XXL tar grep i Østerrike: – Vi har ikke gjort en god nok jobb
I fjor hadde sportskjeden store tap på satsingen i Østerrike. Nå tar selskapet ta grep for å øke lønnsomheten.
XXLs konsernsjef Pål Wibe kunne torsdag morgen legge frem et sterkt resultat for det første kvartalet med han som sjef. De analytikerne som tok ordet under presentasjonen brukte tid på å gratulere selskapets ledelse med et godt resultat.
Sportskjeden kunne legge frem sterke tall for konsernet. Omsetningen økte 31 prosent, brutto driftsresultat økte med mer enn 100 millioner kroner. I alle nordiske markeder hadde selskapet sterk vekst.
Men så var det Østerrike da. Igjen var det røde piler som preget grafene, selv om det negative driftsresultatet fra året før var halvert til minus 3 millioner kroner.
XXL-sjef Pål Wibe: Debuterer på surfebrett i sommer
I hele 2019 hadde den østerrikske virksomheten et brutto driftsresultat (ebitda) på minus 55 millioner kroner.
– Vi har ikke gjort en god nok jobb med å tilpasse oss til de lokale forholdene, sier konsernsjef Pål Wibe til E24 i etterkant av presentasjonen.
For å sikre bedre lønnsomhet i Østerrike har XXL nå lagt en strategisk plan for å organisere driften på en annen måte.
– Vi begynte å lage en plan for å forbedre alle ledd av det vi driver med tidligere i år, inkludert konsept, kategori og markedsføring, sier Wibe om hvorfor man nå tar grep.
Planen innebærer blant annet å optimalisere konsepter til lokale markedsforhold, redusere markedsføringskostnader og øke effektiviteten på markedsføringen, samt skalere organisasjonen til «riktig størrelse».
XXL omsatte for nesten tre milliarder kroner i andre kvartal
Bygger lager
Samtidig planlegger XXL nå å etablere et sentrallager i regionen som kan levere varer til butikkene i landet. Dette skjer etter at kjeden har hatt veldig høye kostnader med å betjene butikkene fra lageret i Sverige.
– Det bli dyrt å levere, noe som i seg selv ikke er galt i en oppstartsfase. Men nå har vi seks varehus og det syvende på gang, så da er det bare et spørsmål om tid før det måtte opp, sier Wibe.
– Hvor mange butikker skal sentrallageret kunne betjene?
– Vi har ikke sagt et eksakt tall, men det vi har sagt er at vi legger opp til et langt flere butikker enn det vi har i dag. Vi jobber med å finne et eksakt sted for sentrallageret, og det vil jo avhenge litt av det. Men vi har et autostoresystem som er skalerbart etter behov som gjør det mulig å øke antallet om det blir nødvendig.
Etter planen skal det nye sentrallageret være klart tidlig i 2021.
På spørsmål om XXL nå legger opp til at dette kan bli et sentrallager for flere land, understreker Wibe at det eventuelt er langt frem i tid. I tillegg understreker han at businesscaset for sentrallageret er basert på butikkene i Østerrike.
Stengte butikker
Tidlig i andre kvartal var det coronaviruset som preget driften for XXL. I Østerrike var alle butikkene stengt fra midten av mars til inngangen til mai. Da ble netthandelen viktig.
– Det var åpenbart en fordel for oss i forhold til de andre at vi hadde en netthandel som kunne være åpen i hele april. Men det var jo ikke positivt for salget vårt at butikkene var stengt i april, sier Wibe.
Netthandelen var ikke bare viktig i Østerrike, også i de øvrige markedene opplevde netthandelen kraftig vekst.
– Vi har hatt en enorm vekst. Vi hadde langt over en milliard i omsetning på nett i fjor, og når vi da får en vekst på 61 prosent blir det snakk om veldig mye varer. Vi har klart å ta det meste der, men vi har hatt litt utfordringer med å få nok varer. Selve driften har gått overraskende bra, sier Wibe.
XXL venter solid vekst i kjølvannet av coronapandemien
Alternative varer
Utfordringene med å sikre nok varer var også noe som preget de øvrige markedene.
– Vi kom inn i andre kvartal med en nedgang på 23 prosent, og var tvunget til å stenge ned butikkene i Østerrike. Så vi kom til et punkt der vi avbestilte ordrer, og stanset vareinngangen, forteller finansdirektør Stein Alexander Eriksen i XXL til E24 og fortsetter:
– Så kom ketchupeffekten som gjorde at vi måtte kjøpe inn varer igjen. Spesielt på slutten av kvartalet. Nå boomer hele sportsmarkedet, så vi ble nødt til å ta inn alternative produkter.
For å få tak på alternative varer måtte selskapet gå tilbake til leverandørene, som tok grep for å sikre varetilgangen.
– Det er også noe av årsaken til at vi skryter av leverandørene. De har gått til andre markeder som har vært hardere rammet og hentet varer de kunne levere til oss, sier konsernsjef Wibe.