangrep, angrep mot tankskip, anriking av uran og angrep i andre land i regionen.

Roubini advarer om at situasjonen kan komme ut av kontroll.

– Mitt poeng er at når du starter en opptrapping kan den opptrappingen føre til direkte konfrontasjon og det kan føre til krig.

Les også

Den skjulte «krigen»: USA og Iran kjemper om pistasjnøtter

Nouriel Roubini på Skagens finanskonferanse onsdag.

Terje Bendiksby

Tror oljeprisen vil dempe verdensøkonomien

Professoren tror oljeprisen kan skyte fart selv om ikke det mest dramatiske scenarioet slår til. I Roubinis scenarioer med indirekte eller direkte konfrontasjoner uten en full krig stiger oljeprisen til over 80 dollar fatet.

Skrekkscenarioet er krig og at oljeprisen stiger til over 100 dollar per fat og utløser globale nedgangstider, ifølge professoren.

– I mitt scenario, hvis oljeprisen er på 80 dollar, holder global vekst seg nær fjorårets nivå på tre prosent. Hvis oljeprisen stiger godt over 80 bremser veksten til godt under fjorårets nivå.

– Jo høyere oljepris jo lavere global vekst, sier han.

Roubini har flere scenarioer for hvordan det vil gå med verdensøkonomien og markedene i 2020. Han sier han ikke har tro på det optimistiske utfallet hvor veksten i økonomien skyter fart.

De andre scenarioene er mer pessimistiske.

Les også

Irak advarer om økonomisk krise hvis USA sperrer oljekonto

Bekymret for konflikter og skjør økonomi

Roubinis liste over bekymringsfaktorer er lang, og inkluderer alt fra konflikten mellom USA og Iran til handelskrig, brexit, skjøre økonomier i Europa, valget i USA, høyt prisede aksjer og politisk ustabilitet i fremvoksende økonomier.

– Det er en «fase 1»-avtale mellom USA og Kina, men den mer omfattende kalde krigen mellom USA og Kina kommer til å bli verre, sier han, og viser blant annet til fronter innen teknologi og finansielle investeringer.

I best fall blir 2020 et år med ensifret avkastning i amerikanske og globale aksjer, ifølge Roubini. Hvis konflikten mellom Iran og USA trappes opp tror han oljeprisen kan stige til over 80 dollar og potensielt utløse et fall på 20 prosent i globale aksjer.

I verste fall, hvis konflikten blir til en full krig tror økonomiprofessoren at oljeprisen vil stige til over 100 dollar, utløse en resesjon og et fall på 30–40 prosent i amerikanske og globale aksjer.

Roubini ser uansett risiko for en korreksjon i det amerikanske aksjemarkedet, som har steget til rekordhøye nivåer på nyåret etter oppgangen på rundt 30 prosent i fjor.

Han tror den økonomiske veksten vil bremse og at selskapenes lønnsomhet vil falle, delvis på grunn av høyere lønnsvekst.

– Du får en korreksjon i amerikanske aksjer selv uten problemet med Iran, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nouriel Roubini
 2. Verdensøkonomien
 3. Aksjer
 4. Oljepris
 5. Skagenfondene

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Slik investerer «Dr. Doom»

 2. Oljeprishopp: Iran-topp drept i amerikansk angrep

 3. – Hvis de stenger Hormuz, vil prisen gå ganske raskt

 4. Annonsørinnhold

 5. Frykter Iran vil «kaste hansken»: – Som å drepe USAs visepresident

 6. Kraftig byks i oljeprisen etter Irans angrep mot militærbaser