Norwegian og Airbus enige om utsettelser: Skyver på investeringer til 4,9 mrd.

Norwegian utsetter nå flere flyleveranser og selskapet har kommet frem til en endelig avtale med Airbus. Avtalen sparer Norwegian for milliardinvesteringer i 2019 og 2020.

Illustrasjonsfoto av et Airbus A321LR (Long Range) som Norwegian har i bestilling hos den europeiske flyprodusenten.
Publisert:

I februar varslet Norwegian at de hadde inngått en avtale med Boeing om å utsette leveranser av ordrene de har på flere Boeing 737 MAx-fly. I tillegg inngikk de en avtale med Airbus om å utsette de første leveransene av A321LR (Long Range).

Nå har Norwegian og Airbus inngått en avtale der både utsettelsen av fire stykk A321LR er sikret, i tillegg til at de også utsetter leveranser av A320neo-fly.

Det kommer frem i en børsmelding onsdag ettermiddag. Det er Norwegians leasingselskap Arctic Aviation Assets i Irland som har inngått avtalene med Airbus.

– Utsettelsene er på linje med selskapets strategi om å kapitalisere på skalaen bygget opp gjennom de siste årene, og det endrede fokuset fra vekst til lønnsomhet, skriver Norwegian i børsmeldingen onsdag.

Norwegian opplyser til E24 at antallet utsatte A321LR er det samme (fire stykk). Egentlig skulle Norwegian også motta fire A320neo i år, men tre blir utsatt til neste år mens ett fortsatt leveres i år.

Ville ikke få inn ny flytype i år

Utsettelsene vil utsette investeringer for Norwegian. I 2019 og 2020 vil det redusere investeringsbehovet med om lag 570 millioner dollar, ifølge selskapet. Det tilsvarer 4,9 milliarder kroner med dagens kurs.

– Kostnadsmessig var dette viktig for Norwegian ettersom det er der de skal levere resultater i år, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til E24 onsdag.

Norwegian har i vinter stått midt i en krevende prosess der selskapet både har iverksatt en rekke grep for å kutte kostnader og redusere investeringsbehovet, samtidig som det ble hentet inn tre milliarder i en emisjon i aksjemarkedet. Det skjedde etter et fjorår som endte med milliardunderskudd.

Som E24 skrev i februar har selskapet satt i gang tiltak som til sammen skal styrke krigskassen med 7,7 milliarder.

Et av grepene har altså vært å utsette flyleveranser. I tillegg til å redusere utgiftene på investeringssiden har det også gjort det mulig for Norwegian-ledelsen å skru kraftig ned på hvor mye de planlegger å vokse i år.

Norwegian skulle egentlig motta 4 Airbus A321LR i år og 12 i 2020, men skal nå motta 12 i 2020 og deretter 22 til i 2021.

Dette er Airbus' nyeste og mest avanserte kort- og mellomdistansefly, og dette flyet har enda lengre rekkevidde enn Boeings Max-fly. Flyet kan blant annet brukes på ruter mellom Europa og den østlige delen av USA og Canada.

Norwegian har i dag en ren Boeing-flåte og leveransene av Airbus A321LR vil føre til at selskapet må bruke penger på å kunne drifte en helt ny flytype fra en ny produsent. Selskapet har nemlig heller ikke tatt i bruk A320neo-flyene de har fått fra Airbus, for alle de flyene har enten blitt leaset ut eller solgt videre.

– Dere har jo ingen slike A321 i flåten i dag. Utsetter dere leveransen for å unngå å måtte sette opp en helt ny operasjon for disse flyene i år, som ville kostet en del penger?

– Ja, det handler delvis om det. I tillegg er denne flymodellen generelt forsinket fra Airbus. Så det var ikke en veldig vanskelig beslutning å ta, sa finansdirektør Geir Karlsen til E24 om utsettelsen i februar.

– Vet dere hva dere skal bruke disse Airbus-flyene til?

– Ja, vi har en plan på hva vi skal bruke flyene til, sa konsernsjef Bjørn Kjos, som ikke ville røpe noen detaljer ennå om hva de har av planer fra 2020.

Les også

På jakt etter fly

Les også

Finansdirektør Geir Karlsen blir visekonsernsjef i Norwegian

Les også

SAS-sjefen vurderer å bestille flere mini-langdistansefly

Publisert:

Her kan du lese mer om